Hämähäkkinaisen suudelma

Manuel Puigin vangitseva draama

Vangitseva draama ymmärryksestä, kunnioituksesta ja ystävyydestä.

Molina ja Valentin ovat kaksi hyvin erilaista miestä, jotka kohtalo on heittänyt samaan latinalaisamerikkalaiseen vankiselliin sotilasjuntan hallitsemassa 1970-
luvun alun Argentiinassa. Sopimattomasta käytöksestä tuomittu somistaja Molina on kurjaa tilannetta mielikuvitukseensa pakeneva homoseksuaali, jota poliittisten mielipiteidensä vuoksi vangittu machomies Valentin oppii vähitellen ymmärtämään ja kunnioittamaan.

Vaikka toisilleen tuntemattomia miehiä ei aluksi yhdistä mikään, Molina yrittää parhaansa mukaan luoda kontaktia Valentiniin kertomalla tälle suosikkielokuvansa, Kissaihmisiä, tarinaa.

Hämähäkkinaisen suudelma on kuin hämähäkinseitti: ohut mutta monimutkainen kudelma reaaliaikaisia tapahtumia sekoitettuina fantasioihin. Samalla se on tutkielma todellisuuspaosta, jonka myötä on mahdollisuus kestää vaikeuksia.

Ohjaus:

Juha Vuorinen

Rooleissa:

Jani Honkaselkä

Tomi Turunen

Esityksen kesto: 2 t 15 min (sis. 20 min väliajan)

Lippujen hinnat

Peruslippu

24€

Eläkeläinen / Työtön

22€

Opiskelija / Lapsi

16€

Ennakkoesitys 23.10. klo 18.30

15€

Keskipohjanmaa-lehden etukortilla to 31.10. klo 18.30 (Etukortti tai mobiilinäkymä esitettävä lunastaessa. Max 2/kortti)

-4e

S-Etukortilla alennusta la 9.11. klo 13.30 (Etukortti esitettävä lippua ostaessa. Max 2 lippua/etukortti)

-4€

Lipun hinnat sis. alv. 10 %
Ilmoitetut lipunhinnat sisältävät toimitusmaksun 2 €/lippu
Katso tarkemmat hinnat, tutustu pohjakarttaan ja varaa väliaikatarjoilut sekä muuta tärkeää tietoa Liput ja palvelut -osiosta!

Lisätietoa näytelmästä

Tekijät & Roolit

KISS OF THE SPIDER WOMAN

Kirjoittanut:

Manuel Puig

Suomennos:

Tarja Härkönen-Juha Siltanen

Ohjaus:

Juha Vuorinen

Valo- ja äänisuunnittelu:

Ari Auvinen

Tomas Jakobsson

Lavastus:

Ari Auvinen

Pukusuunnittelu:

Katri Tuukkanen

Lavastuksen valmistus:

Hanna-Kaisa Halinen

Jani Korpi

Pasi Peltoniemi

Veli-Matti Perälampi

Pukujen valmistus:

Katri Tuukkanen

Nina Päivärinta

Kampaukset, maskit:

Jonna Kauvosaari

Tarpeisto:

Reetta Kinnunen

Järjestäjä, kuiskaaja:

Aino Rättyä

Esitysvalokuvat:

Päivi Karjalainen

Juliste:

Tomas Jakobsson

Esitysoikeudet:

Näytelmäkulma - Nordic Drama Corner Oy

Rooleissa:

Molina: Tomi Turunen

Valentin: Jani Honkaselkä

KIRJAILIJA MANUEL PUIG (1932-1990)

General Villegasissa, Buenos Airesin provinssissa 28.12.1932 syntyneen JUAN MANUEL PUIGIN juuret olivat syvällä latinojen rillumareissa, melodraamoissa, saippuasarjoissa, radion jatkokuunnelmissa, tangoissa ja boleroissa. Niiden vahvat tunteet, häilyvät identiteetit, dramaattiset salaisuudet ja kiivaat sukulaisuussuhteet tulivat hänelle tutuiksi jo pikkupoikana.

Lapsena Puig oli elokuvien suurkuluttaja, sillä äiti vei pojan päivittäin katsomaan El Cine Espanol-elokuvateatterin elokuvia. Hollywood-elokuvien kautta hänelle avautui aivan uusi, arkitodellisuudelle vastakkainen maailma, joka ruokki hänen mielikuvitustaan ja opetti unelmoimaan. Hänen suosikkinäyttelijöitään olivat mm. Greta Garbo, Marlene Dietrich, Rita Hayworth ja Norma Shearer.

Aloitettuaan koulun kolmentoista vanhana Buenos Airesissa Puig tutustui eurooppalaiseen elokuvaan. Hän alkoi opiskella ”elokuvien kieliä” englantia, ranskaa ja italiaa lyhyeksi jääneiden arkkitehtiopintojen jäätyä kesken. Vuonna 1955 Puig matkusti stipendiaattina Italiaan varmana siitä, että Argentiina jäisi lopullisesti taakse ja häntä odottaisi menestys eurooppalaisessa elokuvassa. Italiassa hän sai seurata mm. Rosselinin, Savattinin ja De Sican kuvauksia, mutta ilman suhteita hänellä ei ollut mahdollisuuksia edetä urallaan pitemmälle. Viiden Italia-vuoden jälkeen hän pääsi kotimaassaan kolmen elokuvan tekoon ohjausassistenttina. Puig kuitenkin palasi Roomaan, missä hän sai vihdoin oman alansa töitä huomatakseen vain, ettei pitänyt filmausryhmässä työskentelystä. Kiinnostus elokuvaohjaajan ja -käsikirjoittajan uraa kohtaan lopahti ja hän aloitti omaelämäkerrallisen esikoisromaaninsa La traición de Rita Hayworth (1968) kirjoittamisen. Seuraavan kahdenkymmen vuoden aikana Puig kirjoitti seitsemän romaania; Heartbreak Tango (1969), The Buenos Aires Affair (1973), The Kiss of the Spider Woman (1976), Pubis Angelical (1979), Eternal Curse on the Reader of These Pages (1980), Blood of Requited Love (1982) ja Cae la noche tropical (1988). Näiden lisäksi Puig kirjoitti toistakymmentä näytelmää ja elokuvakäsikirjoituskokoelmaa.

1970-luvun puolivälissä, pettyneenä Perónien hallintoon, Puig jätti Argentiinan ja asui Meksikossa, New Yorkissa ja Rio de Janeirossa. Manuel Puig kuoli 57-vuotiaana rutiininomaisen sappirakkoleikkauksen jälkeen sydänkohtaukseen Cuernavacassa Meksikossa 22.7.1990.

ELOKUVAT

HÄMÄHÄKKINAISEN SUUDELMA - KISS OF THE SPIDER WOMAN

Héctor Babencon ohjaama yhdysvaltalais-brasilialainen draamaelokuva vuodelta 1985. Elokuvasovitus oli Manuel Puigin käsialaa ja sen pääosissa olivat William Hurt ja Raul Julia. William Hurt (Molina) sai elokuvasta parhaan miespääosan Oscarin ja elokuva oli ehdolla myös mm. parhaasta elokuvasta. Lisäksi Hurt sai roolityöstään BAFTAn ja Cannesin elokuvajuhlilla parhaan näyttelijän palkinnon. The New York Timesin kriitikot valitsivat Hämähäkkinaisen suudelman kaikkien aikojen tuhannen parhaan elokuvan joukkoon vuonna 2004.

KISSAIHMISIÄ - CAT PEOPLE

Molinan vankisellissä Valentinille kertoma elokuva on Val Lewtonin tuottama ja Jacques Tourneurin ohjaama yhdysvaltalainen kauhuelokuva Cat People vuodelta 1942. Pääosaa esittää Simone Simon. Hän näyttelee naista, joka uskoo olevansa kissaihminen, joka muuttuu pantteriksi ollessaan mustasukkainen. 40 vuotta myöhemmin Paul Schrader teki elokuvasta uuden version, jonka pääosaa esitti Nastassja Kinski.

ARVOSTELUJA

Anni Saari / KESKIPOHJANMAA

" Kokkolan kaupunginteatterin Hämähäkkinaisen suudelma tarjoaa intiimia ja intensiivistä teatteria - näyttelijät loistavat monipuoliissa rooleissa.

Nyt on mahdollisuus nähdä Kokkolassa lähietäisyydeltä hienoa näyttelijäntyötä. Hämähäkkinaisen suudelmassa lavalla on koko ajan vain kaksi näyttelijää,mutta Tomi Turunen ja Jani Honkaselkä pitävät näytelmän intensiteettiä koko ajan yllä.

Juha Vuorisen ohjaus toimii hyvin. vankilaelämän kaavamaisuus teenkeittoineen ja nukkumaanmenoineen näkyy lavalla, mitä vasten eläväinen kertomus elokuvasta nousee esiin. Valot ja äänet luovat hienosti tunnelmia, ja teatteri ja elokuva sekoittuvat kiinnostavasti visuaalisessa ilmaisussa.

Näytelmän pääosassa on kuitenkin kahden miehen dialogi. Ja se toimii erittäin hyvin, vaikka tekstiä on paljon. Honkaselkä ja Turunen luovat lavalle moniulotteiset hahmot, joiden kohtalo koskettaa.

Sekä lavastus että puvustus tukevat oivallisesti tarinaa. Maskeerauksessakin on tehty niin hyvää työtä, että vieläkin pyörii eräs näyttämökuva mielessä.

Intiimiä esitystä seuraa mielellään."

Kirjoita arvio näytelmästä