Pala palalta pois

Anneli Kanto - Heini Tola

Äiti, Tytär ja Alzheimer

Näytelmä kertoo muistisairaudesta, siihen sairastuneista, heidän omaisistaan ja hoitajistaan. Muistisairauksia potee Suomessa parisataatuhatta ihmistä. Läheiset mukaan laskettuna sairaus koskettaa ainakin miljoonaa suomalaista.

Kolmeen osaan jakautuvan näytelmän ensimmäisessä osassa tapahtumat nähdään Äidin kautta. Keskimmäisessä omaisten kohtalot saavat äänen ja kolmannessa tarina kertojana on Tytär. Esitys ei kaunistele ja näyttää myös matkan varrella nousevat tunteet, mm. surun, väsymyksen, pelon. Heini Tolan dramatisoima näytelmä perustuu Anneli Kannon teokseen ’Pala palalta pois -kertomuksia Alzheimerin taudista’.

Ensimmäiseksi menevät huumorintaju, rakkaus, huolenpito, myötätunto. Viimeksi jäävät viha, katkeruus, tyytymättömyys.

Näytelmän ensi-ilta oli Kokkolan kaupunginteatterissa 27.4.2017. Hyvän vastaanoton saanut näytelmä nousee nyt uudelleen ohjelmistoon!

Kesto 1 tunti 50 minuuttia (sis. väliajan)

Lippujen hinnat

Peruslippu

24 €

Eläkeläinen / Työtön

22 €

Opiskelija / Lapsi

15 €

Ryhmäalennus alk. 20 hlön ryhmälle

- 1 € / lippu

KP-Etukortilla HUHTIKUUSSA vappuaaton 30.4. klo 13.30 ja 18.30 esityksiin

- 5 € / lippu

Lipun hinnat sis. alv. 10 %
Ilmoitetut lipunhinnat sisältävät toimitusmaksun 2 €/lippu
Katso tarkemmat hinnat, tutustu pohjakarttaan ja varaa väliaikatarjoilut sekä muuta tärkeää tietoa Liput ja palvelut -osiosta!

Lisätietoa näytelmästä

Pala palalta pois - seminaari

Kokkolan kaupunginteatterilla ke 2.5. klo 12-15

Tervetuloa Kokkolan kaupunginteatterilla (Torikatu 48) järjestettävään omais- ja kotihoidon tilaa sekä muistisairauksia käsittelevään seminaariin, jossa puheenvuoron saavat sekä vanhustyön ammattilaiset että Pala palalta pois -näytelmän työryhmän jäsenet. Työryhmästä löytyy muistisairauteen myös omaisen näkökulma.

Tulevina vuosikymmeninä vanhusten ja muistisairaiden hoidontarve kasvaa väestön ikääntymisen myötä. Kuinka vastaamme tulevaisuuden haasteisiin vanhusten hoidossa? Kuinka varmistamme omaishoitajien jaksamisen ja takaamme jokaiselle suomalaiselle arvokkaan vanhuuden?

Seminaarissa puhujana muun muassa koti- ja omaishoidon kärkihankkeen asiantuntija geriatri ja ylilääkäri Harriet Finne-Soveri. Muut puheenvuorot varmistuvat myöhemmin. Lisätietoja seminaarista saat teatterikuraattori Esko Tynkkyseltä.

Seminaari on maksuton ja paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Ilmoittautumiset seminaariin 25.4. mennessä sähköpostitse osoitteeseen:
Salli JavaScriptin suoritus selaimesi asetuksista nähdäksesi sähköpostiosoitteet

Dramatisointi

Heini Tola

Ohjaus

Työryhmä

Lavastus

Ari Auvinen
+ teatterin lavastamo

Pukusuunnittelu

Suvi-Tuuli Höglund
+ teatterin puvustamo

Valot ja äänet

Ari Auvinen

Kampaukset, maskeeraus

Jonna Kauvosaari

Tarpeisto

Reetta Kinnunen

Esitysvalokuvat

Päivi Karjalainen

Esitysoikeudet

Agency North Oy

Rooleissa

Irina Parviainen

Jani Honkaselkä

Helena Puska

Anneli Kanto - kirjailija, näytelmäkirjailija, toimittaja ja käsikirjoittaja

Kanto valmistui yhteiskuntatieteiden maisteriksi Tampereen yliopistosta vuonna 1976 pääaineenaan lehdistö- ja tiedotusoppi. Vuosina 1996–1997 hän opiskeli käsikirjoittamista Teatterikorkeakoulun koulutusohjelmassa. Kanto on työskennellyt toimittajana vuodesta 1978. Hän on ollut vapaa toimittaja vuodesta 1992. Vuosina 1987–1997 hän oli Uusi Nainen -lehden päätoimittaja. Suomen freelancer-journalistit valitsi Kannon vuoden 2006 freelance-journalistiksi vuonna 2007.

Kanto on käsikirjoittanut televisio-ohjelmia ja saanut Ylen Koura-palkinnon ohjelmista Presidentit ja Valtiopeli 1863. Hän on käsikirjoittanut myös Ylen televisiosarjaa Uusi päivä.

Kannon esikoisromaani, 1600-luvulle sijoittuva Piru, kreivi, noita ja näyttelijä, ilmestyi vuonna 2007 ja oli Runeberg-palkintoehdokkaana. Kannon toinen romaani, Veriruusut (2008) kuvaa Suomen sisällissodan aikana punakaartissa taistelleita naisia, housukaartilaisia. Se ei ole viihderomaani vaikka onkin vauhdikas ja värikäs. Kanto sai teoksesta Gummeruksen myöntämän Kaarlen palkinnon. Porilainen harrastajateatteri Cont´akti teki romaanista teatteriesityksen keväällä 2009. Sen dramatisoi ja ohjasi Pekka Saaristo. Seuraava historiallinen romaani oli 2015 ilmestynyt Pyöveli, joka sijoittuu myös 1600-luvulle ja Pohjanmaalle. Se kertoo erään pyövelin elämäntarinan.

Kanto on kirjoittanut useita palkittuja lasten- ja nuortenkirjoja. Vuonna 2008 hän sai Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnon teoksesta Hirmuinen vedenpaisumus ja muita myyttisiä tarinoita. Hänet palkittiin vuonna 2011 Anni Polva -palkinnolla Futistyttö-sarjan neljännestä osasta Huippuvalmentaja. Hän sai teoksesta myös Pirkanmaan Plättä -palkinnon.

Vuonna 2013 ilmestyi Kannon omakohtainen Alzheimerin tautia käsittelevä kertomuskokoelma Pala palalta pois. Siinä Kanto kertoo elämästä Alzheimeria sairastavan äidin tyttärenä antaen äänen myös muille sairaudesta kärsiville.

(esityskuva: Päivi Karjalainen)

Kirjoita arvio näytelmästä