KOIRAMÄEN SUOMEN HISTORIA

Mauri Kunnas - Eva Buchwald

Koiramäen Suomen historia jatkaa päänäyttämön ohjelmistossa talvella 2022.

Mauri Kunnas on omaan hersyvään tyyliinsä tarttunut Suomen Ruotsi -ajan historiaan 1500-luvulta 1800-luvulle. Lopputuloksena on riemastuttava matka maamme menneisyyteen.

Talvella 2021 Kunnaksen rakastettu kirja siirtyi Kokkolan kaupunginteatterin päänäyttämölle Eva Buchwaldin dramatisoimana ja Fiikka Forsmanin ohjaamana. Esityksen musiikista vastaa Niina Hannula.

Koululaistyttö Alix on jättänyt historian läksynsä tekemättä ja joutuu pänttäämään yksin koulun jälkeen, mutta apuun tulee itse Kustaa Vaasa ja seikkailu alkaa. Mikael Agricola, Juhana Herttuan hovi Turun linnassa, nuijasota, noitavainot, Kaarlet ja Kustaat, isoviha, hatut ja myssyt purskahtavat näyttämölle villinä kavalkadina. Tämän mukaansatempaavan esityksen historia onkin aivan jotain muuta kuin kuivakkaa pakkopullaa tai pölyttyneitä tapahtumia, se on lukemattomia kiehtovia tarinoita ja hauskoja hahmoja kuninkaallisista ja muista merkkihenkilöistä aina tavalliseen kansaan. Se myös lupaa, että lopussa odottaa lahja. Vaan mikä?

Vauhtia ja musiikkia sisältävä esitys on elävää historiaa ja elävää teatteria, jonka parissa viihtyvät niin lapset kuin aikuisetkin. Viisaan näytelmän viesti on nykypäivänä merkittävä meille kaikille: menneisyys on todellisuutta, joka elää ja vaikuttaa sisällämme kaiken aikaa.

Ensi-ilta 27.2.2021 teatterin päänäyttämöllä.

Kesto 2 t 15 min (sis. väliajan)

Ikäsuositus 6 vuotta.

Lue ohjaaja Fiikka Forsmanin haastattelu täältä

Lippujen hinnat

Peruslippu

20€

Eläkeläinen / Työtön

20€

Opiskelija / Lapsi

15€

Ennakkoesitys pe 26.2.2021 klo 18

13€

Lipun hinnat sis. alv. 10 %
Katso tarkemmat hinnat, tutustu pohjakarttaan ja varaa väliaikatarjoilut sekä muuta tärkeää tietoa Liput ja palvelut -osiosta!

Lisätietoa näytelmästä

TEKIJÄT & ROOLEISSA

Mauri Kunnaksen kirjan pohjalta

Dramatisointi:

Eva Buchwald

Ohjaus ja sovitus:

Fiikka Forsman (vier.)

Musiikki ja musiikin harjoituttaminen:

Niina Hannula (vier.)

Lavastussuunnittelu:

Tua Hautamäki

Pukusuunnittelu:

Katri Tuukkanen

Valosuunnittelu:

Veli-Matti Ersta

Äänisuunnittelu:

Joonas Outakoski (vier.)

Koreografia:

Outi Kärpänen

Kampaukset, maskeeraus:

Jonna Kauvosaari

Järjestäjä, kuiskaaja:

Hanna Pekkarinen

Lavastuksen toteutus:

Hanna-Kaisa Halinen (näyttämömies)

Jani Korpi (näyttämömies)

Pasi Peltoniemi

Veli-Matti Perälampi

Puvustuksen toteutus:

Niina Päivärinta

Katri Tuukkanen

Piirroskuvat:

Mauri Kunnas / Otava / Koiramäen Suomen historia

Esitysvalokuvat:

Aki Loponen

Esitysoikeudet:

Agency North

Rooleissa:

Maija Andersson (vier.)

Niko Karjalainen

Outi Kärpänen

Sakari Tuominen

Tomi Turunen

Hanna Vähäniemi

Muusikot:

Matti Oja, kitarat ja kielisoittimet

Okko Saastamoinen, lyömäsoittimet

Oskari Hannula, bassot

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin kvintetti:

Matti Vanhamäki, viulu

Maria Pulakka, viulu

Ari Hanhikoski, alttoviulu

Ulla Lampela, sello

Oskari Hannula, kontrabasso

Lavalla livenä Niina Hannula

ARVOSTELUJA

Tiina Ruotsala / Keskipohjanmaa (28.2.2021)

- Kokkolan kaupunginteatterin koko perheen näytelmässä kuljetaan kuninkaiden matkassa halki vuosisatojen. Jotta meno ei menisi pelkäksi sapelien kalisteluiksi ja ruudin räiskeeksi, noukitaan matkan varrelta sellaisia tapahtumia kuten Mikael Agricola, Juhana Herttuan hovi Turun linnassa, Vasa-laivan onneton neitsytmatka, noitavainos, isoviha, hatut ja myssyt.

- Ennen kaikkea näytelmä on kuninkaiden ja muutaman kuningattaren kavalkadi, jossa jokaisen hallitsijan luonteenpiirteet ja saavutukset käyvät selväksi pienimmillekin katsojille. Lisäksi taululla vaihtuvat vuosiluvut pitävät katsojan körryillä, mitä aikakautta kulloinkin kerrataan.

- Ohjaaja Fiikka Forsman, musiikista vastaava Niina Hannula sekä lavastaja Tua Hautamäki ja puvustaja Katri Tuukkanen ovat antaneet leikille vallan. Tämän kvartetin näkemyksen toteuttavat loistavasti Petra Heinänen koululaiskoira Alixina sekä lukuisissa rooleissa ahkeroivat Niko Karjalainen, Outi Kärpänen, Sakari Tuominen, Tomi Turunen ja Hanna Vähäniemi.

- Pienen teatterin näyttelijöistä on oltava moneksi. Jälleen kerran lavalla ahkeroidaan ilman pienintäkään taukoa hengähtää.

- Jonna Kauovosaaren maskeeraus on mainio.

- Kaupunginteatterin ensemble pitää huolen siitä, että katsomossa ei aika käy pitkäksi.

- Niina Hannulan musiikki värittää tapahtumia ja lauluosuudet tuovat mukavaa suvantoa tapahtumavirtaan.

- Nuori seuralaiseni viihtyi ja eläytyi erinomaisesti. Hän tiivisti kokemansa kahteen sanaan "erittäin hyvä".

Hannu Björkbacka / Kokkola-lehti (3.3.2021)

Viisi Busteria = ilmiömäinen

- Tyylittely lastennäytelmässä on tyypillisesti kärjistettyä. Koiramäen Suomen historiassa se ei merkitse nuoren yleisön aliarviointia. Päinvastoin, riemukas Koiramäki sopii kaikenikäisille. Kun jo kenraaliesityksessä oli lavalla ja katsomossa näin hauskaa, mihinkähän näytelmä yltääkään lisäesitysten myötä? Toivottavasti niitä tulee paljon koronasta huolimatta.

Teatteriversion koiramaisuus on Mauri Kunnaksen kuvakirjoja päälleliimatumpaa. Koiramaskeeraus yhdistää historian värikkään merkkihahmokatraan ja estää jännittävimpiä kohtauksia olemasta liian pelottavia. Noitamaisuuskin on koiramaista. Fiikka Forsmanin tulkinta on kauttaaltaan kekseliäisyyden runsaudensarvi. Ideoita pulppuaa niin suurenmoisessa lavastuksessa, puvustuksessa ja maskeissa kuin äänissä ja valoissa sekä projisoinneissa.

Kokonaisuuden kruunaa Niina Hannulan livenä esittämä ja kaikkensa antavan, ilottelevan näyttelijäryhmän kanssa vuoropuheleva musiikki. Kohokohtia Koiramäessä on monia, kauneimpana tyttökuningas Outi Kärpäsen ja koululaiskoira Petra Heinäsen koreografiat ilmapallomaapallon kanssa. Loistavasti toteutettu lainaus Chaplinin Diktaattori-klassikosta!

Tuulikki Nikkilä / Perhonjokilaakso (11.3.2021)

- Parituntinen Suomen historian parissa vie katsojan tyystin Suomen historian tapahtumien pariin kolmeksisadaksi vuodeksi. Kokkolan kaupunginteatterin näyttämöllä sai nauttia Mauri Kunnaksen Koiramäen Suomen historia -näytelmöstä Eva Buchwaldin dramatisoimana ja Fiikka Forsmanin ohjaamana,

- Näyttämön lavastus on osuva, mahtavan näköisiä pilareita, joilla on helppo muuttaa paikkaa vaikkapa Turun torilta kuninkaalliseen teatteriin. Kaikki käy jouhevasti. Musiikki on ihanasti mausteena, kun opettajanakin esiintyvä Niina Hannula ohjailee aitiostaan niin lauluja kuin musiikkiakin suvantoisiin hetkiin orkesterin kanssa.

- Jos lavastaja on ollut idearikas on sitä myös pukusuunnittelija Katri Tuukkanen. Näyttämöllä on sentään liki 30 roolia ja näyttelijöitä kymmenkunta, siinä pitää olla näppäryyttä asujen vaihdoissa ja ideoinnissa.

- Koululaiskoira Alix (Petra Heinänen) on loistava ja koko ajan näyttämöllä mukana.

- Ohjaaja Fiikka Forsman on saanut lavalle loistavan katkelman Koiramäen vilkkaasta elämästä. Ihana kertaus meille aikuisillekin Suomen historiasta niin elävästi, että jouduin itsekseni toteamaan, että totta se on, kertaus on opintojen äiti.

TURVALLISESTI TEATTERIIN -OHJEISTUS KOULUILLE 15.1.2021

Katsojiemme terveys ja hyvinvointi ovat meille tärkeitä. Haluamme, että Kokkolan kaupunginteatteriin voi tulla turvallisin mielin ja nauttia esityksistä. Tämä ohje on tehty yhteistyössä sivistystoimen ja Soiten kanssa alueen kouluja varten nykyisten ohjeistusten ja suositusten pohjalta.

Yleistä

Teatteriin ei saa tulla oireisena. Tämä koskee sekä henkilökuntaa että asiakkaita. Käsidesiä on saatavilla yleisötiloissa useissa pisteissä. Ohjeistamme yskimään/aivastamaan tarvittaessa kertakäyttöiseen nenäliinaan tai hihaan. Teatterin yleisötiloja siivotaan tehostetusti. Yleisötilojen ja katsomon pinnat on myös käsitelty bakteereita ja viruksia hajottavalla katalyysipinnoitteella.

Turvallinen saapuminen teatteriin


Kouluryhmien saapuminen teatteriin porrastetaan. Porrastuksesta sovitaan erikseen jokaisen kouluryhmän kanssa. Lipunmyyntimme vastaa porrastamisen aikatauluttamisesta (Salli JavaScriptin suoritus selaimesi asetuksista nähdäksesi sähköpostiosoitteet). Narikka on järjestetty jokaiselle kouluryhmälle erikseen omaan tilaan, josta siirrytään porrastetusti katsomoon. Ovet katsomoon avataan jo 30 minuuttia ennen esityksen alkua, jotta siirtyminen saliin voi tapahtua turvallisesti.

Turvallisuus katsomossa


Kouluryhmät sijoitetaan katsomoon turvavälein aulahenkilökunnan toimesta. Saman luokan oppilaat istuvat yhdessä. Pyrimme täyttämään kouluesitykset mahdollisuuksien mukaan saman yksikön oppilaista.

Turvallisuus väliajalla


Väliajan kesto on 20 minuuttia. Katsomosta poistutaan rivi kerrallaan aloittaen alimmasta rivistä turvavälit säilyttäen. Kouluryhmä palaa väliajan jälkeen samalle paikalle. Jokaiselle kouluryhmälle on varattu oma tila väliajaksi, josta on kulku wc-tiloihin.Yhteisen turvallisuuden vuoksi pidäthän riittävästi etäisyyttä muihin asiakkaisiin ja henkilökuntaan. Kaikilla aulapalvelun työntekijöillämme on visiiri. Aulahenkilökuntamme auttaa ja opastaa yleisötiloissa sekä salissa.

Maskisuositus


Teatterissa vierailun aikana noudatetaan Soiten antamia maskisuosituksia.

Mahdollisuus ruokailuun


Erikseen sovitusti ryhmille on mahdollisuus järjestää ruokailutilat teatterilta. Ole aiheesta tarkemmin yhteydessä Teatteriravintola Lumoon Salli JavaScriptin suoritus selaimesi asetuksista nähdäksesi sähköpostiosoitteet tai puh. 040 8068272/044 7809220.


Lämpimästi tervetuloa teatteriin!

Mikäli Sinulla on kysyttävää kouluryhmien turvallisuudesta,

ota yhteyttä teatterikuraattoriimme:

Esko Tynkkynen

puh. 044 7809 205

Salli JavaScriptin suoritus selaimesi asetuksista nähdäksesi sähköpostiosoitteet

TEATTERIRAVINTOLA LUMON MAKOISAT PIKKUPURTAVAT KOULURYHMILLE

Juustosämpylä, banaani ja trip 5,50€/hlö

Juustosämpylä ja smoothie 5,50€/hlö

Karjalanpiirakka munavoilla ja smoothie 4,00€/hlö

Donitsi ja trip 3,00€/hlö

* Minimitilausmäärä 10 henkilöä

* Tripin tai smoothien voi halutessaan vaihtaa kahviin

* Arkipäivien päiväesityksissä teatteriravintola on avoinna vain tilauksesta

* Ilta- ja viikonloppuesityksissä teatteriravintola on avoinna tunti ennen esitystä ja väliajalla

Tiedustelut ja varaukset:

Sähköpostitse Salli JavaScriptin suoritus selaimesi asetuksista nähdäksesi sähköpostiosoitteet tai puh. 040 8068 272 / 044 7809 220.

Sitovat tilaukset viimeistään 10 vuorokautta ennen esitystä.

Teatteriravintola Lumon hinnasto kokonaisuudessaan täällä.

* * *

"OMAT EVÄÄT"

Teatterissa ei ole sallittua syödä omia lämpimiä ruokia.

Kouluryhmien on kuitenkin mahdollista syödä omia kylmiä eväitä, kun ilmoitat meille asiasta etukäteen,

jotta voimme varata ryhmällenne erillisen tilan niiden syömiseen.

* * *

Kiitokset:

Kokkolan rc-kerhon sivuille pääset TÄSTÄ

https://www.facebook.com/kokkolanteatteri/videos/3670058116419569

Kirjoita arvio näytelmästä