HYVÄÄ KESÄÄ, TERVETULOA SYKSYLLÄ!

Katso syksyn ohjelmisto alhaalta

TIEDOTE / Vapaa julkaistavaksi 5.5.2020

KOKKOLAN KAUPUNGINTEATTERIN SYKSYSSÄ KOMEDIAA JA DRAAMAA, KLASSIKKOA JA PAIKALLISUUTTA

Syksyn esitysten myynti on avattu!

Kaupunginteatterin syksyn ohjelmisto katsoo nykypäivää menneisyydestä muistuttaen ja teroittaa meille ikiaikaista viisautta: Vasta kun tiedän mistä olen tulossa, voin tietää minne olen menossa. Näinä poikkeuksellisina aikoina haluaa myös Kokkolan kaupunginteatteri olla omalta osaltaan viemässä tätä äärimmäisen tärkeää viestiä eteenpäin. Tänään ja huomenna.

Lisäksi pidämme merkittävänä asiana muistaa, mitä kaikkea nauru ja ilo voi elämäämme tuoda. Siksikin syksyn ensimmäisenä ensi-iltana nähdään 5.9. päänäyttämöllä farssikomedia Saranat ja sardiinit. Michael Fraynin kirjoittamaa näytelmää kutsutaan yleisesti - ja syystä, maailman parhaimmaksi farssiksi. Erityisen lisäarvon sille tuo pähkähullun tarinan sijoittuminen teatterimaailmaan ja ennen kaikkea sen kulissien taakse, missä se varsinainen farssi kai yleensä nähdäänkin. Kun ohjauksesta vastaa komedian taituri Mika Nuojua ja näyttämöllä kierroksia nostattaa koko näyttelijäkuntamme, mukaan luettuna sen uudet kasvot Petra Heinänen, Jarkko Mikkola ja Sakari Tuominen, uskallamme luvata, että esitys lunastaa korkealle asetut odotuksensa ja muistuttaa meitä kaikkia välillä käsittämättömien vastoinkäymistenkin läpi loistavasta elämänuskon merkityksestä.

Syksyn seuraavaksi ensi-illaksi saapuu 23.10. Katariinan kamariin Väinö Linnan Päämäärä. Kahtiajakautuneen kansan keskellä rimpuilevia ihmiskohtaloita kuvaava teos on polttavan ajankohtainen yhä tänäänkin. Onko onnellisempi se, joka pyrkii vimmatusti löytämään vastauksia vai se, joka hiljaisesti tyytyy osaansa? Mihin tämä lyhyt elämä ylipäänsä pitäisi käyttää? Teoksen dramatisoi ja ohjaa lukuisista Linna-tulkinnoistaan tunnettu Juha Luukkonen, joka avaa teoksella kautensa kaupunginteatterin johtajana. Tarinankerronnan voimaan perustuva, humaani ja herkkä esitys on ehtaa Linnaa - mm. kielensä, ihmiskuvauksensa ja karun kohtalonomaisuutensa kautta. Väinö Linnan perikunnan myötämielisyyden ansiosta Kokkolan kaupunginteatteri tekee teoksella myös teatterihistoriaa – kyseessä on, ei enempää eikä vähempää, kuin kansalliskirjailijamme esikoisteoksen maailman kantaesitys.

Päänäyttämön toinen ensi-ilta on Ari-Pekka Lahden kirjoittama Ykspihlaja, joka on samalla teatterimme Kokkola 400 – juhlanäytelmä. 7.11. ensi-iltansa saavan kantaesityksen ohjaa Aku-Petteri Pahkamäki. Vaietuista totuuksista kertova draama nojaa paikalliseen historiaan ja kuvaa kokkolalaisille tuttua satamankaupunginosaa ja yhden suvun elämää 1920 – luvulta aina 1990 - luvun puoliväliin asti. Trillerin rytmillä etenevä matka muuttaa punaisen valkoiseksi ja valkoisen punaiseksi paljastaessaan niitä ikuisia voimia, jotka jatkuvasti vaikuttavat elämäämme. Olemme etuoikeutettuja, kun saamme Ykspihlajan kantavina voimina meille vierailijoiksi Kokkolan omat Ari-Pekka Lahden ja Aku-Petteri Pahkamäen. Kuka osaisi kuvata keskipohjanmaalaista sielunmaisemaa osuvammin, syvällisemmin ja ymmärtävämmin kuin tämä kaksikko!?

Kokkola 400 -tapahtuma näkyy teatterissamme myös mm. Ruska Ensemblen kanssa yhteistyössä toteutettavassa Sydän, huuda! – esityksessä, joka on ryhmän lahja 400-vuotiaalle kotikaupungille Kokkolalle. Metsänenetsi Juri Vellan runoutta haitarin, viulun, laulun ja säkenöivän puheen voimalla tulkitseva esitys on myös puheenvuoro arktisten alkuperäiskansojen puolesta sekä kunnianosoitus sukukansan suurelle runoilijalle.

Taiteilijuutta katsotaan eri tavoin myös useassa muussa syksyn korkeatasoisessa vierailuesityksessä. 30.9. päänäyttämöllä vieraileva Minä maalaan teidät kaikki – esitys kertoo taidemaalari Helene Schjerfbeckistä. Kevyt ja syvällinen näytelmä on dialogi taiteilijuudesta, jossa vuoropuhelua käyvät näyttelijä Kati Outinen ja tanssija Annatuuli Saine. Teoksen käsikirjoituksesta vastaa Iida Hämeen-Anttila ja ohjauksesta Kati Outinen.

Suomalaisen teatterin legendoista seuraavana vuoron saa Seela Sella, jonka elämän ympärille rakennettu teatteritapahtuma Ihan Seelana nähdään päänäyttämöllä 1.12. Seelan ja Kari Paukkusen johdattamina katsojilla on tilaisuus nähdä ja kuulla, miten tavallisesta pienestä Seela Virtasesta varttui rakastettu näyttelijä ja teatteritaiteen kunniatohtori Seela Sella.

Erään legendan tuo 9.12. päänäyttämöllemme myös näyttelijä Tatu Mönttinen tragikoomisella monologillaan Matti Nykänen – hyppy sumuun. Ympäri Suomea ja Eurooppaa kiertänyt näytelmä raottaa ovea Suomen legendaarisimman urheilijan mieleen autenttisten repliikkien säestämänä. Empaattinen ja myötäelävä esitys on ilon ja surun kyynelten yhtäaikaista juhlaa.

Juhlan aihetta on joulukuussa enemmänkin, kun kokkolalaisten tuntema ja rakastama Jesse Kaikuranta tuo Jazzy Christmas – joulukonserttinsa päänäyttämöllemme. 16.12 kuullaan tuttuja ja tunnelmallisia kappaleita usealla eri kielellä.

Toisenlaista arkea tarjoaa myös vapaan kentän teatteri, Projektori-ryhmä, jonka uusi sovitus Jäniksen vuodesta nähdään Katariinan kamarissa 28. ja 29. lokakuuta. Lapsuuden unohdetun hiekkalaatikon ympärillä tapahtuva aikuisten satu kertoo unelmoinnin tärkeydestä kovan ja kylmän maailman keskellä. Arto Paasilinnan klassikossaan kuvaama toisenlaisen elämän mahdollisuus on taatusti tällä hetkellä eräs niistä asioista, joita me kukin tavallamme kaipaamme.

Lisätietoja:

Teatterinjohtaja Juha Luukkonen, Salli JavaScriptin suoritus selaimesi asetuksista nähdäksesi sähköpostiosoitteet

Lippujen hinnat

Lipun hinnat sis. alv. 10 %
Ilmoitetut lipunhinnat sisältävät toimitusmaksun 2 €/lippu
Katso tarkemmat hinnat, tutustu pohjakarttaan ja varaa väliaikatarjoilut sekä muuta tärkeää tietoa Liput ja palvelut -osiosta!

Lisätietoa näytelmästä

Kirjoita arvio näytelmästä