Epäkuolleet

Ville Koskivaara

R:

Meitä on kaks.

K:

Muut ei tullu.

R:

Muut ei päässy.

K:

Mielikuvitusta meillä on.

Kaikki entinen on romahtanut. Ja aivan kuin se ei riittäisi, vaeltaa ympärillä kaiken kukkuraksi laumoittain verenhimoisia ruumiita.

K ja R ovat elossa. Mutta kannattaako se? Elävien kuolleiden lisäksi heidän on nyt selvittävä toisistaan – ja itsestään. Kun pimeys, yksinäisyys ja oman persoonallisuuden kipupisteet käyvät päälle, on kauheampiakin kohtaloita kuin tulla vainajien syömäksi.

Epäkuolleet on Ville Koskivaaran postapokalyptisiä teemoja syväluotaava uusi zombinäytelmä, joka saa kantaesityksensä Seinäjoen ja Kokkolan kaupunginteatterien yhteistyönä. Nuoren polven ohjaaja Ossi Koskelainen yhdistää ohjauksessaan b-elokuvien kielioppia ja nyrjähtänyttä sarjakuvamaisuutta viiltävään draamaan.

Epäkuolleiden äänisuunnittelu yhdistelee elektronisen nykymusiikin eri genrejä ja luo niistä omalakisen futuristisen maailman.

Rooleissa: Pekka Johansson (Kokkolan kt) ja Mia Vuorela (Seinäjoen kt).

Ensi-ilta 24.1.2019 Kokkolan kaupunginteatterissa.

Ensi-ilta 31.1.2019 Seinäjoen kaupunginteatterissa.

K-14

Liput: 15,- zombit / 20,- ihmiset

Nyt kannattaa maskeerata!

Kesto noin 1 t 35 min (ei väliaikaa)

Lippujen hinnat

Peruslippu

20€

Eläkeläinen / Työtön

20€

Opiskelija / Lapsi

20€

Zombi-maskilla

15€

Ryhmäalennus alkaen 20 henkilön ryhmälle

- 1€/lippu

S-Etukorttiesitys 21.2.. klo 18.30 (lunastus teatterilta, etukortti esitettavä lippukassalla)

- 4€/lippu S-Etukortilla

Lipun hinnat sis. alv. 10 %
Ilmoitetut lipunhinnat sisältävät toimitusmaksun 2 €/lippu
Katso tarkemmat hinnat, tutustu pohjakarttaan ja varaa väliaikatarjoilut sekä muuta tärkeää tietoa Liput ja palvelut -osiosta!

Lisätietoa näytelmästä

Käsikirjoitus:

Ville Koskivaara

Sovitus ja ohjaus:

Ossi Koskelainen

Lavastuksen suunnittelu:

Ari Auvinen, Ossi Koskelainen

Pukusuunnittelu:

Katri Tuukkanen, Ossi Koskelainen

Ääni-, valo- ja videosuunnittelu:

Ari Auvinen, Tomas Jakobsson, Ossi Koskelainen

Äänien toteutus:

Tomas Jakobsson

Valojen toteutus:

Ari Auvinen, Neea Laihorinne

Videokuvausja editointi:

LIME Mediakeskus / Jani Kalpio, Milla Nylynd, Fanny Roiko, Jenni Kuljunlahti, Niko Holländer, Aatu Hirsikangas, Jani Kalpio, Noora Korhonen, Anu Riihimäki, Marjo Varonen

Taustavideoiden kuvaus, editointi ja värimäärittely:

Jani Kalpio

Playstation 4-dramaturgi:

Joel Slotte

Drone-kuvaus:

Henri Korhonen

Tarpeisto:

Airi Lakso

Kampaukset ja maskeeraus:

Anniina Takala

Järjestäjä, kuiskaaja:

Hanna Espo

Lavastuksen toteutus:

Hanna-Kaisa Halinen, Jani Korpi, Pasi Peltoniemi, Veli-Matti Perälampi

Puvustuksen toteutus:

Katri Tuukkanen, Nina Päivärinta, Emmi Riippa

Esitysvalokuvat:

Päivi Karjalainen

Julistekuva:

Tomas Jakobsson

Asunnosta löytyvät kuvat:

Otto Byström, Neicia Marsh

Asunnon juliste:

Otto Byström

Kiitokset:

Otto Hotakainen, Juha Kiviharju, Fanny Roiko, Anu Riihimäki, Emmi Venla, Jänismaan romu

Rooleissa:

Pekka Johansson (Kokkolan kt)

Mia Vuorela (Seinäjoen kt)

Yleisötyötärppi!

Zombie-selviytymistyöpaja 23.3.2019 klo 17-20:

Leiriytyminen, perustarpeet, suojautuminen ja puolustautuminen urbaanissa ympäristössä. Sovelletaan matalateknologisia erätaitoja kaupunkiin ja yhteiskunnalliseen poikkeustilaan ryhmässä toimien. Työpajan vetäjänä Epäkuolleiden käsikirjoittaja Ville Koskivaara.

Työpaja jakautuu kolmeen osioon: Ensin harjoittelemme yksinkertaisten hätämajoitteiden tekemistä pressusta ja narusta. Toisessa osiossa punomme narusta yksinkertaisen lingon, jota osallistujat voivat myöhemmin syrjäisemmässä ympäristössä omin päin harjoitella käyttämään "epäkuolleiden" ammuskeluun. Kolmannessa osiossa harjoittelemme yksinkertaisia perussolmuja ja tutustumme mahdollisesti muinaistekniikkaan ja matalateknologiseen selviytymiseen kuvamateriaalin yms. avulla.

Ilmoittautumiset ennakkoon sähköpostilla Salli JavaScriptin suoritus selaimesi asetuksista nähdäksesi sähköpostiosoitteet

Näytelmästä kirjoitettua

Anne Puumala / Ilkka & Keskipohjanmaa

"Seinäjoen ja Kokkolan kaupunginteattereiden yhteistuotantona toteutettu Epäkuolleet iskee suoraan teatterimaailmassa vellovan buumin valtasuoneen. Kauhu on kuumaa kamaa."

"Näytelmä loihtii katsojan silmien eteen postapokalytisen pohjalasien näkymän, jossa kauhistuttava virus on sairastuttanut ihmiset ja he ovat muuttuneet epäkuolleiksi. Kaksi kutakuinkin tervettä on enää jäljellä, näytelmän päähenkilöt, Mia Vuorela esittämä "K" ja Pekka Johanssonin "R"."

"Syvätasolla näytelmässä on kyse inhimillisyyden kadottamisesta. Epäkuolleiden maailmassa kaikki tutun ja turvallsien maailman kiinnikkeet ovat kadonneet tai menettäneet merkityksensä. Näytelmän kauhu perustuu perustavanlaatuiseen psykologiseen kysymykseen. Entä kun tuttu ihminen muuttuu vieraaksi? Ja lopuksi se kaikkein pahin: entä kun itse muuttuu joksikin toiseksi?"

"Näytelmän dramaturgia on elokuvamainen. Kohtaukset ja leikkaukset ovat nopeita. Liikaa ei selitellä, vaan katsoja tempaistaan suoraan tarinan paniikinomaiseen nyt-hetkeen. Konemusiikki jyskyy taustalla kylmänä ja tunteettomana. Näytelmän lavastus on toteutettu nerokkaasti ja höystetty viittauksilla populaarikulttuuriin. Videota on käytetty paljon. Sillä maalataan viruksen pyyhkäisemiä autioita maisemia. Eristyneisyyden tuntu välittyy."

* * *

Jessica Poikkijoki / Österbottens Tidning

"Epäkuolleet (de dödä) är inget för den lättäcklade. I det postapokalytiska zombiedramat som har skrivits av Ville Koskivaara förenas korta och tänkvärda eller roande repliker mer gore-filmens overdrivna underhållningvåld."

"Mia Vuorela och Pekka Johansson spelar skickligt mot både ljud och projektioner. Det måste sägas att Ossi Koskelainen (som också är regissör), Tomas Jakobsson och Ari Auvinen har gjort ett fantastiskt arbete med ljud-, ljus- och videosdesignen. "

* * *

Hannu Björkbacka / Facebook

"Hurjia muodonmuutoksia tekevät näyttelijät ja välillä humoristilta mielleyhtymiltäkään ei voi välttyä. Muistuttaako Pekka Johansson loppukuvissa Peter Gabrielin aikaista Genesistä vai Brian Pernin Thotchia - mutta muutamasta yleisön osallistamisesta huolimatta näytelmä ei kosiskele yleisöään, vaan on hyvinkin vaativa katsojalle."

"Sekä Mia Vuorela että Johansson tekevät vankat roolit, eivätkä jää näyttävien videoiden tai kätevän lavastuksen ja rikkaan äänimaailman ja musiikin jalkoihin. Vaikka välillä toivoisi, että eivieläihanzombiein turvapaikka olisi hieman lähempänä katsomoa, koska sen suojissa ja muovin takana enin osa draamasta tapahtuu."

"Teatteri luottaa omiin keinoihinsa - ja niin on hyvä. Epäkuolleista voi olla montaa mieltä, mutta ainakaan tällaista ei ole Kokkolassa - tuskin Seinäjoellakaan - ennen nähty. Näyttelijöiden heittäytyminen on ihailtavaa ja onnistunutta."

Palautetta opiskelijoilta:

"Näyttelijätaito näytelmässä oli erinomaista. Esiintyjiä oli vain kaksi, mikä teki näytelmästä mielenkiintoisen, sillä pystyttiin keskittyä vain kahden ihmisen tarinaan. He osasivat erittäin hyvin eläytyä omiin rooleihinsa, ja heidän suoritustaan oli mukava katsoa."

"Yksi hauska piirre näytelmässä oli se, että siinä otettiin myös katsojat mukaan. Katsojat pääsivät ikään kuin tarinan sisälle, kun he saivat esittää näytelmässä puhuttuja zombeja. Heidän ei kuitenkaan tarvinnut nousta paikaltaan, mutta he osallistuvat olemuksellaan. Näyttelijät osasivat ottaa hauskasti katsojat mukaan näytelmään ja siitä sai mukavan rennon katsomiskokemuksen."

"Tämä näytelmä ei asioita kaunistele. Siinä näytetään sekä verta, aivoja että paiseita, ja kielenkäyttöäkään ei säästellä. Herkille katsojille tämä saattaa olla liikaa, ja tietyissä kohdissa saattaa joutua sulkemaan silmänsä."

"Suosittelen näytelmän katsomista sellaisille, jotka pitävät jännityksestä ja erityisesti niille, jotka ovat kiinnostuneet zombiteemasta."

"Näytelmän aiheena on ihmiskunnan tuhon jälkeinen maailma ja selviytyminen. Selviytyminen sekä zombeilta, jotka tietenkin yrittävät syödä näytelmän päähenkilöt, mutta myös selviytymistä itsensä -ja toisen kanssa. Oudot taudit, ruoan ja veden loppuminen, pelko ja mielenterveyden heikentyminen vaikeuttavat Epäkuolleet näytelmässäkin selviytymistä."

"Musiikki on näytelmässä tehokeinona lisäämään näytelmään dramaattisuutta ja intensiivisyyttä. Toimintakohdissa taustalla kuuluu hyvin nykyaikainen dubstep- musiikki. Dubstep onkin tyyliltään hyvin aggressiivista, energistä ja ”naamalle puskevaa”, joten se sopii hyvin toimintakohtauksiin."

"Ihmisille jotka pitävät zombi-aiheisista asioista ja jotka eivät kaipaa teatterin olevan niin sanotusti ”perinteistä”, on Epäkuolleet varmasti kiva ja nautittava kokemus. Sopii myös ihmisille, jotka pitävät fantasioista. Tarinan idea oli hyvä pohjimmiltaan, kun sen löysi, mutta esitys jäi kaipaamaan jotain. Se joku olisi voinut tässä tapauksessa olla se, että olisi jättänyt jotain pois."

Näytelmän ohjaaja OSSI KOSKELAINEN

Teatteriohjaaja, dramaturgi Ossi Koskelainen (synt. 9.9.1980, Oulu)

Koulutus:

Teatteritaiteen maisteri, Teatterikorkeakoulu, ohjaajantaiteen koulutusohjelma 2002–2008

Tampereen Yliopisto, opintoja pääaineena teatterin ja draaman tutkimus 2001–2002

Oulun Lyseon lukio 1996–1999

Ammatillinen kokemus:

Freelance-ohjaajan, dramaturgin ja esitystaiteilijan töitä 2013–

Ylioppilasteatterin taiteellinen vastaava 2010–2013

Freelance-ohjaajana 2008–2010

Valikoituja teatteri- ja esitystaidetöitä:

Raivon historia – ohjaus, dramaturgia ja esiintyjä. Circus Maximuksen osatuotanto.

AFTERLIFE -esityskonsepti ja dramaturgia yhdessä koreografi Emmi Vennan kanssa, lisäksi esiintyjä. Baltic Circle -festivaali 2017

Tukikohta, Oulu, syyskuu 2017

Neverland - ohjaus ja dramaturgia yhdessä koreografi Emmi Vennan knassa, lisäksi esiintyjä. URB-15/Kiasma-teatteri 2015

Tornado – ohjaus ja dramaturgia. Käsikirjoittaja Miki Liukkonen. Oulun juhlaviikot 2014

Elokuvatöitä:

Onnelliset – dokumenttielokuvan dramaturgi. Ohj. Wille Hyvönen. Pohjola-filmi 2015

Käsikirjoittajana:

Ihmiskunnan Rakastajat - nykyoopperan libretto. sävellys Timothy Page ja Sami Klemola.

Teknillisen Korkeakoulun juhlavuoden tilausteos 2008

Muita kulttuuritöitä:

Dayjob-nykymusiikkikollektiivin jäsen vuodesta 2017

Vierailevana luennoitsijana ja opettajana mm. Kuvataideakatemiassa, Helsingin työväenopistossa sekä Vasta kohta -klubilla.

Esseitä ja kolumneja Esitys, Kaltio ja Niin&Näin –lehtiin, Ylioppilasteatterin tietotoimistoverkkosivuille sekä Totuusradio-ohjelmaan (Radio Moreeni, Tampere). Dj:nä (DJ Higami) useilla klubeilla sekä esitystaidetapahtumissa

Kirjoita arvio näytelmästä