Aladdin ja ihmeellinen lamppu

Christian Lindroos

Satu rohkeudesta, mahdottoman toteutumisesta ja ystävyydestä.

Aladdin on vallaton poika, joka tuottaa tempuillaan huolta vanhemmilleen. Eräänä päivänä poika tapaa setänsä, jonka olemassaolosta hän ei ollut koskaan kuullutkaan. Sedän kanssa Aladdin löytää luolasta vanhan öljylampun – ja tästä alkaa unohtumaton seikkailu. Kuka setä todellisuudessa on, mitä Suurvisiiri kuiskaa Sulttaanin korvaan, mihin kaikkeen lampun voimat riittävät ja saavatko Aladdin ja prinsessa Bedrulbudur toisensa?

Aladdin ja ihmeellinen lamppu on hulvaton veijaritarina. Tuhannen ja yhden yön satukokoelmasta tuttu kertomus on fetsiä vapisuttava jännitysnäytelmä, huntua hivelevä rakkaustarina ja turbaania tutisuttava komedia. Rohkea Aladdin ja hersyvä Lampun Henki tempaavat sinut matkaansa ja pian olet seikkailujen, satujen ja ihmeiden ajassa. Jabadabaduu, tästä tulee hullun hauskaa!

Ohjaus: Seppo Välinen (vier.)

Kesto: 2 tuntia (sis. väliajan)

Ikäsuositus: yli 6-vuotiaille

Ensi-ilta la 21.4.2018

Huom! Teatteriravintola Lumo avoinna arkipäivien klo 10 ja 12 esityksissä vain tilauksesta. Yli 25 hlön koululaisryhmille sämpylä+mehu 3,80€. Varaukset puh. 040 842 8819 / Pirjo Paananen.

Aladdinin jälkityömateriaali

Teatterikuraattorimme kokoaman jälkityömateriaalin avulla opettajat ja ryhmien vetäjät voivat syventää esityksen katsomiskokemusta. Jälkityömateriaaleihin on kerätty taustatietoa ja tehtäviä esityksestä ja sen ympäriltä. Maksuttoman jälkityömateriaalipaketin voit tilata sähköpostitse teatterikuraattorilta.

Lisätiedot ja tiedustelut:

Salli JavaScriptin suoritus selaimesi asetuksista nähdäksesi sähköpostiosoitteet

Lippujen hinnat

Peruslippu

18 €

Eläkeläinen / Työtön

18 €

Opiskelija / Lapsi

12 €

Ryhmäalennus alk. 20 henkilön ryhmälle

- 1 €

Ennakkoesitys 20.4. klo 18

10 €

Tilausnäytös kouluille

2100 €

Lipun hinnat sis. alv. 10 %
Ilmoitetut lipunhinnat sisältävät toimitusmaksun 2 €/lippu
Katso tarkemmat hinnat, tutustu pohjakarttaan ja varaa väliaikatarjoilut sekä muuta tärkeää tietoa Liput ja palvelut -osiosta!

Lisätietoa näytelmästä

Arvosteluja

Keskipohjanmaa /

Anni Saari

***

"Voi pojat, mikä seikkailu! Aladdinin ja ihmeellinen lamppu on juuri niin satumainen, kuin voisi kuvitella. On palatseja, hehkuvia värejä, maagisia taikatemppuja, värisyttävä velho ja kuvankaunis prinsessa. Ja vähän pieruhuumoria. Eihän siitä voi syntyä kuin aivan mahtavaa lastenteatteria."

"Aladdissa on paljon huumoria ja fyysistä komiikkaa. Hassuja ilmeitä, kaatuiluja, akrobatiaa ja vikkeliä väistöliikkeitä. ne toimivat hirveän hyvin, koska ne on toteutettu niin taitavasti."

"Lisäksi Aladdissa on taikaa. On näyttäviä katoamisia, leijumista, tyhjästä ilmestyviä esineitä, savuavia hattuja ja jopa tulta. Teatterin kaikki keinot ovat käytössä."

"Seppo Välinen (ohjaaja) tietää, kenelle esitystä tehdään. Se on jännittävä, mutta ei liian pelottava ja hauska, mutta ei typerä."

Kokkola-lehti /

Laila Lampinen-Hietikko

***

"Huikaiseva Aladdin"

"Kaupunginteatteri ei säästele hemmotellessaan lapsikatsojia. Aladdin antaa myös aikuisille luvan tempautua mukaan seikkailuun ja haaveiluun."

"Upea visuaalinen ilme, äänimaailman mystinen sointu, valojen taitava lumo, lavastuksen helposti muuttuvat osaset. Myös näyttelijöiden puvustus on oivallista. Katsoja saa vain nauttia."

"Kun kevät vielä viipyilee, eikä pihahommiin pääse, niin menkää ihmeessä katsomaan tämä ihanuus!"

Perhonjokilaakso /

Tuulikki Nikkilä

***

"Ihana matka satujen maailmaan."

"Paljon on työtä tehty, ohjaaja Seppo Välinen on loihtinut tarinasta meille kaikille nautittavan, hauskan ja lumoavan kokonaisuuden. Taikatemputkin on opeteltu Joni Pakasen opissa."

"Esitykset jatkuvat toukokuun loppupuolelle saakka. Nyt perheet liikkeelle, sillä vajaa parituntinen esitys on arvokas kokemus kaikille."

Dramatisointi:

Christian Lindroos

Suomennos:

Hannu Mäkelä

Ohjaus:

Seppo Välinen (vier.)

Lavastus:

Tua Hautamäki

Pukusuunnittelu:

Annina Nevantaus

Valosuunnittelu:

Veli-Matti Ersta

Äänisuunnittelu ja musiikki:

Marko Ahokangas

Maskeeraus ja peruukit:

Jonna Kauvosaari

Taikatemput ja illuusioiden suunnittelu:

Joni Pakanen

Tarpeisto:

Reetta Kinnunen

Järjestäjä & kuiskaaja:

Hanna Pekkarinen

Animaattori, julistekuvan käsittely:

Tomas Jakobsson

Lavastuksen toteutus:

Hanna-Kaisa Halinen, Jani Korpi, Pasi Peltoniemi, Veli-Matti Perälampi, Mira Roivainen

Puvustuksen toteutus:

Suvi-Tuuli Höglund, Nina Päivärinta, Antti Peräsalo

Valokuvat:

Päivi Karjalainen

Julistekuvan käsittely, animaatiot:

Tomas Jakobsson

Esitysoikeudet:

Näytelmäkulma - Nordic Drama Corner

Taustaa

Tuhannen ja yhden yön tarinoita (Tuhat tarinaa, Tuhatyksi yötä, Tuhannen ja yhden yön tarinat, Tuhannen ja yhden yön satuja, Tuhannenyhden yön satukirja) on arabialainen satukokoelma, joka on muodostunut useasta kerroksesta pitkän ajan sisällä (800-1500 –lukujen aikana). Eri kokoelmaversioissa on eri tarinoita ja samatkin tarinat ovat saaneet erilaisia toisintoja vuosien aikana. Tarinat ovat lyhyitä novelliomaisia kertomuksia, historiallisia kertomuksia, rakkaustarinoita, veijaritarinoita, runoja ja uskonnollisia legendoja. Ne nivoutuvat yhteen kehyskertomuksen avulla. Osa kokoelman löydetyistä tarinoista on voimakkaan seksuaalisia tai raa´an väkivaltaisia. Eurooppaan tarinat levisivät 1700 –luvulla, jolloin ne käännettiin ranskaksi. Eurooppalaisissa versioissa tarinat on muokattu lapsille sopiviksi. (Hämeen-Anttila, 2010, Wikipedia: Tuhat ja yksi yötä)

Kehyskertomuksessa nerokas naissankari (Sheherazade/Shahrazad) pelastaa nuoret naiset sulttaaniin pahuudelta rohkean tempauksensa avulla. Jo vihkiessä kuolemaan tuomittu sulttaanin puoliso Sheherezade kertoo tuhannen ja yhden yön ajan tarinoita sulttaanille ja saa näin sulttaanin luopumaan vaimojensa teurastamisesta. Tekonsa avulla sankaritar palauttaa koko valtioon rauhan ja onnellisuuden.

Tuhannen ja yhden yön tarinoiden veijaritarinoista Aladdin ja ihmeellinen lamppu (Aladdin ja taikalamppu, Aladdinin taikalamppu jne.) on yksi tunnetuimmista kertomuksista. Tarina ei kuulunut alun perin kokoelmaan, mutta ranskalainen kääntäjä Antoine Galland lisäsi löytämänsä sadun Tuhannen ja yhden yön tarinoiden joukkoon etsiessään kokoelman täydellistä käsikirjoitusta (Hämeen-Anttila, 2010, 7). Tarina Aladdinista kertoo nuoresta pojasta, joka saa käsiinsä taianomaisen lampun. Lampun vankina on tahdoton, orjamainen henki, jonka palvelusten avulla Aladdin rikastuu, hän saa vaimokseen prinsessan ja nuorukaisesta itsestään tulee prinssi. Eri versioissa Aladdinin apuna on myös toinen, sormukseen vangittu henki, joka auttaa Aladdia löytämään Velhon varastaman prinsessaan. Tarinassa olennaista on yliluonnollisen Hengen ja tavallisen pojan yhteistyö, kohtuuttomat seikkailut sekä hyvän ja pahan taistelu.

Lähteet:

Hämeen-Anttila, Jaakko. 2010. Tuhat ja yksi yötä. Helsinki: Otava.

Wikipedia, vapaa tietosanakirja. Tuhat ja yksi yötä. [WWW-dokumentti] Tuhat ja yksi yötä. [Viitattu 7.12.2015] https://fi.wikipedia.org/wiki/Tuhat_ja_yksi_yötä

Rooleissa:

Aladdin:
NIKO KARJALAINEN
Henki:
TUOMO KEMPPAINEN
Velho:
PEKKA JOHANSSON
Äiti:
HANNA VÄHÄNIEMI
Mustafa-isä:
TUOMO KEMPPAINEN
Sokea:
TOMI TURUNEN
Sulttaani:
OUTI KÄRPÄNEN
Suurvisiiri:
TOMI TURUNEN
Prinsessa Bedrulbudur:
PIIA PESOLA
Zemuran:
HANNA VÄHÄNIEMI
Puotipuksu:
OUTI KÄRPÄNEN
Pyöveli:
HANNA VÄHÄNIEMI
Airut:
OUTI KÄRPÄNEN

Äänirooleissa:

Kertoja:
IRINA PARVIAINEN
Sheherazade:
HELENA PUSKA
Sulttaani:
JANI HONKASELKÄ

Kirjoita arvio näytelmästä