Linnan juhlat

VIIMEISET ESITYKSET 19.-20.1. LIPUT 10,-

Tarkkanäköinen tragikomedia suomalaisen unelman tavoittelusta

Hannu haluaa presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle. On aina halunnut. Joka vuosi hän katsoo televisiosta kättelyseremoniaa, kunnes viimein alkaa tapahtua.

Asiat eivät kuitenkaan mene niin kuin itse haluaa. Vuoteen 2017 kasautuu epäonnea: Maria jättää Hannun, koti menee, työt loppuvat, teini-ikäinen tytär karttelee… Kun Hannu horjuu katonreunalla, kuvioihin astuu Mikko, persoonallinen personal trainer. Mikon tiedustellessa Hannun suurinta haavetta vastaus on jo huulilla.

Kun satavuotiaan Suomen synttärit lähenevät, Mikon kierrokset kiihtyvät. Maria ihmettelee muuttunutta Hannua, tämä entistä vaimoaan. Kuka pääsee juhliin, mitä haaveet maksavat, kuka heiluttaa ketä?

Linnan juhlat on tragikomedia keski-ikäisestä ja -luokkaisesta Hannusta, joka pohtii elämän monimutkaisuutta. Jos elämän peruspilarit horjahtavat kumoon yksi kerrallaan, ei ole aivan sama, ken vierelläsi käy.

Suomalaiset ovat hyvin paradoksaalista kansaa: ihmiset keskittyvät nykyään itseensä ja palkkaavat personal trainereita enemmän kuin koskaan, ja silti elämänhallinta karkaa käsistä.

Esityksen kesto noin 2 1/2 tuntia sis. väliajan.

Suosittelemme esitystä yli 13-vuotiaille.

Lippujen hinnat

Peruslippu

ALE 10€

Eläkeläinen / Työtön

ALE 10 €

Opiskelija / Lapsi

ALE 10 €

Lipun hinnat sis. alv. 10 %
Ilmoitetut lipunhinnat sisältävät toimitusmaksun 2 €/lippu
Katso tarkemmat hinnat, tutustu pohjakarttaan ja varaa väliaikatarjoilut sekä muuta tärkeää tietoa Liput ja palvelut -osiosta!

Lisätietoa näytelmästä

Dramatisointi ja ohjaus:

Juha Vuorinen

Lavastus:

Annina Nevantaus

Pukusuunnittelu:

Tua Hautamäki

Valosuunnittelu:

Veli-Matti Ersta

Äänisuunnittelu:

Marko Ahokangas

Videosuunnittelu:

Ossi Kiviniemi

Kampaukset, maskeeraus:

Jonna Kauvosaari

Tarpeisto:

Reetta Kinnunen

Järjestäjä-kuiskaaja:

Hanna Pekkarinen

Valokuvat:

Päivi Karjalainen

Esitysoikeudet:

Roope Lipasti

Rooleissa:

Tomi Turunen
Jani Honkaselkä
Hanna Vähäniemi
Helena Puska
Pekka Johansson
Tuomo Kemppainen
Anni Muilu / Jenny Salmela

Outi Airola (kertojan ääni)

Tuomo Kemppainen, Jani Korpi, Juha Vuorinen (videolla)

HUOM. 18.11. esityksissä Tuomo Kemppaisen rooleissa teatterinjohtaja Juha Vuorinen.

Ohjaajan sana

Suomi on hyvä maa asua ja elää. Viime vuosina suomalainen hyvinvointiyhteiskunta on kuitenkin alkanut rapautua ja natista liitoksistaan. Voidaan perustellusti kysyä, onko meillä kaikilla vielä ihmisarvoinen elämä elettävänämme? Moni kituuttaa jo köyhyysrajan alapuolella. Toisaalta, osalla meistä menee todella hyvin, ainakin taloudellisesti.

Näytelmämme personal trainerilla, Mikolla, on tärkeä havainto: suomalaisten elinikä on pidentynyt viimeisten vuosikymmenien aikana merkittävästi. Vuonna 2016 suomalaisten elinajanodote oli pojilla 78,4 vuotta ja tytöillä 84,1 vuotta. Jos teemme töitä ja elätämme itseämme ja toisia noin neljäkymmentä vuotta, niin olemme muiden elätettävänä vähintään saman ajan eli ainakin neljäkymmentä vuotta. Miten tämä yhtälö on ratkaistavissa?

Moni tuntuu kaipaavan yhä uudenlaisia asioita elämäänsä. Entinen ja hyväksi todettu ei enää riitä. On saatava nopeammin, uudempaa ja parempaa. On saatava uusia kokemuksia. Ja kuitenkin, elämänhallinta saattaa olla hukassa. Mitä itse kukin haluaa? Ja mikä riittää kenellekin? Minulle riittää hyvä elämä.

Juha Vuorinen

“Kaikenlaista hyvää sattuu, mutta ei minulle, vaikka ihminen minäkin olen. Miksi ei minulle?”

Roope Lipasti

(s. 1970) on suomalainen kirjailija ja toimittaja, joka kirjoittaa sekä lapsille että aikuisille.

Lipasti opiskeli kotimaista kirjallisuutta ja filosofiaa Turun yliopistossa, josta valmistui vuonna 1994. Hän on tehnyt valmistumisensa jälkeen monenlaisia kirjoittamiseen liittyviä töitä, kuten työskennellyt toimittajana, pakinoitsijana ja kolumnistina. Lipasti kirjoittaa Kotivinkki-lehteen Teini talossa -blogia.

Lipastin esikoisromaani Rajanaapuri (2012) oli Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkintoehdokkaana. Se oli myös valintakoekirjana Helsingin yliopistossa suomen kielen ja kulttuurin oppiaineessa vuonna 2014. Lipastin teos Viikinkisolmu (2015) sai Lasten LukuVarkaus -palkinnon 2016.

Lipasti on kirjoittanut libreton Putkiremonttioopperaan (kantaesitys Turussa 2011) ja Salapoliisioopperaan (ensi-ilta tammikuussa 2014), sekä käsikirjoittanut turkulaiselle Linnateatterille näytelmän Rempallaan. Kesäkuussa Linnateatterissa nähdään kantaesityksenä Lipastin kirjoittama komedia Haluatko mökkiläiseksi? Turun kaupunginteatterissa saa 22.9.2017 kantaesityksensä Lipastin kirjoittama Paavo – Lentävä turkulainen.

Lipasti asuu Liedossa. Hänellä on neljä lasta.

(kuva: Vesa-Matti Väärä)

Kirjoita arvio näytelmästä