PÄÄMÄÄRÄ

Väinö Linna | Ohjaus: Juha Luukkonen

Kansalliskirjailijamme esikoisteoksen maailman kantaesitys!

Ihminen ja kohtalo. Ihminen ja Jumala. Ihminen ja yhteiskunta. Väinö Linnan koko tuotannon läpi kulkevat teemat ovat kirkkaasti nähtävillä jo vuonna 1947 ilmestyneessä Päämäärässä. Pohjantähden ja Tuntemattoman kirjoittajan ääni kuuluu voimakkaana sen läpi.

Valte Mäkinen, köyhistä oloista lähtenyt tehdastyöläinen, kamppailee elämänsä kanssa suuressa kaupungissa kahden veden välissä, kohisevan kosken partaalla. Raastavan työn ja orjuuttavan ympäristön vangiksi joutuneena hän etsii elämälleen syvempää tarkoitusta ja haaveilee kirjailijan urasta. Voiko kahleet murtaa nousemalla meteoriksi suomalaisen kirjallisuuden taivaalle?

Teoksen teemat ovat ajankohtaisia yhä tänäänkin. Mitkä ovat pienen ihmisen mahdollisuudet saavuttaa päämääränsä julmasti kahtiajakautuneen yhteiskunnan puristuksessa? Onko onnellisempi se, joka pyrkii vimmatusti löytämään vastauksia vai se, joka hiljaisesti tyytyy osaansa? Mihin tämä lyhyt elämä ylipäänsä pitäisi käyttää?

Neljä näyttelijää esittää Linnan ainutlaatuisen tekstin intiimisti, läsnäolon ja tarinankerronnan voimalla. Humaani ja herkkä esitys on teatteria puhtaimmillaan. Teoksen ohjaa lukuisista Linna-tulkinnoistaan tunnettu Juha Luukkonen, joka avaa teoksella kautensa kaupunginteatterin johtajana.

”Aurinko nousee. Se näkee tutun näyn. Kartanon, mökit ja savisen joen. Se näkee kaupunginkin. Ja paljon muuta. Jokaisella maanäärellä ihmisiä, jotka taas nousevat uuteen päivään. Yksilöinä kompastellen, kaatuen, sortuen tai nousten, mutta kokonaisuutena kompastelematta, järkähtämättömästi, kohti tarkoitusta ja päämäärää.”

Väinö Linna on ravistellut suomalaista historiakäsitystä ehkä enemmän kuin kukaan toinen kirjailija. Juha Luukkonen tekee sen saman teatterin näyttämöllä.

Ensi-ilta Katariinan kamarissa 23.10.2020

20.12.2020 tulee kuluneeksi 100 vuotta Väinö Linnan syntymästä!

Seuraava esitys

To 22.10. klo 18:30

Osta liput

Lippujen hinnat

Peruslippu

28€

Eläkeläinen / Työtön

24€

Opiskelija / Lapsi

18€

Lipun hinnat sis. alv. 10 %
Ilmoitetut lipunhinnat sisältävät toimitusmaksun 2 €/lippu
Katso tarkemmat hinnat, tutustu pohjakarttaan ja varaa väliaikatarjoilut sekä muuta tärkeää tietoa Liput ja palvelut -osiosta!

Lisätietoa näytelmästä

TEKIJÄT & ROOLEISSA

Dramatisointi ja ohjaus:

Juha Luukkonen

Lavastus -ja valosuunnittelu:

Ari Auvinen

Pukusuunnittelu:

Katri Tuukkanen

Äänisuunnittelu:

Marko Ahokangas

Ari Auvinen

Kuiskaaja, järjestäjä:

Jonna Kauvosaari

Tarpeisto:

Reetta Kinnunen

Kampaukset, maskeeraus:

Jonna Kauvosaari

Lavasteiden valmistus:

Hanna-Kaisa Halinen

Jani Korpi

Pasi Peltoniemi

Veli-Matti Perälampi

Pukujen valmistus:

Katri Tuukkanen

Nina Päivärinta

Esitysvalokuvat:

Päivi Karjalainen

Juliste:

Tomas Jakobsson

Näyttelijät:

Petra Heinänen

Niko Karjalainen

Outi Kärpänen

Irina Parviainen

Kirjoita arvio näytelmästä