Synergia

Viereisestä huoneesta kuuluu ilmoitus: "Päivin kuvat ovat saapuneet."

Vasen käsi näppäimistöllä, oikea käsi hiirellä, syötän komentoja jatkeelleni. Se ymmärtää minua ja aistieni katveissa se tulkitsee yksinkertaiset käskyni monimutkaiseksi tietotekniseksi prosessiksi. Symbioosi orastaa. Hetken päästä silmäni näkevät kaksikymmentä valokuvaa. Kaksikymmentä kameran taltioimaa fragmenttia edellisestä mainoskuvauksesta. Tarvittavat todellisuuden siivut ovat nyt täällä, tässä hetkessä.

Lataan siivut kuvankäsittelyohjelmaan. Käyttäjäliittymä pysyy samana, mutta osanottajien sisäiset prosessit muuttuvat. Ohjelma tekee mielikuvituksestani todellisuutta. Se luo asioita jotka ovat mielessäni vain ohimeneviä viittauksia, potentiaaleja tulevasta. Siivut alkavat elämään ja se muistaa kaiken mitä pyydän sen muistavan niiden evoluutiosta. Kasvamme yhdessä.

Lähetän luomukseni muille projektiin osallistuville. He asettuvat työpisteillensä, vasemmat kädet näppäimistöillä, oikeat kädet hiirillä. Käyttäjäliittymän avulla heidän ajatuksensa kopioituvat verkkoon, ihmisen jatkeelta toiselle, mielestä toiseen. Verbaalisen kommunikaation auditiivinen verkko korvautuu digitaalisella tiedonvälityksellä. Aikaisemmin pöydän ympärillä käyty vilkas keskustelu venyy, laajenee ja hidastuu kun tietoverkko kompensoi kasvavia välimatkoja ja muuttuvia aikatauluja. Prosessin osat hajoavat, mutta itse prosessi jatkuu silti ehjänä kokonaisuutena. Olemme sopeutuneet.

Laajenevan kommunikaation tulos tiivistyy takaisin verkon yhteen pisteeseen, aivoihini. Käsittelen tiedot, päivitän tavoitteet ja jatkan prosessia. Vasen käsi näppäimistöllä, oikea käsi hiirellä, syötän komentoja jatkeelleni. Kun työ on viimein valmis odotamme, että juliste saapuu toisen kyborgin tuomana toimistoomme. Sen saapuessa irtaudumme hetkeksi symbioosista ihailemaan yhteistyömme tulosta. Olemme vapaita kokemaan sen kertomaa tarinaa, pohtimaan sen tarkoitusta, aistimaan sitä inhimillisen rajoitetusti.

Hetken päästä työmme vetää meidät jälleen kohti käyttäjäliittymiä. Verkko kutsuu meitä. Kiinnitymme jatkeihimme ja alamme siirtämään seuraavia todellisuuden fragmentteja ylläpitämiämme yhteyksiä pitkin. Todellisuus sirpaloituu ja yhdistyy uusiin muotoihin. Tanssimme kahden maailman välisen rajan molemmin puolin. Verkko vahv..

"Kahvitauko! Korkataanko Toblerone?"

Kirjoittaja työskentelee teatterin markkinoinnin ja tekniikan avustajana niin toimistosiivessä kuin näyttämöllä.

Kirjoittaja

Tomas Jakobsson