Tiedote 15.11.2021 Kevät 2022

KOKKOLAN KAUPUNGINTEATTERISSA NÄHDÄÄN ENSI KEVÄÄNÄ PERÄTI 15 ERI ESITYSTÄ!

Kokkolan kaupunginteatteri myös jatkaa kiertävien yhteistuotantojen parissa. Kevään aikana kaksi eri tuotantoa nähdään kiertueilla eri paikkakunnilla, toinen myös Suomen rajojen ulkopuolella.

Näytäntökauden 2021-2022 Syrjäkylien Suomi – kokonaisteemaan tuo kevätkaudella uuden lisän ja omanlaisensa näkökulman kaksikielinen komedia Finska för invandrare/Suomea maahanmuuttajille, jossa kaksi eri-ikäistä ihmistä etsivät Ruotsissa suomalaisia juuriaan. Jani Lohikarin kirjoittamassa kantaesityksessä kohtaavat farssimaiset väärinkäsitykset ja suomalainen totisuus, kun ihmisestä yritetään tekemällä tehdä suomalaista. Miten löytää identiteetti, jota ei kenties koskaan ole omistanutkaan? Miten kuvata maata, jota ei enää ole? Esitys on myös koskettava ja rakastava kuvaus siitä kuinka todellinen onnenmaa – nimestä tai kielestä riippumatta – löytyy aina lopulta ihmisen pään sisältä. Teos jatkaa kaupunginteatterin viime näytäntökaudella aloitettua monivuotista hanketta, jossa esityksiin haetaan niin uudenlaista estetiikkaa, kuin uusia yhteistyökumppaneitakin.

Finska för invandrare/Suomea maahanmuuttajille toteutetaan yhteistuotantona ruotsalaisen Kaveri-kollektivetin kanssa. Esityksessä on tekstitys sekä suomeksi että ruotsiksi. Malou Zilliacuksen ohjaama esitys saa ensi-iltansa 25.2. Ruotsissa, Suomen Tukholman-instituutissa. Suomen ensi-ilta on vuorossa seuraavalla viikolla, 4.3. Kokkolan kaupunginteatterin Katariinan kamarissa. Esitys on nähtävillä kaupunginteatterissa kevään ajan. Sen lisäksi esitys on tilattavissa yksittäisille vierailuille. Se myös nähdään huhtikuussa uudestaan Ruotsissa Östgötateaternin kiertueella. Esitys jatkaa kaupunginteatterin ohjelmistossa myös syksyllä 2022, jolloin toteutuu mm. Riksteaternin koordinoima, puolentoista kuukauden Ruotsin kiertue.

Myös kaupunginteatterin aiempi yhteistuotanto, Projektori-ryhmän kanssa valmistettu, erilaisia aatteita käsittelevä näyttämöllinen kollaasi, Luvattu maa, palaa ohjelmistoon. Esitys nähdään 24.3. alkaen päänäyttämöllä, sekä kevään aikana mm. Oulussa, Lahdessa ja Pietarsaaressa. Myös Luvattu maa on tilattavissa yksittäisille vierailuille.

Odotetun paluunsa tekee myös Mauri Kunnaksen rakastettuun lastenkirjaan perustuva Koiramäen Suomen historia. Suuren suosion saavuttanut vauhdikas esitys nähdään päänäyttämöllä 29.1. alkaen. Tällä kertaa aarretta etsivää koululaistyttö Alixia esittää vieraileva näyttelijä Maija Andersson.

Loppusyksystä 2021 ensi-iltansa saava teatterinjohtaja Juha Luukkosen ohjaama, Artturi Järviluoman klassikkoon pohjautuva ja Tuomari Nurmion musiikin siivittämä suurteos Pohjalaisia jatkaa teatterin ohjelmistossa myös koko kevätkauden. Lisäksi aikaisemmin ensi-iltaan tulleet tragikomediat, Kari Hotakaisen Finnhits ja Outi Kärpäsen Makkarakeittoa jatkavat teatterin ohjelmistossa.

Kevään aikana nähdään päänäyttämöllä myös lukuisia vierailuesityksiä. 4.2. nähtävä

Mielikuvituspoikaystävä K–18 on näyttelijä Aija Pahkalan dramatisoima, kirjailija ja somevaikuttaja Henriikka Rönkkösen menestyskirjaan perustuva, hauska ja koskettava monologiesitys sinkkuudesta ja siitä, mitä se on opettanut.

15.2. kuluu klovnerian parissa, kun Red Nose Company tuo kaupunginteatteriin kaksi eri esitystään. Aamupäivällä nähtävä Babylon porautuu erilaisiin vallankäyttötilanteisiin, kun Minna Puolannon esittämä Babylon haluaa ratkaista kaikki valtaan liittyvät ydinkysymykset. Tässä häntä auttaa Hanna Sepän esittämä RÉ. Illalla nähtävä RÉvolution taas kääntää klovnien välisen valta-asetelman päälaelleen.

8.4. vuorossa on improvisaatio. Minttu sekä Ville on kahden taitavan, palkitun ja kansan rakastaman näyttelijän, Minttu Mustakallion sekä Ville Virtasen improvisaatioduetto, jossa yleisön antamista aiheista syntyy sketsejä, tansseja, tarinoita, puheita - ja muusikko Samuli Laihon säestyksellä myös lauluja ja sydämellistä tunnelmointia.

Lisäksi keväällä nähdään vihdoin myös kolme koronan takia jo useaan kertaan peruuntunutta vierailuesitystä. 5.2. on vuorossa Miiko Toiviaisen palkittu ja kiitetty Kepeä elämäni, omakohtainen, vastaansanomaton ja pohjattoman leikkisä monologi siitä, miten sen kertojan transtausta on kääntynyt voimavaraksi ja onnellisuuden lähteeksi. Sen lisäksi helmikuussa nähdään myös Ulla Tapanisen Lava-ammuntaa VI. 24.2. on luvassa hillitöntä six pack - komiikkaa ja teräviä huomioita, kun yli 40 vuotta suomalaisia viihdyttänyt taiteilija tarttuu tyylilleen uskollisesti arjen ilmiöihin. Huhtikuussa taas vuoron saa vihdoin myös suomalaisen teatterin legenda, Seela Sella, jonka elämän ympärille rakennettu teatteritapahtuma Ihan Seelana nähdään 9.4. Seelan ja Kari Paukkusen johdattamina katsojilla on tilaisuus nähdä ja kuulla, miten tavallisesta pienestä Seela Virtasesta varttui rakastettu näyttelijä ja teatteritaiteen kunniatohtori Seela Sella.

Kaiken tämän lisäksi myös musiikki kuuluu vahvasti kaupunginteatterin kevääseen. 14.2. vietetään Ystävänpäivää jazzin tahdissa, kun Frank Sinatra -teemainen My Sweet Valentine -konsertti valtaa teatterin, solisteinaan Mikael Konttinen ja Martin Söderbacka. Maaliskuussa taas vuorossa on Keikalla Juha Lagström ja Matti Oja. 26.3. kuullaan pääsääntöisesti Lagströmin laatimia kappaleita, joita on julkaistu niin Lagströmin omalla nimellä, kuin mm. Elonkerjuu-yhtyeen nimissä. Lisäksi konsertissa esitetään joitain vielä julkaisemattomia kappaleita Lagströmin tulevalta Lapsista kolmas - albumilta, sekä lainakappaleita kaupunginteatterin esityksestä Pohjalaisia.

Lisätietoja:

Juha Luukkonen

Kokkolan kaupunginteatterin johtaja

Salli JavaScriptin suoritus selaimesi asetuksista nähdäksesi sähköpostiosoitteet

puh. 040 – 8068 296

Kuva-arkisto sivuillamme:

https://kokkolanteatteri.fi/media/kuva-arkisto/

/ Kokkolan Kaupunginteatteri

« Kaikki tiedotteet