Marian sydän

Kirsti Valve:

Marian sydän on fiktiivinen henkilökuvaus aikakaudellansa kohua herättäneestä näytelmäkirjailija Maria Jotunista sekä häneen vaikuttaneista aikalaisista. Se on syvällinen, koskettava ja monilta teemoiltaan ajaton (intohimo)draama kolmesta suomalaisesta kulttuurihenkilöstä. Marian rinnalla nähdään puoliso, kirjallisuuden professori Viljo Tarkiainen sekä ystävä, nuoruuden rakastettu, kirjailija Joel Lehtonen. Molemmilla miehillä on vankka sijansa Marian elämässä. Tarkiainen edustaa vakautta ja taloudellista turvaa. Hänen kanssaan Maria muodostaa päämäärätietoisen työparisuhteen. Lehtosen kanssa he kokevat vetovoimaa toisiinsa. Heidän sydämissään asuu runous, he ymmärtävät toisiansa taiteen kielen kautta, joka muuntaa rikkinäisyyden ja juurettomuuden voimaksi, polttoaineeksi josta molemmat elävät taiteilijoina. Joelin tunteet puhuvat hänen kuvatessaan luontoa, sen runoutta.

Marialla tunteet on kätketty sanojen sisään. Hänen arkinen mutta paljastava ihmismielen kuvaus on täynnä sielun eri värejä. Siviilihenkilönä hän paljastuu vain läheisilleen.

Näytelmässä nuori Suomen valtio elää yhteiskunnallisten murrosten aikakautta. Tämä ei voi olla vaikuttamatta näiden kolmen ihmisen kohtaloon. Aikakausi tuo voimakkaat kumoukselliset tuulet yhteiskuntaan ja ilmapiiri muuttuu. Vapaudella saada kirjoittaa ja toteutua taiteilijana on ehtonsa ja hintansa. Se hinta voi olla kallis.

Käsikirjoitus: Kirsti Valve

Ohjaus: Helena Kallio

Musiikin sävellys ja sovitus: Antti Korhonen

Rooleissa: Kirsti Valve, Antti Korhonen ja Teijo Eloranta.​

Tuotanto: Musiikkiteatteri Kapsäkki.

Esityksen kesto: n. 2h 30 min (sis. väliajan)

Vierailu päänäyttämöllä 5.2.2019.

Lippujen hinnat

Peruslippu

26 €

Eläkeläinen / Työtön

26 €

Opiskelija / Lapsi

26 €

Lipun hinnat sis. alv. 10 %
Ilmoitetut lipunhinnat sisältävät toimitusmaksun 2 €/lippu
Katso tarkemmat hinnat, tutustu pohjakarttaan ja varaa väliaikatarjoilut sekä muuta tärkeää tietoa Liput ja palvelut -osiosta!

Lisätietoa näytelmästä

Yleisöpalautetta Marian sydän -musiikkinäytelmästä:

"Vuosikymmenten takainen taiteilijaelämä tarjoillaan katsojalle aistikkaasti ja kuitenkin hienotunteisesti kuin lasillinen raikasta vettä. Teksti hersyy suomenkielen hienouksia ja huvittavia menneitä muoteja, savonmurretta käytetään tyylikkäästi. Näyttelijät tekevät työnsä niin, ettei puhetta ja laulua tarvitse eritellä, lyyrinen musiikki hyväilee kerrontaa, blues miltei kouri sitä. Näyttelijöiden musikaalisuus ja Kirsti Valveen voimakas tanssillisuus pyöräyttävät katsojan vastustamattomasti menneeseen ja takaisin. Vaikuttava kunnianosoitus teatteritaiteelle."

JH

"Kiitos ihanasta Marian sydämestä, koko työryhmälle!"

"Taiteilijaelämää vahvasti ja lämmöllä, hieno käsis, musa ja toteutus. Menkää ihmiset nauttimaan, vielä ehtii!”

KK

"KIITOS! KIIITOS! KIIITOS! Oli todella vaikuttava ja vahva esitys!

"Valehtelematta teatteria parhaimmillaan! Myös nuoriso tykkäsi! Nyt on mukava muistella sitä!”

SKK

"Jos ette jo ole menossa niin menkää katsomaan pienin keinoin tehtyä suurta teatteria! Olimme vaikuttuneita.”

JW

"Kiitos, todella antoisa ja terävänäköisesti sekä tapahtuma- että meidän aikaamme peilaava, kiteyttävä ja niiden pintoja syväluotaava näyttämötaideteos!

"Hieno kokonaisuus, jossa yhdistyivät monenkin tyyliset teatteri-ilmaisun lajit kesäteatterisävyistä veristisen draaman kautta bergmanilaisen mikroskooppiseen psykodraamaan kamarinäytelmällisellä otteella."

PS

"Hämmentävän kaunis, koskettava ja riemastuttava näytelmä!"

KP

Kirjoita arvio näytelmästä