Neljäntienristeys

Tommi Kinnunen - Paula Salminen

Neljäntienristeys on kolmen sukupolven mittainen tarina erään kuusamolaisen suvun jäsenistä, joista jokainen kurottaa kohti omia unelmiaan. Saavutaan jälleenrakennusvuosista 1990-luvulle, mutta perheen sisäiset, käsittelemättömät salaisuudet rampauttavat yhä arkipäivän elämää. Jäljet johtavat suomalaisen yhteiskunnan ahtaaseen arvomaailmaan sekä erityisesti jäykkiin käsityksiin niin miesten kuin naisten sukupuolirooleista.

Löytyykö sovinto sukupolvien välillä, vai painuvatko puhumattomuuden alle kätketyt salaisuudet lopulliseen hautaan vanhemman sukupolven mukana?

Tommi Kinnusen samannimiseen romaanin perustuva Paula Salmisen dramatisoima teatteriversio esitettiin ensimmäisen kerran Turun kaupunginteatterissa vuonna 2016. Sitä kiiteltiin useista vahvoista naisroolitulkinnoista sekä samasta yhteiskunnallisesta terävänäköisyydestä, mistä Kinnusen Finlandia-ehdokkaaksi yltänyt romaani tuli tunnetuksi.

"Tommi Kinnusen veroisia esikoisteoksia ilmestyy vain pari vuosikymmenessä." Antti Majander / Helsingin Sanomat

Ohjaus: Ari-Pekka Lahti (vier.)

Näytelmässä on mukana Antti Paalanen, mies ja hanuri.

Ensi-ilta 2.2.2019.

Lippujen hinnat

Peruslippu

26€

Eläkeläinen / Työtön

22€

Opiskelija / Lapsi

16€

Ennakkoesitys

15€

Tilausnäytös (197 paikkaa)

3.400€

VIP-lippu (sis.teatterilipun + tervetulomaljan + kakkukahvit väliajalla)

36€

S-Etukorttiesitys 15.2. klo 19 (lunastus teatterilta, etukortti esitettavä lippukassalla)

- 4€ alennus S-Etukortilla

KP-Etukorttiesitykset 15.2. klo 19 ja 16.2. klo 13 ja 18 (lunastus teatterilta, etukortti esitettävä lippukassalla)

- 5€ alennus KP-Etukortilla (alennus kahdelle/kortti)

Lipun hinnat sis. alv. 10 %
Ilmoitetut lipunhinnat sisältävät toimitusmaksun 2 €/lippu
Katso tarkemmat hinnat, tutustu pohjakarttaan ja varaa väliaikatarjoilut sekä muuta tärkeää tietoa Liput ja palvelut -osiosta!

Lisätietoa näytelmästä

Kirjailijalta

Jokainen meistä tietää sukunsa suuret tarinat, ne joita kerrotaan sunnuntailounaalla rehvakkaille vävykokelaille ja ujosteleville miniöille samalla kun leikataan paistista paksuja siivuja. Niissä tarinoissa seikkailevat päämäärätietoiset ja monitaitoiset ihmiset. Sellaiset, joiden puolisot olivat alati onnellisia ja lapset sanoivat iltaisin nukahtaessaan kiitos. Sellaiset jotka kuolinvuoteellakin hehkuivat lohduttavaa lämpöä, johon läheiset kietoutuivat itkemään.

Mutta sitten on niitä toisia. Jokaisen suvussa on niitä, joita elämä ei kannatellut ja joiden tarinaa ei koskaan kerrota ruokapöydissä loppuun. Heihin viitataan vain katkonaisin virkkein. Luvataan palata asiaan sitten kun on enemmän aikaa ja aikuisempia kuulijoita, eikä kuitenkaan koskaan palata. Joku utelias saattaa yrittää haastatella haudan partaalla hoippuvaa isotätiä tai naapurin vanhaa isäntää, mutta kukaan ei tiedä ihan tarkkaan, minne Marketta-serkku katosi, mihin Senja-mummo katkeroitui tai miksi isoeno Oskari istui linnassa ja vaihtoi sukunimensä.

On hienoa, että Kokkolan teatteri tahtoo kertoa vaiettuja tarinoita, sillä niistä jokainen on kertomisen arvoinen. Me rakennamme talomme ja elämämme yhdessä ja asumme niissä toistemme kanssa. Toivottavasti esityksen myötä oppisimme näkemään ympärillämme heitä, joihin viittaamista tänään vältellään. Ei päästetä yhtäkään sukulaista, serkkua, naapurin naimatonta tätiä hukkaan. Tai jos hän on jo kadonnut, naulataan hänen elämänsä katkelmat viiden tuuman rautanauloilla tarinaksi siihen samaan taloon, missä muiden jutut jo asuvat.

Tommi Kinnunen

Dramatisointi:

Paula Salminen

Sovitus ja ohjaus:

Ari-Pekka Lahti (vier.)

Musiikki:

Antti Paalanen (vier.)

Lavastus:

Annina Nevantaus

Pukusuunnittelu:

Tua Hautamäki

Valosuunnittelu:

Veli-Matti Ersta

Äänisuunnittelu:

Marko Ahokangas

Kampaukset ja maskeeraus:

Jonna Kauvosaari

Tarpeisto:

Reetta Kinnunen

Järjestäjä, kuiskaaja:

Hanna Pekkarinen

Lavastuksen toteutus:

Hanna-Kaisa Halinen (näyttämömies)

Jani Korpi (näyttämömies)

Pasi Peltoniemi

Veli-Matti Perälampi

Eeva Sillanpää (harj.)

Puvustuksen toteutus:

Katri Tuukkanen

Nina Päivärinta

Antti Peräsalo

Esitysvalokuvat:

Päivi Karjalainen

Esitysoikeudet:

Agency North Oy

Rooleissa:

Marja Myllylä (vier.)

Outi Kärpänen

Tuomo Kemppainen

Tomi Turunen

Hanna Vähäniemi

Niko Karjalainen

Jani Honkaselkä

lapset Anni Häli, Iisa Häli ja Eelis Ketola.

Antti Paalanen (muusikko)

Palautetta koeyleisöltä

"Upea! Kertakaikkiaan hienovarainen, tunteita syvästi herättävä laidasta laitaan. En keksi mitään heikkoa puolta. Lavastukset antoi kodikkaan tunnelman ja synkemmissä kohdissa käytettiin hienosti."

"Todella hyvä ja koskettava näytelmä."

"Lavastus toimii loistavasti."

"Kiitos! En tullessani tiennyt mitä odottaa, mutta onnistuitte yllättämään, koskettamaan, järkyttämään, naurattamaan… Kokemus oli kerrassaan väkevä. Upea esitys, mielettömän hienoja näyttelijäsuorituksia kuten myös musiikki, äänet…kaikki. Erityiskiitos Marja Myllylä."

"KIITOS! Oli tosi hyvä, vaikuttava ja koskettava. Kaikki oli tosi hienoa, näyttelijäntyö. lavastus, valot,kaikki. Varsinkin ykkösnäytös oli tosi hyvä, itkin ja nauroin monta kertaa – varsinkin sen loppu oli tosi vaikuttava. Kakkosnäytös ei yltänyt ihan ykkösen tasolle, vaikka Onnia käsiteltiin kyllä tosi hyvin. – LGBT + -vähemmistöön kuuluvana oli hyvä nähdä tällaista. Loppu tuli vähän yllättäen eikä ehkä ollut niin vaikuttava kuin ykkösen loppu. Minä tykkäsin kovasti – paras näytelmä mitä oon nähnyt. I love it."

"Huikea kokonaisuus! Vahvin esitys aikoihin. Kosketti sydämen syvyyteen asti. KIITOS! Huikea lavastus, valot, koreografiat ym. Napakka ohjaus, ensiluokkaista näyttelijäntyötä ja muusikko johdatti riipaisevasti tunnelmasta toiseen. Kalajoen lukion Macbeth-ryhmä kiittää ja kumartaa! ps. Koko nuorten joukko oli ihan mykistynyt. Kaikki eivät varmaankaan jaksaneet kirjoittaa palautetta. Kyyneleet olivat silmissä kuitenkin."

"Hieno suoritus. Hyvät näyttelijät. Mutta homot oli liikaa!!"

"Kiitos! Todella koskettava, vaikuttava! Uskomattoman taitavaa esiintymistä, heittäytymistä! Olen positiivisesti hämmentynyt tästä, riittää pohdittavaa pitkään! Hienosta tarinasta hieno ohjaus todella! Ajantaju katosi, arvostan todella!! KIITOS!! Onnea ja menestystä!!!"

"Esityksen alku oli järisyttävän näyttävä, valo, henkilöiden asetelma, haitari. Aivan uskomaton. Ensimmäisen näytöksen loppu oli ehkä hienointa, mitä koskaan olen teatterissa nähnyt. On aina ihastuttavaa nähdä homoja kulttuurisissa tapahtumissa esitettynä, lisää vaan! Toinen näytös oli ehkä vähän hajanainen, ei niin näyttävä kuin ensimmäinen, mutta se toi hyvää kontrastia. Osui aika suoraan sieluun sodan aikana homouden kanssa kamppaileva mies, isoisäni koki samaa. Koskettavaa! Kaunista! Kiitos!"

"Loistava, ehyt, tunteikas, tiivis kokonaisuus. Tuntuu kuin olisi osa tarinaa. Kohtalot, persoonat koskettaa ja puhuttaa! UPEAA työskentelyä musiikin, valon ja näyttelijöiden toimesta!"

"Vaikuttava! Tunteiden vuoristorata. Kiitos."

"Paljon tunteita herättävä. Ajan vaihdokset oli selkeät, helppo pysyä perässä."

"Hieno esitys! Hienot lavasteet, lahjakkaat näyttelijät, hienoa harmonikansoittoa! Tarina oli kiinnostava alusta loppuun ja näytelmän aikana ei halunnut ottaa silmiään irti. Myös Lahjan kehityskaari oli katkera, mutta ymmärrettävä. Harmitti hänen puolestaan monissa kohtauksissa. Kumminkin ymmärrettävää. ONNI IS BEST!!! "

"Olen vaikuttunut puhuteltu ja tahdon ja tahdon ajatella. Kokemus, joka vie aikaa jäsennellä. Mitä näyttelijäntyötä, erittäin vaikuttavaa! Miten Lahja mukautuu kaikkiin aikakausiin uskomattomalla intensiteetillä, miten Onni kosketti ja sai uskomaan senkin, mitä ei sanonut, mitä kasvot kertovat ja Marja, alusta loppuun vahva, kertova uskomaton läsnäolo. Kiitos t. Sirkka L. "

"On puoliaika. Keppi palaa. Perhe vaeltaa kohti tuntematonta, isä tanssii surun tanssia rintamalle. Juopa repeää äidin sydämeen. On vaikuttunut ja kosketettu olo. Kuumottaa ja kohta pääsen näkemään jatkon!"

"Hieno lavastus, vaikuttava esitys, koskettavia elämänkohtaloita."

"Palautti mieleen asioita, joista vanhemmat ovat puhuneet ja oman äidin naimisiin menon ja miniänä olemisen lasten kanssa isän ollessa sodassa. Äitin oma äiti oli jättänyt ja lähtenyt Amerikkaan, eikä koskaan palannut. Ei tiennyt omasta äidista eikä isästä."

Tommi Kinnunen

Tommi Kinnunen (s. 1973 Kuusamo) on suomalainen opettaja ja kirjailija. Hänen kirjalliseen tuotantoonsa kuuluu kolme romaania, näytelmä- ja kabareetekstejä sekä oppimateriaalia.

Neljäntienristeys (2014)

Esikoisromaaninsa kirjoittamisen Kinnunen aloitti novellien muodossa syksyllä 2012 Turun suomenkielisen työväenopiston lyhytproosakurssilla ja jatkoi tekstin työstämistä Kirsti Ellilän kirjoituskurssilla. Kesällä 2013 hänen ystävänsä Joni Pyysalo luki tekstin ja lähetti sen edelleen WSOY:lle, joka julkaisi kirjan helmikuussa 2014. Teosta on myyty noin 57 000 kappaletta. Siihen perustuva näytelmä kantaesitettiin Turun kaupunginteatterissa29. tammikuuta 2016 ja Kotkan kaupunginteatterissa 6. helmikuuta 2016. Tammikuussa 2017 Oulun kaupunginteatteri toi ensi-iltaan teokseen perustuvan oopperan, jonka on säveltänyt Tapio Tuomela ja kirjoittanut Sami Parkkinen.

Neljäntienristeys sijoittuu jälleenrakennusaikaan, ja sen lähtökohtana olivat Kinnusen valokuvaajasuvun valokuvat. Helsingin Sanomien kirjallisuuskriitikko Antti Majander luonnehti romaania harvinaisen painokkaaksi ja varmaotteiseksi proosadebyytiksi. Romaani on julkaistu hollanniksi, islanniksi, japaniksi, liettuaksi, norjaksi, puolaksi, ranskaksi, ruotsiksi, sloveeniksi, tanskaksi, tšekiksi, turkiksi, unkariksi sekä viroksi ja sen käännösoikeudet on myyty lisäksi Kiinaan, Kreikkaan, Kroatiaan, Latviaan ja Saksaan.

Neljäntienristeys oli ilmestymisvuonnaan Finlandia-palkintoehdokas. Se oli ehdolla myös Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon saajaksi. Keväällä 2015 teos voitti Suuren journalistipalkinnon yhteydessä ensimmäistä kertaa jaetun Vuoden kirja -palkinnon. Kinnuselle myönnettiin Kiitos kirjasta -tunnustuspalkinto keväällä 2015. Syksyllä 2015 hän sai kirjasta Nuori Aleksis -palkinnon.

Lopotti (2016)

Kinnusen toinen romaani Lopotti ilmestyi helmikuussa 2016. Se on itsenäinen romaani, mutta siinä on osittain samoja henkilöitä kuin esikoisromaanissa. Ajallisesti kirja sijoittuu vuosiin 1938–2006. Teoksen teemoja ovat muun muassa toiseus, oman tien löytäminen ja vanhemmuus. Lopottia myytiin yli 10 000 kappaletta jo muutaman ensimmäisen päivän aikana sen ilmestymisestä. Kaksi viikkoa kirjan ilmestymisestä sen käännösoikeudet myytiin Ruotsiin. Sen oikeudet on myyty myös Albaniaan, Alankomaihin, Liettuaan, Norjaan, Puolaan, Ruotsiin, Tanskaan, Tšekkiin ja Viroon. Romaani valittiin vuoden 2016 Finlandia-palkintoehdokkaaksi. Vammaisjärjestö Kynnys ry:n myönsi teokselle kunniamaininnan joulukuussa 2016[20].

Pintti (2018)

Kinnusen kolmas romaani Pintti ilmestyi 2018. Hän kertoo siinä lasinpuhaltajien tarinan.

Muu tuotanto:

Kinnunen on kirjoittanut radio-oopperan ”Kylmän maan kuningatar” libreton yhdessä säveltäjä Riikka Talvitien kanssa. Hän on myös julkaissut novellin "Jatsityttö" antologiassa Marilyn, Marilyn: Tarinoita ikonista ja ihmisestä ja novellin "Nuku nurmelle hyvälle" kokoelmassa Toinen tuntematon. Hän on myös kirjoittanut näytelmä- ja kabareetekstejä Turun ylioppilasteatteriin sekä Turun Nuoreen Teatteriin. Hän on myös ollut mukana tekemässä Otavan kustantamaa äidinkielen Särmä-oppikirjasarjaa. Hän on lisäksi toiminut Ylen kolumnistina ja kirjoittanut tekstit Tanssiteatteri Erin esitykseen Rakkauden viiltoja.

Teokset:

Neljäntienristeys, WSOY 2014

Lopotti, WSOY 2016

Pintti, WSOY 2018

Tunnustukset:

Bonnierin vuoden kirja 2014, Neljäntienristeys

Kiitos kirjasta -mitali (2015)

Nuori Aleksis -palkinto (2015)

Neljäntienristeys on hieno sukupolvitarina

Talvella 2019 saa Kokkolan kaupunginteatterissa ensi-iltansa Tommi Kinnusen romaaniin perustuva Neljäntienristeys. Näytelmän ohjaa kokkolalaissyntyinen dramaturgi-ohjaaja Ari-Pekka Lahti.

Neljäntienristeys on tiivistunnelmainen ja tarkkanäköinen Suomen murrosvaiheita kuvaava romaani. Tarinassa nuori pitäjänkätilö Maria herättää ympäristössään epäilystä. hankalia synnytyksiä kunnialla hoitava nainen saa viimein tahtomaansa arvostusta, mutta ei huomaa jääneensä oman kaipuunsa vangiksi. Aviottomana syntynyt Lahja-tytär tahtoo kerätä elämäänsä kaiken sen, minkä äiti omastaan painolastina hylkäsi.

Dramaturgi, ohjaaja Ari-Pekka Lahti kiittää Tommi Kinnusen romaanina. Hän toteaa, että Kinnunen on onnistunut kertomaan sotatraumoista nykypäivän naisten kautta. "Tykkään sukupolvitarinoista. Kinnunen on taitavasti kertonut tarinan tuoreesta näkökulmasta."

Kokkolan kaupunginteatteriin Lahti ohjaa Neljäntienristeyksen talvelle 2019. Ensi-ilta on 2. helmikuutta 2019. "On jo ikävä Kokkolaan. Johtajakausi on vielä mielessä enkä sen jälkeen ole kaupunginteatteriin tehnyt mitään." Aloite ohjauksesta ja myös näytelmästä on Lahden. Kinnusen romaaniin Lahti päätyi makusteltuaan useampia näytelmiä ja keskusteltuaan teatterinjohtaja Juha Vuorisen kanssa."Sain vapaat kädet. Minulla on tyylinä seurata muiden tekijöiden juttuja. Tämänkin olin silmäillyt tuoreeltaan ja se oli jäänyt mieleen."

Näyttämölle Neljäntienristeys on sovitettu jo useamman kerran. Turussa ja Kotkassa siitä on nähty puhenäytelmäversio, Oulussa se tehtiin oopperaksi.

"Tehdyt dramatisoinnit ovat oivallisia. Käytännön syistä voi olla, että joudun hiukan sovittamaan Kokkolaan. Työ on vasta alkuvaiheessa. Ensimmäinen suunnittelupalaveri tosin on jo keväällä, mutta toteutuksen tasolle päästään ensi syksynä. Kokkolassa on uusi toimintakulttuuri ja siellä ollaan hyvissä ajoin liikkeellä. Se on hieno muutos."

Ari-Pekka Lahtea haastatteli Maisa Järvelä keväällä 2018.

Antti Paalanen - mies ja hanuri

Mies huutaa, potkii lattiaa, hakkaa paljetta ja puuskii ilmaa kuin raivopäinen härkä. Mutta mies ei voi hanurilleen mitään. Sitä ei voi kesyttää. Se haluaa meluta! Eikä se soi enää juhannuskoivun alla, vaan klubeilla, reiveissä ja festarilavoilla. Omana itsenään, joka solulla, täydellä teholla.

Miehen nimi on Antti Paalanen ja soittimenaan hänellä on vähärivinen hanuri, pirunkeuhko. Paalaselle hanuri on hittikone, siinä missä on DJ:n läppärikin.

Paalaselta on ilmestynyt kolme sooloalbumia, Äärelä (Seita Music 2007), Breathbox (SibaRecords 2010) ja Meluta (Rockadillo Records 2014).

Kimmo Pohjosen tuottama Breathbox-albumi on niittänyt paljon kansainvälistä huomiota. Kotimaassa albumi nimettiin vuoden 2011 Etno- Emma -ehdokkaaksi. Vuonna 2011 Paalanen esiintyi Kööpenhaminassa järjestetyssä WOMEX – the World Music Expo –tapahtumassa. Womex showcase -konsertin myötä Paalanen on kotimaan lisäksi keikkaillut laajasti eri puolilla Eurooppaa.

Meluta-albumi valittiin vuonna 2015 Teosto-palkintoehdokkaaksi ja se julkaistiin samana vuonna Keski-Euroopassa Westpark-levymerkillä. Albumi oli ehdolla myös Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinnon saajaksi vuonna 2016.

Paalanen tunnetaan hanureineen myös kokoonpanoista Pauli Hanhiniemi ja Hehkumo, Laitakaupungin orkesteri, Hyperborea, Kiharakolmio, Trepaanit sekä Duo Turkka ja Paalanen. Bändien kanssa tehtyjä albumeja on ilmestynyt jo toistakymmentä. Näistä Turkka ja Paalanen –duon julkaisu Halituli palkittiin vuoden 2006 Etno-Emmalla.

Paalasen taiteellinen tohtorintutkinto Palkeen kieli tarkastettiin Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa toukokuussa 2015.

Paalanen on myös toiminut Kaustinen Folk Music Festivalin taiteellisena tuottajana 2012-14 sekä kansanmusiikin opetustehtävissä Sibelius- Akatemiassa ja Centria ammattikorkeakoulussa Kokkolassa. Hän on työskennellyt muusikkona ja säveltäjänä mm. Seinäjoen kaupunginteatterissa, Kokkolan kaupungiteatterissa ja Tampereen työväen teatterissa.

Kirjoita arvio näytelmästä