Päämäärä Tampereen Teatterikesään

Teatterinjohtaja Juha Luukkosen dramatisoima ja ohjaama Väinö Linnan esikoisteos Päämäärä nähdään Tampereen Teatterikesä -festivaaleilla elokuussa. Tampereen Teatterikesä on yksi Euroopan merkittävimmistä vuosittaisista teatterifestivaaleista.

Tampereen Teatterikesä esittelee suomalaisen teatterin kiinnostavimmat ja ajankohtaisimmat esitykset sekä tarjoaa kansainvälisiä huippuvierailuja festivaaliyleisön nähtäväksi. Korkealaatuinen ohjelmisto sisältää niin uutta draamaa, nykyteatteria, modernisoituja klassikkoja, tanssiteatteria, nykysirkusta kuin katuteatteriakin.

– Tänä vuonna Tampereen Teatterikesä on lähes sataprosenttisesti kotimainen. Ohjelmiston kokoavana eleenä ei ole tällä kertaa varsinaisesti mikään teema, vaan ennemminkin teatterin tekemisen voima. Nyt kun kulttuurialaa on rajoitettu pandemian vuoksi, halusimme seurata miten teatterit ja taiteilijat ovat päättäneet toimia, kertoo Teatterikesän taiteellisen johtoryhmän jäsen Tanjalotta Räikkä.

Tämän vuoden ohjelmisto on Räikän mukaan kapinallinen, herkkä, rujo ja visuaalisesti riemastuttava. Eli kaikkea muuta, kuin pandemian ajasta lamaantunut. Ohjelmisto on upea todiste teatterintekijöiden mielikuvituksen, huumorin ja luovan ajattelun mittakaavasta.

– Halusimme Päämäärän mukaan, sillä esitys on kaunis, karu ja hyvin intensiivinen. Näyttämöllinen toiminta on vähäeleistä, mutta vahvasti sisäistettyä. Esityksen tarinankerronnallinen tyyli, sen rytmi sekä ääni ja visuaalisuus luovat sellaisen mielenmaiseman kuvauksen, joka pitää katsojan pihdeissään, Räikkä kertoo perusteluista.

Räikkä huomauttaa, että vaikka Päämäärän tapahtumat sijoittuvat pieneen yhteisöön ja kyse on pitkälti päähenkilön mielen seuraamisesta, samalla avautuu myös selkeä kuva ajasta ja ympäröivästä yhteiskunnasta.

– Esitys ei silti katso vain menneeseen, se on tunnistettava tämän päivän ihmiselle tässä yhteiskunnassa. Ohjelmistokokonaisuudessa Päämäärällä on oma paikkansa, Räikkä summaa Päämäärän valintaa ohjelmistoon.

Päämäärä puhuttelee yhä tänäänkin

Päämäärä sai ensimmäisen ammattiteatteriensi-iltansa lokakuussa 2020 Kokkolan kaupunginteatterissa. Näytelmä oli Luukkosen johtajakauden ensimmäinen oma dramatisointi ja ohjaus Kokkolassa.

Väinö Linnan samannimiseen kirjaan pohjautuvan näytelmän keskiössä oleva Valte Mäkinen on köyhistä oloista suureen kaupunkiin muuttanut tehdastyöläinen. Raastavan työn sekä orjuuttavan ympäristön vangiksi joutuneena hän etsii elämälleen syvempää tarkoitusta ja haaveilee kirjailijan urasta.

Kahtiajakautuneen kansan keskellä rimpuilevia ihmiskohtaloita kuvaava teos on ehtaa Linnaa mm. kielensä, ihmiskuvauksensa ja karun kohtalonomaisuutensa kautta.

– Päämäärän aiheet ovat äärimmäisen puhuttelevia yhä tänäänkin. On kysymys siitä, kannattaako pyrkiä johonkin vai tyytyä kohtaloonsa? Kannattaako haastaa itsensä vai olla välinpitämätön? Kannattaako elämä käyttää siihen, että kysyy itseltään perimmäisiä kysymyksiä? Meillä on tällä hetkellä hukassa - niin kansakuntana kuin yksilönä - nämä tärkeät kysymykset, pohtii näytelmän dramatisoinut ja ohjannut teatterinjohtaja Juha Luukkonen.

Luukkosen mukaan on tärkeää, että myös Linnan vähemmän tunnettua tuotantoa tuodaan esille.

– Olemme tyytyväisiä, että Päämäärä nähtiin kiinnostavana esityksenä ja sai kutsun arvostetulle festivaalille. Teatterimme strategia ja tavoite on tehdä merkityksellistä ja kunnianhimoista teatteritaidetta ja synnyttää samalla myös yhteiskunnallista keskustelua. Päämäärä edustaa juuri näitä asioita, Luukkonen summaa.

Päämäärän rooleissa nähdään näyttelijät Petra Heinänen, Niko Karjalainen, Outi Kärpänen ja Irina Parviainen.

52. Tampereen Teatterikesä järjestetään 2.-8.8.2021. Päämäärän esitykset nähdään Tampereen Tullipakkahuoneella 4.-5.8.2021. Edellisen kerran Kokkolan kaupunginteatteri kutsuttiin Tampereen Teatterikesään vuonna 2014 näytelmällä Jumalan rakastaja.

Tästä Tampereen Teatterikesän sivuille.

Kuva: Aki Loponen