MATTI NYKÄNEN - HYPPY SUMUUN

VIERAILU PERUTTU

Tiedät nimen.

Tiedät lööpin.

Tunsitko ihmisen niiden takana?

Ympäri Suomea ja Eurooppaa kiertänyt monologinäytelmä raottaa ovea Suomen legendaarisimman urheilijan mieleen. Mitä Matti Nykänen haluaa sanoa elämästään ja hyppyuran jälkeisistä vuosista? Entäpä hänen läheisensä Matista?

Näyttelijä Tatu Mönttisen kirjoittaman esityksen lähes kaikki repliikit ovat oikeasti sanottuja. Tule katsomaan mitä sanottavaa Nykäsellä on rakkaudesta, masennuksestaan, perheestään, strippausurastaan, unohtamatta tietenkään Matin legendaarisia lausahduksia.

"4 tähteä. Aivan kuin lavalla tapahtuisi jotain teatteria suurempaa – ensin ihmisen empivä kohtaaminen, sitten häneen syvällinen tutustuminen, lopulta hyvästi jättö." Aamulehti

****

”Esityksen käsikirjoittajan ja sen upealla tavalla näyttelevän Tatu Mönttisen hyppyjälkiä voi seurata ilon ja surun kyyneleiden samaan aikaan virratessa. ” Katsojapalaute

Ohjaus:

Seppo Honkonen

Lavalla:

Tatu Mönttinen

Äänisuunnittelu:

Juuso Voltti

Ääninäyttelijät:

Elsa Saisio, Kai Vaine ja Riku Korhonen

Kesto:

1 t 50 min (sis. väliajan)

* * *

HUOM! Paikkanumerointi ei valitettavasti ole käytössä esityksessä. Tämä koskee myös aikaisemmin ostettuja ja varattuja lippuja, jotka kelpaavat sellaisenaan esitykseen.

Lippujen hinnat

Peruslippu

20€

Eläkeläinen / Työtön

20€

Opiskelija / Lapsi

20€

Lipun hinnat sis. alv. 10 %
Ilmoitetut lipunhinnat sisältävät toimitusmaksun 2 €/lippu
Katso tarkemmat hinnat, tutustu pohjakarttaan ja varaa väliaikatarjoilut sekä muuta tärkeää tietoa Liput ja palvelut -osiosta!

Lisätietoa näytelmästä

TEATTERIARVIO

Tamperelainen 2.3.2019

Matti liiteli sydämiin Komediateatterissa

TEATTERIARVIO Tatu Mönttisen kirjoittama ja esittämä Matti Nykänen – Hyppy sumuun avaa mäkikotkan vähemmän tunnettuja puolia: mies oli ujo, herkkä, kohtelias, arka ja huomaavainen – kiltti ihminen. Viina ei hänelle sopinut.

Näyttelijä Tatu Mönttinen on perehtynyt mäkilegenda Matti Nykäsen (17.7.1963-3.2.2019) elämään ja kirjoittanut koskettavan näytelmän, jonka itse myös esittää.

Katariina Fleming

Matti Nykäsen kuolemasta oli kulunut vain pari viikkoa, kun Tatu Mönttinen toi hänen elämäntarinansa Tampereelle. Odotukset olivat ristiriitaiset: tehdäänkö hänen kustannuksellaan jälleen hauskaa. Mönttinen oli kuitenkin lähestynyt kuvattavaansa pieteetillä. Tietysti mukana oli myös Matin kohellusta, mutta pääpaino oli herkän miehen mielen kuvaamisessa. Siitä tuli kunnianosoitus maailman parhaalle mäkihyppääjälle.

Matti innostui hyppäämisestä jo nuorena poikana ja harjoitteli vimmaisesti. Hän saattoi hypätä mäestä 60 kertaa päivässä. Matti on itse sanonut ettei hän olisi halunnut mitään muuta kuin hypätä – kaikki muu oli toisarvoista.

Voitto Holmenkollenin MM-suurmäessä vuonna 1982 nosti Matin huipulle. Hyppy sakeassa sumussa oli jännittävä, mutta Mattia ei pelottanut.

Raskas työ vaati veronsa ja mukaan tuli alkoholi. Humalassa hän oli väkivaltainen ja riehuva, koko luonne muuttui.

Matti etsi koko elämänsä ajan onnea, rakastui ja meni naimisiin kuusi kertaa viiden naisen kanssa.

Viimeiset viisi vuotta hän ehti elää seesteisempää elämää vaimonsa Pia Talonpojan kanssa. Matti nautti omakotitalon lumitöistä, saunan lämmityksestä ja pyykin pesusta. Hän kiersi ahkerasti laulukeikoilla, mutta halusi aina ajaa yöksi kotiin Joutsenoon.

Hyppyuran loputtua Matti jäi taloudellisesti tyhjän päälle. Haastattelut Seiskaan auttoivat, mutta Matti on sanonut, että jos hän olisi itse saanut päättää, hän ei olisi antanut yhtään haastattelua.

Yksi traagisimmista vaiheista oli joutuminen Järvenpään Casinon laulavaksi strippariksi. Näytelmässä Tatu Mönttisen esitys on niin järkyttävä, että itkettää, mutta purkautuu hysteerisenä kauhistuneena nauruna. Miten ujoa miestä voitiin näin nöyryyttää!

Mönttinen avaa Matista hellyttäviä puolia. Ensimmäisen lapsen syntymä ja juttelu vauvalle nostaa palan kurkkuun. Pari viikkoa ennen kuolemaansa Matti suri haastattelussa ettei saanut tavata lapsenlapsiaan.

Entä kuka olisi avannut, että Matti risti joka ilta kätensä ja luki iltarukouksen. Sen hän oli oppinut jo lapsena.

Lapsuudenkoti ja vanhemmat olivat Matille tosi tärkeitä. Isä ja äiti korostivat aina sitä, että kotiin voi aina tulla, oli tilanne miten paha tahansa.

Tatu Mönttinen on tehnyt upean työn tuodessaan näyttämölle Matti Nykäsen elämäntarinan. Katsoja eläytyy koskettavaan tulkintaan ja jää miettimään olisiko häntä jotenkin voinut auttaa. Mäkikotkan komea lento liitää suoraan sydämiin.

Matti Nykänen – Hyppy sumuun

Käsikirjoitus Tatu Mönttinen

Ohjaus Seppo Honkonen

Näyttelijä Tatu Mönttinen

Äänisuunnittelija Juuso Voltti

Ääninäyttelijät Elsa Saisio, Kai Vaine, Riku Korhonen

Vierailuensi-ilta Tampereen Komediateatterissa 16.2.2019

Kirjoita arvio näytelmästä