CAROLA - Sydämeen jäi soimaan

Juha Vuorinen

Carola oli suomalaisen populaarimusiikin kansainvälisimpiä artisteja. Hän esiintyi monella kielellä ja monessa maassa. Carolan äänenväri oli persoonallinen, se oli yhdistelmä herkkyyttä ja intensiivisyyttä.

Carola oli monella tapaa ristiriitainen persoona. Hän oli toisaalta ujo, mutta toisaalta taas hyvin räväkkä. Hän rakasti ja tarvitsi yleisöään ja samalla pelkäsi sitä. Laulajana Carola oli sekä luonnonlahjakkuus että luonnonlapsi.

CAROLA - SYDÄMEEN JÄI SOIMAAN on lämminhenkinen musiikkinäytelmä. Se on matka Carolan arvoitukselliseen maailmaan. Mistä syntyi ainutlaatuinen ja unohtumaton tapa ja kyky laulaa ja tulkita? Siihen vastauksen antaa vain Carolan tulkitsema musiikki.

Näytelmän aikana saamme livemusiikin saattelemana kuulla mm. seuraavat, unohtumattomat kappaleet: Rakkauden jälkeen, Kielletyt leikit, Ei aina käy kuin haaveillaan ja Sydämeen jäi soimaan blues.

Ohjaus: Juha Vuorinen

Rooleissa: Hanna Vähäniemi (Carola), Jani Honkaselkä, Outi Kärpänen, Tomi Turunen, Pekka Johansson, Tuomo Kemppainen.

Bändi: Mikko Pellinen (kapellimestari, piano), Matti Oja (kitarat), Olli Sippola (viulu), Sampsa Kujala (basso), Oskari Paakki (rummut).

Kantaesitys 2.11.2018.

Lippujen hinnat

Peruslippu

34 €

Eläkeläinen / Työtön

30 €

Opiskelija / Lapsi

26 €

Ennakkoesitys 1.11.2018 klo 19

20 €

Ryhmäalennus alkaen 20 henkilön ryhmälle

- 1 € / lippu

VIP-lippu (sis. teatterilippu + tervetulomalja + kakkukahvit väliajalla)

44 €

Lipun hinnat sis. alv. 10 %
Katso tarkemmat hinnat, tutustu pohjakarttaan ja varaa väliaikatarjoilut sekä muuta tärkeää tietoa Liput ja palvelut -osiosta!

Lisätietoa näytelmästä

Tekijät & rooleissa & bändi

Käsikirjoitus ja ohjaus:

Juha Vuorinen

Lavastus ja pukusuunnittelu:

Annina Nevantaus

Koreografia:

Hanna Korhonen

Äänisuunnittelu:

Marko Ahokangas

Valosuunnittelu:

Veli-Matti Ersta

Tarpeisto:

Reetta Kinnunen

Kampaukset & maskeeraus:

Jonna Kauvosaari

Lavastuksen toteutus:

Hanna-Kaisa Halinen (näyttämömies)

Jani Korpi (näyttämömies)

Pasi Peltoniemi

Veli-Matti Perälampi

Puvustuksen toteutus:

Katri Tuukkanen

Nina Päivärinta

Antti Peräsalo (pukija)

Esitysvalokuvat:

Päivi Karjalainen

Rooleissa:

Hanna Vähäniemi (CAROLA)

Jani Honkaselkä

Pekka Johansson

Tuomo Kemppainen

Outi Kärpänen

Tomi Turunen

Bändi:

Mikko Pellinen (kapellimestari, piano)

Matti Oja (kitarat)

Olli Sippola (viulu)

Sampsa Kujala (basso)

Oskari Paakki (rummut)

Carola Christina Standertskjöld-Liemola

(23.3.1941, Helsinki – 12.11.1997, Kirkkonummi) oli 1960-luvun suosituimpia laulajia. Hän oli suomenruotsalaisesta aatelisperheestä, puhui viittä kieltä ja pystyi esiintymään yhdeksällä kielellä.

Carolan säännölliset esiintymiset alkoivat vuonna 1962, kun hänestä tuli solisti Pethmanin veljesten yhtyeeseen, jonka mukana laulaja kävi keikoilla kotimaan lisäksi myös Puolassa ja Tsekkoslovakiassa. Vuonna 1963 ilmestyi Carolan ensimmäisenä singlenä juutalainen kansansävelmä ”Hava nagilah”.

Ensimmäinen suuri menestyskappale oli vuonna 1966 ilmestynyt ”Kielletyt leikit” ja sitä seurasivat mm. ”Ei aina käy niin kuin haaveillaan” (1967), ”Mä lähden stadiin” (1967) sekä ”Rakkauden jälkeen” (1968). Vuonna 1965 Carola esiintyi elokuvassa Vaaksa vaaraa sekä Montreaux’n Kultaisella ruusulla palkitussa Lumilinnassa.

1970-luvun alussa Carola levytti mm. kappaleet ”Penkki, puu ja puistotie” (1971), ”Herrojen kanssa pellon laidalla” (1971).

1970-luvun alussa Carola avioitui Lasse Liemolan veljen Georg Liemolan kanssa. 1970-luvun puolivälissä Carola siirtyi töihin miehensä liikeyritykseen vihannestukkuun. Esiintymislavoille hän palasi 1980-luvulla jazz-ohjelmistolla. Carola levytti vuonna 1985 Kassu Halosen tuottaman Sydämeen jäi soimaan blues. Carola ei tehnyt paljoakaan tavallisia tanssikeikkoja, vaan esiintymiset keskittyivät konserttilavoille, televisioon ja yökerhoihin.

Vasta vuonna 2004 julkaistiin postuumisti albumi, joka sisälsi sitä jazz-ohjelmistoa, jonka parissa Carola oli parhaimmillaan; Carola & Heikki Sarmanto Trio -albumin äänitykset tehtiin jo vuonna 1966, mutta niitä ei tuolloin julkaistu.

Carola sairastui alle 1980-luvun puolivälissä Alzheimerin tautiin ja kuoli siihen 56-vuotiaana vuonna 1997.

MIKKO PELLINEN, musiikin sovitus & kapellimestari

Mikko Pellinen (s. 1983) tunnetaan monipuolisena muusikkona, säveltäjänä ja sovittajana. Pellinen aloitti musiikkiopintonsa sähköbassolla 10-vuotiaana, mutta kiinnostui nopeasti myös säveltämisestä. Myöhemmin hän siirtyi opiskelemaan sävellystä Stadia ammattikorkeakouluun, josta hän valmistui pop- ja jazzmuusikoksi vuonna 2008. Pellinen jatkoi opintojaan vielä Sibelius-Akatemian jazzosastolla, ja valmistui musiikin maisteriksi jazzsävellys pääaineenaan vuonna 2011.

Viime vuosina Pellinen on työskennellyt aktiivisesti jazzlaulaja Aili Ikosen yhtyeen musiikillisena johtajana. Yhtye on julkaissut kolme albumia, viimeisimpinä ”Piirrä minut” vuonna 2017. Pellinen on myös johtanut omaa Mikko Pellinen Mini Big Band -yhtyettään, joka julkaisi dedyyttialbuminsa “Personal” vuonna 2010. Pellinen on esiintynyt suurilla festivaaleilla ja klubeilla muun muassa Pohjoismaissa, Saksassa, Venäjällä, Itävallassa, Espanjassa, Hollannissa, Kosovossa, Etiopiassa, Australiassa ja Meksikossa. HERD-trion kanssa Pellinen voitti EBU European Jazz Competition -kilpailun Hollannissa 2011. Vuonna 2007 hänelle myönnettiin myös Nokia Young Talent -stipendi. Muusikkona toimimisen lisäksi Pellinen on työskennellyt myös kapellimestarina teatterissa sekä esimerkiksi lyhytelokuvien ja tanssiesitysten musiikin säveltäjänä. Ostrobothnian Jazz Orchestra big bandin kapellimestarina hän on toiminut vuodesta 2013 lähtien.

Pellinen on toiminut pedagogisessa työssä pop/jazz -musiikin lehtorina Keski-Pohjanmaan konservatoriossa vuodesta 2012 alkaen.

Musiikkinäytelmässä kuullaan seuraavat kappaleet:

I puoliaika

Sydämeen jäi soimaan blues

(Rio De Janeiro Blue)

Säv., san.R. Torrance, J. Haeny

Suom. san. V. Salmi

* * *

Hard Day’s Night

Lennon-McCartney

* * *

The Flame

Säv. E. Pethman

San. Carola

* * *

Hunajainen

(A Taste of Honey)

Säv. W. R. Scott

Suom. san. J. Raittinen, A. Raninen

* * *

Kielletyt leikit

(Romance de Amor)

Trad.

Suom. san. Saukki

* * *

Mä lähden stadiin

(Jackson)

Säv. ja san. G. Rogers & B. Wheeler

Suom. san. P. Reponen

* * *

Jerusalem

(Yerushala ’im shel zavav)

Säv. ja san. N. Shemer

Suom. san. Saukki

* * *

Hava Nagilah

Trad.

Suom. san. O. Hämäläinen

* * *

II puoliaika

Viidenkymmenen villitys

Säv. ja san. L. Mårtenson

* * *

Agua de beber

Säv. ja san. A.C. Jobim & V. De Moraes

* * *

Penkki, puu ja puistotie

(Un banc, un arbre, une rue)

Säv. J-P Bourtayre, san. Y. Dessca

Suom. san. P. Reponen

* * *

Herrojen kanssa pellon laidassa

Säv. trad.

San. V. Salmi

* * *

Joet tulvimaan itke

(Cry Me a River)

Säv. ja san. A. Hamilton

Suom. san. Saukki

* * *

Ei aina käy niin kuin haaveillaan

(You Only Live Twice)

Säv. J. Barry

San. L. Bricusse

Suom. san. P. Reponen

* * *

Milord

Säv. M. Marguerite

San. G. Moustaki

* * *

Mua tuudi hyväillen

Säv. A. Raninen

San. V. Salmi

* * *

Rakkauden jälkeen

(Was Ich Dir Sagen Will)

Säv. U. Jürgens

Suom. san. K. Tuomisaari

* * *

HANNA KORHONEN, koreografia

Tanssitaiteilija Hanna Korhonen on valmistunut Turun Konservatoriolta ammattitanssijaksi ja Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta tanssitaiteen maisteriksi. Korhonen on työskennellyt laaja-alaisesti tanssitaiteilijana viimeisten 19 vuoden ajan, joista 13 vuotta pääkaupunkiseudulla ja viimeiset 6 vuotta Seinäjoella/Pohjanmaalla sekä valtakunnallisesti. Korhonen on työskennellyt yli 70:ssä kokoillan ammattilaisteoksessa, jotka ovat edustaneet tanssin/esittävän taiteen kenttää hyvin monipuolisesti.

Hanna Korhonen on työskennellyt mm. Tanssiteatteri Tsuumin omissa ja yhteistyöproduktioissa vuodesta 2001 lähtien, viimeisimpänä TYTÖT 1918 -musikaalin tanssijana Tampereen Työväen Teatterissa (2018).

Tällä hetkellä Korhonen työskentelee freelance-tanssijana ja koreografina toteuttaen erilaisia esittävän taiteen projekteja sekä perinteiseen näyttämökonseptiin että myös uusiin, erilaisiin ympäristöihin.

Vuosina 2013-2016 Korhonen työskenteli Taiteen edistämiskeskuksen Pohjanmaan toimipisteessä yleisötyön läänintaiteilijana. Taiteellisen työn lisäksi Korhonen jatkaa freelancerina kulttuurikentän erilaisissa asiantuntija- ja kehittämistehtävissä projektikohtaisesti.

Korhonen toimii myös Kokkolan Talvitanssit 2019 -festivaalin taiteellisessa työryhmässä yhdessä Kati Raatikaisen ja Anne Peipon kanssa.

Carola – Sydämeen jäi soimaan on Hanna Korhosen kolmas koreografia Kokkolan kaupunginteatteriin. Hän teki koreografiat myös teoksiin Koirien Kalevala (2017) ja Lymyilevä Kokkola -revyy (2017).

(kuva: Kari Sunnari)

Arvostelut

Anni Saari / Keskipohjanmaa

"Carola - Sydämeen jäi soimaan esittelee laulajan tuotantoa todella kattavasti. Esitys sisältää kaikkiaan 17 kappaletta. Jos ne vedettäisiin huonosti, samalla kaatuisi koko esitys. Onneksi niin ei käy. Musiikki on tämän esityksen ehdoton valttikortti.

---

Tapahtumien myötä lavalla nähdään suomalaisen musiikin keskeisiä nimiä Eero Raittisesta Lasse Mårtensoniin, Heikki Sarmantoon ja Kassu Haloseen.

---

Pääroolissa olevan Hanna Vähäniemi on esityksen tähti. Hän tuntuu sisäistäneen esityksen kappaleet jokaista nuottia ja sanaa myöten. Vähäniemi laulaa tyylitajuisesti, sävykkäästi ja puhtaasti. Hän ei imitoi Carolaa vaan tekee komeat tulkinnat.

---

Vähintään yhtä suuri ansio kuin laulajalla on sovituksilla ja bändillä. Mikko Pellisen johtama 5-miehinen bändi soittaa suvereenisti niin jazzia, tradeja kuin pop-balladejakin.

---

Monet esityksen kappaleista kuulostavat paljon paremmalta kuin alkuperäiset versiot.

---

Kohtaukset seuraavat toisiaan niin nopeasti, että peruukkeja vaihdetaan melkoisella vauhdilla. Niitä tässä esityksessä muuten riittää. Ja ihanan karmeita kenkiä. Pukusuunnittelusta vahva plussa!

---

Käsikirjoituksen ja ohjauksen vahvuutena on, että esitys laajenee yleisöön ja bändiin. Pellisen kokoonpano on välillä mukana tapahtumissa Carolan bändinä, ja kaupunginteatterin katsomo muuttuu välillä TV-sarjan yleisökatsomoksi. Silloin tulee tulee tunne, että tässä ollaan yhdessä."

Ulf Överfors / Österbottens Tidning

"De två låtar där Hanna Vähäniemi kommer närmast Carola och hennes speciella röst och timbre är "Jerusalem" och Jobims "Agua de Beber.

Det är synnerligen krävande att leverera sjutton låtar från en teaterscen i något som, förutom en pjäs, också är en full konsert. Hanna Vähäniemi gör det suveränt.

Tuulikki Nikkilä / Perhonjokilaakso

"Mikko Pellisen viisimiehinen orkesteri on vahvassa roolissa ja selviytyy hienosti, tuo vahvan tunnelman Carolan lauluihin, on sitten kysymyksessä iskelmä, balladi, jazz tai kansansävelmä. Teatterin väki osaa puhaltaa yhteen hiileen kun sitä tarvitaan, esityksen koreografia Hanna Korhosen suunnittelemana sujuu hienosti kaikilta osio."

Yleisö tuntui nauttivan kuulemastaan, väliaplodit tulivat spontaanisti ja loppuhuipentumana kuultu Milord sai ihokarvatkin nousemaan ja aplodeista ei tuntunut loppua tulevankaan.

Seuraava kehotus onkin menkää katsomaan, kuinka viehkeästi esimerkiksi Veksi Salmi kuljettaa Juha Vuorisen ohjaamana Carolaa Herrojen kanssa pellon laidassa."

Villa Elban Carola-menu teatterilla

  • Avokado-katkarapusalaattia

  • Caesarsalaattia kanalla

  • Kirkasta peruna-pekonisalaattia

  • Savuahvenmoussea saaristolaisleivällä

  • Pikkelöityjä vihanneksia

  • Timjamiporkkanoita

  • Patonkia ja hummusta

  • Mascarpone-suklaakakkua

Hinta 25€ / annos.

-minimi henkilömäärä 20.

-varaukset viimeistään 2 viikkoa ennen esitystä.

-tiedustelut lipunmyynnin aukioloaikoina 040 806 8272

Kirjoita arvio näytelmästä