Neljäntienristeys

Tommi Kinnunen - Paula Salminen

Neljäntienristeys on kolmen sukupolven mittainen tarina erään kuusamolaisen suvun jäsenistä, joista jokainen kurottaa kohti omia unelmiaan. Saavutaan jälleenrakennusvuosista 1990-luvulle, mutta perheen sisäiset, käsittelemättömät salaisuudet rampauttavat yhä arkipäivän elämää. Jäljet johtavat suomalaisen yhteiskunnan ahtaaseen arvomaailmaan sekä erityisesti jäykkiin käsityksiin niin miesten kuin naisten sukupuolirooleista.

Löytyykö sovinto sukupolvien välillä, vai painuvatko puhumattomuuden alle kätketyt salaisuudet lopulliseen hautaan vanhemman sukupolven mukana?

Tommi Kinnusen samannimiseen romaanin perustuva Paula Salmisen dramatisoima teatteriversio esitettiin ensimmäisen kerran Turun kaupunginteatterissa vuonna 2016. Sitä kiiteltiin useista vahvoista naisroolitulkinnoista sekä samasta yhteiskunnallisesta terävänäköisyydestä, mistä Kinnusen Finlandia-ehdokkaaksi yltänyt romaani tuli tunnetuksi.

"Tommi Kinnusen veroisia esikoisteoksia ilmestyy vain pari vuosikymmenessä." Antti Majander / Helsingin Sanomat

Ohjaus: Ari-Pekka Lahti (vier.)

Näytelmässä on mukana Antti Paalanen, mies ja hanuri.

Avoimet harjoitukset ti 8.1.2019 klo 18-19.30.

Ensi-ilta 2.2.2019.

Seuraava esitys

Pe 1.2. klo 19:00

Osta liput

Lippujen hinnat

Peruslippu

26€

Eläkeläinen / Työtön

22€

Opiskelija / Lapsi

16€

Ennakkoesitys

15€

Tilausnäytös (197 paikkaa)

3.400€

VIP-lippu (sis.teatterilipun + tervetulomaljan + kakkukahvit väliajalla)

36€

Lipun hinnat sis. alv. 10 %
Ilmoitetut lipunhinnat sisältävät toimitusmaksun 2 €/lippu
Katso tarkemmat hinnat, tutustu pohjakarttaan ja varaa väliaikatarjoilut sekä muuta tärkeää tietoa Liput ja palvelut -osiosta!

Lisätietoa näytelmästä

Dramatisointi:

Paula Salminen

Sovitus ja ohjaus:

Ari-Pekka Lahti (vier.)

Lavastus:

Annina Nevantaus

Pukusuunnittelu:

Tua Hautamäki

Valosuunnittelu:

Veli-Matti Ersta

Äänisuunnittelu:

Marko Ahokangas

Kampaukset ja maskeeraus:

Jonna Kauvosaari

Tarpeisto:

Reetta Kinnunen

Lavastuksen toteutus:

Hanna-Kaisa Halinen

Jani Korpi

Pasi Peltoniemi

Veli-Matti Perälampi

Puvustuksen toteutus:

Katri Tuukkanen

Nina Päivärinta

Esitysvalokuvat:

Päivi Karjalainen

Rooleissa:

Marja Myllylä (vier.)

Outi Kärpänen

Tuomo Kemppainen

Tomi Turunen

Hanna Vähäniemi

Niko Karjalainen

Jani Honkaselkä

lapset Anni Häli, Iisa Häli ja Eelis Ketola.

Antti Paalanen (muusikko)

Neljäntienristeys on hieno sukupolvitarina

Talvella 2019 saa Kokkolan kaupunginteatterissa ensi-iltansa Tommi Kinnusen romaaniin perustuva Neljäntienristeys. Näytelmän ohjaa kokkolalaissyntyinen dramaturgi-ohjaaja Ari-Pekka Lahti.

Neljäntienristeys on tiivistunnelmainen ja tarkkanäköinen Suomen murrosvaiheita kuvaava romaani. Tarinassa nuori pitäjänkätilö Maria herättää ympäristössään epäilystä. hankalia synnytyksiä kunnialla hoitava nainen saa viimein tahtomaansa arvostusta, mutta ei huomaa jääneensä oman kaipuunsa vangiksi. Aviottomana syntynyt Lahja-tytär tahtoo kerätä elämäänsä kaiken sen, minkä äiti omastaan painolastina hylkäsi.

Dramaturgi, ohjaaja Ari-Pekka Lahti kiittää Tommi Kinnusen romaanina. Hän toteaa, että Kinnunen on onnistunut kertomaan sotatraumoista nykypäivän naisten kautta. "Tykkään sukupolvitarinoista. Kinnunen on taitavasti kertonut tarinan tuoreesta näkökulmasta."

Kokkolan kaupunginteatteriin Lahti ohjaa Neljäntienristeyksen talvelle 2019. Ensi-ilta on 2. helmikuutta 2019. "On jo ikävä Kokkolaan. Johtajakausi on vielä mielessä enkä sen jälkeen ole kaupunginteatteriin tehnyt mitään." Aloite ohjauksesta ja myös näytelmästä on Lahden. Kinnusen romaaniin Lahti päätyi makusteltuaan useampia näytelmiä ja keskusteltuaan teatterinjohtaja Juha Vuorisen kanssa."Sain vapaat kädet. Minulla on tyylinä seurata muiden tekijöiden juttuja. Tämänkin olin silmäillyt tuoreeltaan ja se oli jäänyt mieleen."

Näyttämölle Neljäntienristeys on sovitettu jo useamman kerran. Turussa ja Kotkassa siitä on nähty puhenäytelmäversio, Oulussa se tehtiin oopperaksi.

"Tehdyt dramatisoinnit ovat oivallisia. käytännön syistä voi olla, että joudun hiukan sovittamaan Kokkolaan. Työ on vasta alkuvaiheessa. Ensimmäinen suunnittelupalaveri tosin on jo keväällä, mutta toteutuksen tasolle päästään ensi syksynä. Kokkolassa on uusi toimintakulttuuri ja siellä ollaan hyvissä ajoin liikkeellä. Se on hieno muutos."

Ari-Pekka Lahtea haastatteli Maisa Järvelä keväällä 2018.

Tommi Kinnunen

Tommi Kinnunen (s. 1973 Kuusamo) on suomalainen opettaja ja kirjailija. Hänen kirjalliseen tuotantoonsa kuuluu kolme romaania, näytelmä- ja kabareetekstejä sekä oppimateriaalia.

Neljäntienristeys (2014)

Esikoisromaaninsa kirjoittamisen Kinnunen aloitti novellien muodossa syksyllä 2012 Turun suomenkielisen työväenopiston lyhytproosakurssilla ja jatkoi tekstin työstämistä Kirsti Ellilän kirjoituskurssilla. Kesällä 2013 hänen ystävänsä Joni Pyysalo luki tekstin ja lähetti sen edelleen WSOY:lle, joka julkaisi kirjan helmikuussa 2014. Teosta on myyty noin 57 000 kappaletta. Siihen perustuva näytelmä kantaesitettiin Turun kaupunginteatterissa29. tammikuuta 2016 ja Kotkan kaupunginteatterissa 6. helmikuuta 2016. Tammikuussa 2017 Oulun kaupunginteatteri toi ensi-iltaan teokseen perustuvan oopperan, jonka on säveltänyt Tapio Tuomela ja kirjoittanut Sami Parkkinen.

Neljäntienristeys sijoittuu jälleenrakennusaikaan, ja sen lähtökohtana olivat Kinnusen valokuvaajasuvun valokuvat. Helsingin Sanomien kirjallisuuskriitikko Antti Majander luonnehti romaania harvinaisen painokkaaksi ja varmaotteiseksi proosadebyytiksi. Romaani on julkaistu hollanniksi, islanniksi, japaniksi, liettuaksi, norjaksi, puolaksi, ranskaksi, ruotsiksi, sloveeniksi, tanskaksi, tšekiksi, turkiksi, unkariksi sekä viroksi ja sen käännösoikeudet on myyty lisäksi Kiinaan, Kreikkaan, Kroatiaan, Latviaan ja Saksaan.

Neljäntienristeys oli ilmestymisvuonnaan Finlandia-palkintoehdokas. Se oli ehdolla myös Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon saajaksi. Keväällä 2015 teos voitti Suuren journalistipalkinnon yhteydessä ensimmäistä kertaa jaetun Vuoden kirja -palkinnon. Kinnuselle myönnettiin Kiitos kirjasta -tunnustuspalkinto keväällä 2015. Syksyllä 2015 hän sai kirjasta Nuori Aleksis -palkinnon.

Lopotti (2016)

Kinnusen toinen romaani Lopotti ilmestyi helmikuussa 2016. Se on itsenäinen romaani, mutta siinä on osittain samoja henkilöitä kuin esikoisromaanissa. Ajallisesti kirja sijoittuu vuosiin 1938–2006. Teoksen teemoja ovat muun muassa toiseus, oman tien löytäminen ja vanhemmuus. Lopottia myytiin yli 10 000 kappaletta jo muutaman ensimmäisen päivän aikana sen ilmestymisestä. Kaksi viikkoa kirjan ilmestymisestä sen käännösoikeudet myytiin Ruotsiin. Sen oikeudet on myyty myös Albaniaan, Alankomaihin, Liettuaan, Norjaan, Puolaan, Ruotsiin, Tanskaan, Tšekkiin ja Viroon. Romaani valittiin vuoden 2016 Finlandia-palkintoehdokkaaksi. Vammaisjärjestö Kynnys ry:n myönsi teokselle kunniamaininnan joulukuussa 2016[20].

Pintti (2018)

Kinnusen kolmas romaani Pintti ilmestyi 2018. Hän kertoo siinä lasinpuhaltajien tarinan.

Muu tuotanto:

Kinnunen on kirjoittanut radio-oopperan ”Kylmän maan kuningatar” libreton yhdessä säveltäjä Riikka Talvitien kanssa. Hän on myös julkaissut novellin "Jatsityttö" antologiassa Marilyn, Marilyn: Tarinoita ikonista ja ihmisestä ja novellin "Nuku nurmelle hyvälle" kokoelmassa Toinen tuntematon. Hän on myös kirjoittanut näytelmä- ja kabareetekstejä Turun ylioppilasteatteriin sekä Turun Nuoreen Teatteriin. Hän on myös ollut mukana tekemässä Otavan kustantamaa äidinkielen Särmä-oppikirjasarjaa. Hän on lisäksi toiminut Ylen kolumnistina ja kirjoittanut tekstit Tanssiteatteri Erin esitykseen Rakkauden viiltoja.

Teokset:

Neljäntienristeys, WSOY 2014

Lopotti, WSOY 2016

Pintti, WSOY 2018

Tunnustukset:

Bonnierin vuoden kirja 2014, Neljäntienristeys

Kiitos kirjasta -mitali (2015)

Nuori Aleksis -palkinto (2015)

Antti Paalanen - mies ja hanuri

Mies huutaa, potkii lattiaa, hakkaa paljetta ja puuskii ilmaa kuin raivopäinen härkä. Mutta mies ei voi hanurilleen mitään. Sitä ei voi kesyttää. Se haluaa meluta! Eikä se soi enää juhannuskoivun alla, vaan klubeilla, reiveissä ja festarilavoilla. Omana itsenään, joka solulla, täydellä teholla.

Miehen nimi on Antti Paalanen ja soittimenaan hänellä on vähärivinen hanuri, pirunkeuhko. Paalaselle hanuri on hittikone, siinä missä on DJ:n läppärikin.

Paalaselta on ilmestynyt kolme sooloalbumia, Äärelä (Seita Music 2007), Breathbox (SibaRecords 2010) ja Meluta (Rockadillo Records 2014).

Kimmo Pohjosen tuottama Breathbox-albumi on niittänyt paljon kansainvälistä huomiota. Kotimaassa albumi nimettiin vuoden 2011 Etno- Emma -ehdokkaaksi. Vuonna 2011 Paalanen esiintyi Kööpenhaminassa järjestetyssä WOMEX – the World Music Expo –tapahtumassa. Womex showcase -konsertin myötä Paalanen on kotimaan lisäksi keikkaillut laajasti eri puolilla Eurooppaa.

Meluta-albumi valittiin vuonna 2015 Teosto-palkintoehdokkaaksi ja se julkaistiin samana vuonna Keski-Euroopassa Westpark-levymerkillä. Albumi oli ehdolla myös Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinnon saajaksi vuonna 2016.

Paalanen tunnetaan hanureineen myös kokoonpanoista Pauli Hanhiniemi ja Hehkumo, Laitakaupungin orkesteri, Hyperborea, Kiharakolmio, Trepaanit sekä Duo Turkka ja Paalanen. Bändien kanssa tehtyjä albumeja on ilmestynyt jo toistakymmentä. Näistä Turkka ja Paalanen –duon julkaisu Halituli palkittiin vuoden 2006 Etno-Emmalla.

Paalasen taiteellinen tohtorintutkinto Palkeen kieli tarkastettiin Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa toukokuussa 2015.

Paalanen on myös toiminut Kaustinen Folk Music Festivalin taiteellisena tuottajana 2012-14 sekä kansanmusiikin opetustehtävissä Sibelius- Akatemiassa ja Centria ammattikorkeakoulussa Kokkolassa. Hän on työskennellyt muusikkona ja säveltäjänä mm. Seinäjoen kaupunginteatterissa, Kokkolan kaupungiteatterissa ja Tampereen työväen teatterissa.

Kirjoita arvio näytelmästä