Haloo, täällä aula

Saamisesta ja sen puutteesta

”Tosta linjastosta saa ottaa salaattia” on suomalaisen ravintolakielen perusilmaisuja, osastosta Kohteliaisuudet. Ajatuksellisena lähtökohtana on, että asiakas - se, joka tulis niinku syömään - ei saa kajota keräkaaliinkaan ennen tsaarinistuimen edustajan sijaisena toimivan virkailijan myöntämää erillislupaa.

Joissain kulttuureissa saada-verbi korvautuu suoranaisella salaatinottokehotuksella, johon liitetään Olkaa hyvä -tyyppisiä lisukkeita, hymyä ja muuta amerikkalaisperäistä teeskentelyä.

***

Teatterissa - Olette Kaikki Sydämellisesti Tervetulleita - ollaan kokemassa elämyksiä, joiden mahdollisimman korkean laadun takaamiseksi katsotaan tiettyjen kieltojen ja menettelyvapauden rajoitusten olevan perusteltuja.

Mobiililaitteen käyttö esityksen aikana on kielletty useasta syystä, joista omaankin vehkeeseen puhuminen - joo, ollaan täällä teatterissa - on vain yksi. Myös äänettömäksi säädetty laite hohtaa sopimattomasti ja häiritsevästi, viestien välinpitämättömyydestä kanssayleisöä, valomestaria sekä näyttelijöitä ja muita toteuttajia kohtaan. Lisäksi saattaa syntyä käsitys, että esitystä taltioidaan luvatta, mikä puolestaan on laitonta.

Ovien sulkeuduttua, näytöksen alettua, ei aulahenkilökunta päästä ketään katsomoon. Poikkeuksen muodostaa niin sanottu parvi; sinne voi opastettuna hivuttautua varsin huomaamattomasti ja mahdollisimman hiljaa asettua lähimmälle vapaalle tuolille. Teatteri on suunniteltua, harjoiteltua ja kontrolloitua ääntä sekä valoa, jotka muodostavat mahdollisimman harmonisen kokonaisuuden. Varsin huonosti siihen sopii edes madalletusti lausuttu pohdinta: Mihin me nyt oikein istuttaisiin, meeksää siihen?

Katariinan kamari on niin intiimi ja pieni tila, ettei sisään pääse esityksen alkamisen jälkeen edes siksi, että avopuoliso on siellä tai piti käydä vessassa.

Joskus tulee hätä - tai vastaava, ja pitää luonnollisesti lähteä ulos, silloinkin mielellään ajoissa, istuipa missä tahansa. Esityksellä ja erityksellä kun on eronsa, ainakin muiden mielestä.

Usein yleisöä pyydetään väliajaksi poistumaan katsomosta. Tämäkin liittyy edustamamme elämysbisneksen elementteihin. Esimerkiksi lavastemuutostöihin tuleva trukki ja sen kuski kykenevät hetkessä romahduttamaan katsojan päähän huolella luodun utuisen illuusion 40-luvun Pariisista; sitä on huomattavasti helpompi ylläpitää Madame Paanasen Lumossa.

***

Kirjoittaja

Ilkka Siukosaari

Lue myös kirjoitukseni

Uusimmat Haloo, täällä aula kirjoitukset