Lymyilevä Kokkola -revyy

Siukosaari - Virtanen - Vuorinen - Björkbacka

Myötälaitainen välipohjalaisilottelu

Edellisestä suomenkielisestä Kokkola-revyystä on kulunut jo vuosia, mutta nyt perinne viimein jatkuu Kokkolan kaupunginteatterissa. Lymyilevä Kokkola -revyy ei jätä yhtään Kokko-kiveä kääntämättä, kun käsittelyyn tulee omintakeisen välipohjalaisen identiteetin metsästys korkeataiteellisen suureellisena saippuaoopperana.

Tanssien ja laulujen siivittämässä revyyssä viiltävään tarkasteluun pääsevät mm. keskipohjalainen yrittäjyys, kansainvälistyvä koulutus sekä pontevien paikallisten jalkapalloseurojen tiivis ja hedelmällinen yhteistyö. Kunnallispolitiikan salaisimmat kiemurat joutuvat suurennuslasin alle samalla, kun paikallishistorian keskeisimmistä käänteistä kerrotaan armoton totuus. Revyyn riento vie matkalle halkokarikkoisesta ammoisuudesta hällä-väli-pohjalaisuuden futuristisimpiin aikakonevisioihin.

Tajunnanräjäyttävän ajankohtaisen revyyn sketsit, joissa lokaali muuttuu globaaliksi ja toisinpäin, ovat lähtöisin Ilkka Siukosaaren, Kimmo Virtasen, Juha Vuorisen ja Hannu Björkbackan yhteisluotsaamasta kynästä, jonka kärki pysyy terävänä pikkujoulukauden jälkeenkin. Revyyn ohjauksesta vastaa Kimmo Virtanen. Talon omaa näyttelijäkuntaa täydentää vierailevana tähtenä Jesse Kaikuranta. Viisihenkinen orkesteri säestää Jukka Hännisen johdolla. Tanssit ja koreografiat on suunnitellut Hanna Korhonen.

Kesto 2 tuntia 15 min. (sis. väliajan).

Lippujen hinnat

Peruslippu

34 €

Eläkeläinen / Työtön

30 €

Opiskelija / Lapsi

26 €

Ennakkoesitys

22 €

Ryhmälippu alkaen 20 henkilön ryhmälle

-1 € / lippu

Tilausnäytös

4 900 € / 203 paikkaa

Lipun hinnat sis. alv. 10 %
Ilmoitetut lipunhinnat sisältävät toimitusmaksun 2 €/lippu
Katso tarkemmat hinnat, tutustu pohjakarttaan ja varaa väliaikatarjoilut sekä muuta tärkeää tietoa Liput ja palvelut -osiosta!

Lisätietoa näytelmästä

Käsikirjoittajien esittelyt ja vastaukset heille esitettyyn kysymykseen: Miten Kokkola saadaan maailmankartalle?

Kimmo Virtanen

Hyvin lyhyt keski-ikäinen valeohjaaja ja antikäsikirjoittaja Akaasta.

Oli päätyä tälle näyttämölle jo vuonna 1994, mutta vajavaiset näkemykset ja olematon ammattitaito tulivat ilmi. Asia lienee nyt jo unohtunut.

Kysyttäessä miten Kokkola saadaan maailmankartalle, hämmentyi kysymyksestä, koska luuli koko ajan olleensa Kouvolassa.

Ilkka Siukosaari

Liiketoimissaankin epäonnistunut Upsalan ekonomi, joka turhaan halusi edes suomalaiseksi jalkapalloilijaksi. On elättänyt itseään kausiluonteisilla satunnaistöillä, mm. taatusti epäpätevänä tuntiopettajana, kunnes taas pyydetään poistumaan. Kirjoitti kolumneja varsin vähäpätöisiin ja pienilevikkisiin lehtiin, kunnes pyydettiin lopettamaan.

Koki näyttämötaiteellisen herätyksen ja uskoontulon n. 60-vuotiaana, kun teatterinjohtaja käsikirjoittajia etsiessään soitti väärään numeroon, mutta ei – vastaajan vilpittömästä innostuneisuudesta vaikuttuneena – kehdannut katkaista puhelua. Ile sai viimein paikkansa; lienee jossain provinsiaalisessa teatterissa aulavahtina.

Vastaus kysymykseen: Ei millään, mutta mitä Kokkola maailmankartalla tekisi?

Juha Vuorinen

Syntynyt 19. joulukuuta, kuten Leonid Breznev ja Päivi Räsänen. Sai Nuorison taidetapahtumassa lausuntaesityksestään tuomariston arvion: ”Tavoitteli teennäistä tunnelmaa.” Kirjoittajana ennalta-arvattava, sillä esikoisnäytelmänsä ensi-illassa yleisön joukosta kuului sanatarkka loppurepliikki juuri ennen kuin näyttelijä ehti sen ääneen sanoa.

Vuorinen arvelee, että Kokkolaa ei taideta saada maailmankartalle, mutta Afrikan tähden seuraavaan painokseen se voisi vielä ehtiä.

Hannu ”Björkkis” Björkbacka

Syntynyt Kaarlelassa 1955, samana vuonna kuin Einstein ja James Dean kuolivat. Perinyt jommankumman aivot tai ulkonäön. Vanhemmat olivat jo varhain ylpeitä lahjakkaasta kuopuksestaan: "Tuosta pojasta vielä kuullaan, ainakin poliisiuutisissa." Sai koulussa usein huomiota ja jälki-istuntoa viikkolehti Koti-Postin pakinoista innoittuneilla sketseillään.

Työväenluokkaisesta perheestä lähtöisin oleva Björkbacka on kirjallisella tuotannollaan esimerkillisesti raivannut omin käsin tiensä vaatimattomista oloista äärimmäiseen kurjuuteen.

Kysymykseen Miten Kokkola saataisiin maailmankartalle? Björkbacka vastaa, että leikkaamalla ja liimaamalle tai mahdollisesti photoshoppina.

Käsikirjoitus:

Ilkka Siukosaari

Kimmo Virtanen

Juha Vuorinen

Hannu Björkbacka

Ohjaus:

Kimmo Virtanen

Musiikin sovitus ja kapellimestari:

Jukka Hänninen

Laulujen harjoitus:

Jesse Kaikuranta

Koreografia:

Hanna Korhonen

Pukusuunnittelu:

Tua Hautamäki

Lavastuksen suunnittelu:

Annina Nevantaus

Valosuunnittelu:

Veli-Matti Ersta

Äänisuunnittelu:

Marko Ahokangas

Kampaukset, maskeeraus:

Jonna Kauvosaari

Tarpeisto:

Reetta Kinnunen

Järjestäjä, kuiskaaja:

Hanna Pekkarinen

Lavastuksen toteutus:

Veli-Matti Perälampi

Pasi Peltoniemi

Hanna-Kaisa Halinen (näyttämömies)

Jani Korpi (näyttämömies)

Sarah Smeds (harjoittelija)

Pukujen toteutus:

Suvi-Tuuli Höglund

Nina Päivärinta

Inka Hahto

Pukija:

Antti Peräsalo

Valo- ja äänirakennus:

Ari Auvinen

Valokuvat:

Päivi Karjalainen

Rooleissa:

Outi Kärpänen

Pekka Johansson

Helena Puska

Tuomo Kemppainen

Jani Honkaselkä

Tomi Turunen

Irina Parviainen

Hanna Vähäniemi

Jesse Kaikuranta (vier.)

Bändi:

Jukka Hänninen - koskettimet

Jonas Rintala - saksofoni/EWI

Egon Vevo - basso

Tero Moilanen - rummut

Paavo Mikkonen - kitara

Arvosteluja

Perhonjokilaakso / Tuulikki Nikkilä

"Lymyilevä Kokkola vie mukanaan."

"Kokkolan kaupunginteatteri on tarttunut pitkästä aikaa revyyn tekemiseen ja onnistuu siinä erinomaisesti."

"Jokainen lavalla vieraillut ansaitsee kiitokset ja tietysti Jukka Hännisen johtama bändi. Vielä joukkoon lisäsin koreogradi Hanna Korhosen, hän on saanut näyttelijät liikkumaan sulavasti."

"Parituntinen revyy vie mukanaan, aika kuluu vauhdilla ja tarjoaa varmasti muisteltavaa vielä kotimatkalle."

"Yleisöllä on mahdollisuus viihtyä revyyn parissa vielä teatterin kevätkaudellakin, voisin melkein komentaa, että menkää katsomaan ja nauttikaa."

Kokkola-lehti / Laila Lampinen-Hietikko

"Lymyilevä Kokkola - viihdyttävä paketti."

"Ilkka Siukosaaren, Hannu Björkbackan, Juha Vuorisen ja Kimmo Virtasen käsikirjoittama sketsikimara pureutuu lempein hampain keskipohjalaiseen mielenmaisemaan ja ajan ilmiöihin."

"Kaupunginteatterin väki on ottanut tehtävän ilolla vastaan. Näytetlijät pääsevät revittelemään hahmojensa rajoja luvan kanssa. Ja hahmoja estradilla riittää, kun jokainen muuntuu liki kymmeneen rooliin."

"Elävä orkesteri on aina hieno kuorrute kakun päälle, niin tässäkin."

Katsojapalaute

"Superhauska ja onnistunut! Täytyy tulla katsomaan uudestaan!!"

"Jesse Kaikuranta on huippu!"

"Hauska! Tosi kiva valosuunnittelu! Voin suositella täydestä sydämestä!"

"Aivan mahtava! Bändikin soitti upeasti. Mietin, onko naisjuontajan mekko tehty verhoista?...Tässä revyyssä on jokaiselle jotakin. Kulttuurista ei saa leikata! (nyt olen sitä mieltä)"

Keskipohjanmaa / Tiina Ruotsala

"Selviääkö identiteetti, en usko, mutta lopputulemana on todella mukava revyy, joka ei lymyile vaan hymyilee. Ei oikeastaan piikittele eikö kritisoi, vaan naureskelee lempeästi ja vie katsojat myös maakuntarajojen ulkopuolelle."

"On rentouttavaa katsella kuinka alan ammattilaiset tanssivat,laulavat ja näyttelevät."

"Viisihenkinen orkesteri säestää Jukka Hännisen johdolla lavan menoa ja komeasti säestääkin - alan rautaisia ammattilaisia hekin. Erityiskiitos tanssit ja koreografit suunnitelleelle Hanna Korhoselle. Hänellä on käsittämätön taito saada koko porukka liikkumaan notkeasti ja luontevasti niin, että esitystä on iloa katsoa."

"Vuoden pimeimpänä aikana kaupunginteatterista löytyy valoa, säihkettä ja naurua - kyllä tätä kelpaa esittää ja katsoa."

- 87 vaate/rooli kokonaisuutta

- 32 T-paitaa

- 33 erilaista takkia

- vain 7 mekkoa

- 36 kengät

- 35 peruukkia + viiksiä ja pulisonkeja

- 113 pukuvaihtoa

Kaikki teoksen henkilöt ja tapahtumat ovat täysin kuvitteellisia. Mahdolliset yhteneväisyydet todellisten henkilöiden ja tapahtumien kanssa ovat puhtaasti sattumanvaraisia. Tässä revyyssä ei esitetä yhtään faktaa, ei edes vaihtoehtoista. Esitys on valmistettu ja toteutetaan kiusaamatta ketään, paitsi yhtä epätavallista Virtasta ja sitäkin aivan liian vähän.

Kirjoita arvio näytelmästä