Pikavoitto

VIIMEISET ESITYKSET 13.-14.4. !!!

Kun helppo raha houkuttaa...

Kodinhoitajat Loretta ja Francis hoitavat vanhempaa miestä, Davy Mageeta tämän kotona. Naiset ovat matalapalkkaisia ja haaveilevat reissusta Barcelonaan sekä helpommasta arjesta, ainakin lapsilleen. Kun Davy ei vastaa kylpyhuoneesta, Loretta ja Francis huomaavat mahdollisuuden järjestellä itselleen lisätienestiä ja toteuttaa haaveitaan. Lopulta kuitenkin omatunto soimaa ja vaarassa ovat maine sekä työpaikka. Komediaa syntyy päähenkilöiden keksiessä peitetarinoita, jotka kertyvät yhä monimutkaisemmaksi vyyhdiksi.

Pikavoitto (Fly Me to the Moon) on irlantilaisen Marie Jonesin tuorein käsikirjoitus. Marie Jones on tunnettu Kiviä taskussa -näytelmästään, joka on saavuttanut Suomessa suuren menestyksen ja ollut ohjelmistossa lukuisissa teattereissa, myös Kokkolan Kaupunginteatterissa. Uusimman näytelmänsä, Pikavoiton Jones on kirjoittanut nykyhetken Irlantiin ja saanut siihen idean äitinsä hoitokodista Belfastista. Komedia on aiheeltaan ajankohtainen myös tämän päivän Suomessa, jossa on käynnissä keskustelu vanhustenhoidosta ja julkisen talouden menokurista. Se tarkastelee aihepiiriään lämmöllä huumorin kautta.

Ohjaus: Juha Vuorinen

Ensi-ilta 18.1.2018 (Katariinan kamari)

Kesto noin 1 tunti 50 minuuttia (sis. väliajan)

Lippujen hinnat

Peruslippu

24 €

Eläkeläinen / Työtön

22 €

Opiskelija / Lapsi

15 €

Ennakkoesitys

15 €

Ryhmäalennus alk. 20 henkilön ryhmälle

- 1 €

S-Etukortilla 27.1. klo 13.30

- 4 €

Lipun hinnat sis. alv. 10 %
Ilmoitetut lipunhinnat sisältävät toimitusmaksun 2 €/lippu
Katso tarkemmat hinnat, tutustu pohjakarttaan ja varaa väliaikatarjoilut sekä muuta tärkeää tietoa Liput ja palvelut -osiosta!

Lisätietoa näytelmästä

Kirjoittanut:

Marie Jones

Suomennos:

Aleksi Milonoff

Ohjaus:

Juha Vuorinen

Lavastus- ja pukusuunnittelu:

Tua Hautamäki

Valo- ja äänisuunnittelu:

Ari Auvinen

Tomas Jakobsson (assistentti)

Tarpeisto:

Reetta Kinnunen

Kampaukset, maskeeraus:

Jonna Kauvosaari

Järjestäjä, kuiskaaja:

Hanna Espo

Pukujen toteutus:

Nina Päivärinta

Lavastuksen toteutus:

Hanna-Kaisa Halinen

Veli-Matti Perälampi

Jani Korpi

Pasi Peltoniemi

Esityskuvat:

Päivi Karjalainen

Julistekuvan käsittely:

Tomas Jakobsson

Rooleissa:

HANNA VÄHÄNIEMI Loretta O´Brian

OUTI KÄRPÄNEN Francis Shilds

Lisäksi ääninä:

Mo IRINA PARVIAINEN

Jason NIKO KARJALAINEN

Kun tartuin ensimmäistä kertaa irlantilaisen näytelmäkirjailijan Marie Jonesin tekstiin Pikavoitto, innostuin välittömästi. Aleksi Milonoffin notkea suomennos nappasi mukaansa. Tässä olisi herkullinen teksti kahdelle naisnäyttelijälle!

Marie Jones ei ole aiheettomasti saanut palkintojaan kirjailijana. Lukuisista näyttämö- ja televisiokäsikirjoituksista tunnetuin, myös Suomessa, on näytelmä Kiviä taskussa. Kokkolan kaupunginteatterin toteutuksena se nähtiin hyvällä menestyksellä vuonna 2010. Helsingin kaupunginteatterin versio on puolestaan kiertänyt Suomea jo vuodesta 2002.

Mikä sitten on tämän näytelmän ”pikavoitto”? Se on tilaisuus, joka yllättäen tarjoutuu kahdelle kodinhoitajalle kesken heidän rutiinien sävyttämän työpäivänsä. Se on tilaisuus, johon he tarttuvat, koska hetken unelmointi on kaikille sallittua. Mutta kuten elämässä yleensäkin, asiat etenevät omia polkujaan. Valkoiset valheet ja pienet viattomat teot eivät kasautuessaan koskaan saa kovin onnekasta loppua.

Itse olen ollut monta monituista kertaa tilanteessa, että minulta on mennyt esimerkiksi tapaamani henkilön nimi ohi korvien. Seuraavassa tilanteessa nimen kysyminen ei tunnu tarpeelliselta, mutta kun ehtii kuudenteen yhteiseen tilaisuuteen, tietämättömyys käy häiritseväksi. Siinä sitten miettii, miten ”on noloa kysyä toisen nimeä, kun on oltu tekemisissä jo näin pitkään. Miten loisin tilanteen, jossa nimi tupsahtaisi ikään kuin vahingossa esiin?”

Tällaisia arjen tilanteita on paljon, mutta onnekseni niillä ei ole ollut kovin kohtalokkaita seurauksia. Vielä. Tässä näytelmässä tilanne kuitenkin karkaa melko nopeasti hallitsemattomaksi. Kun ensimmäinen mahdollisuus pysyä totuudessa ja oikaista kurssi jää käyttämättä, ei näytelmän naisilla ole paluuta haluamalleen tielle. Mielestään he ratkovat ongelmansa hyvinkin nokkelasti, mutta saattavat itsensä kuitenkin entistä pahempaan pulaan. Tällaista näytelmää seuratessaan katsoja on yleensä askelen näytelmän henkilöitä edellä. Sen havainnon toivon synnyttävän mielihyvää ja – kuten kunnon komediaan kuuluukin: makoisat naurut!

Juha Vuorinen, ohjaaja

ARVOSTELUJA

Keskipohjanmaa / Tiina Ruotsala

"Hanna Vähäniemi ja Outi Kärpänen tekevät erinomaista työtä ja ovat vakuuttava ammattilaiskaksikko, joka pikavoittoa havitellessaan kietoutuu yhä pahemmin valheiden lankakerään."

Kokkola-lehti / Laila Lampinen-Hietikko

"Ei paasausta, ei syyllistämistä, ei sormella heristelyä, vaan hervottomalla huumorilla ryyditettyä hupailua kahden ruohonjuuritason tekijän elämästä."

"Outi Kärpänen piirtää esille Francisin jämäkkänä ja tilaisuuteen tarttuvana, mutta samalla herkkänä ihmisenä. Hanna Vähäniemi loihtii Lorettasta epävarman ja johdateltavan, mutta tarvittaessa päättäväisen hahmon."

"Pikavoittto on hauskaa viihdettä ilman sururantuja. Virkastävää."

Perhonjokilaakso / Tuulikki Nikkilä

"Ohjaaja Juha Vuorinen on puristanut kaksikosta Kärpänen ja Vähäniemi lähes kaiken irti, näyttelijäsuoritukset ovat erinomainen näyttö osaamisesta, hyvässä ohjauksessa."

Kirjoita arvio näytelmästä