RITARI SINIPARTA

Charlie Chaplin - Juha Luukkonen

Perustuu Charlie Chaplinin elokuvaan Monsieur Verdoux.

Sovitus ja ohjaus: Juha Luukkonen
Lavastussuunnittelu: Juho Lindström (vier.)
Pukusuunnittelu: Noora Salmi (vier.)
Valosuunnittelu: Veli-Matti Ersta
Äänisuunnittelu: Marko Ahokangas
Pääroolissa: Juha Lagström (vier.)

Yksi murha on rikos, miljoona sankaruutta. Numerot pyhittävät.

Ritari Siniparta (engl. Monsieur Verdoux) kertoo suuren laman seurauksena työttömäksi jääneestä pankkivirkailijasta, Henri Verdoux´sta, joka pyrkii elättämään itsensä ja perheensä viettelemällä varakkaita naisia ja huijaamalla heidän omaisuutensa, lopulta murhaten heidät.

Teos on kuvaus kyynisyyden ja katkeruuden tuhoavasta voimasta sekä epätoivon synnyttämästä väkivallasta. Sijoittuessaan pörssikeinottelun ja itsekkyyden aikaan, se on väistämättä myös yltiökapitalismin kritiikki. Näytelmän teemat ovat samaan aikaan sekä ajattomia että äärimmäisen ajankohtaisia.

Ritari Siniparta on ollut merkittävä elokuva Chaplinin uralla. Vuonna 1947 valmistunut teos oli Chaplinin ensimmäinen elokuva, jossa hän ei esiintynyt legendaarisessa Kulkuri-hahmossaan. Kyseinen elokuva myös yllätti monet aikalaiset tematiikallaan ja vahvalla yhteiskunnallisella sanomallaan. Chaplin saikin osakseen mm. kommunismisyytöksiä, jotka johtivat lopulta hänen karkottamiseensa Yhdysvalloista. Elokuvaa on pidetty eräänä Chaplinin uran hienoimmista teoksista. Elokuva oli myös vuoden 1948 Oscar-ehdokas parhaasta käsikirjoituksesta.

Teos varoittaa poikkeusoloista nousevasta ihmisvihasta ja kyynisyydestä. Verdoux´n repliikki kiteyttää teemat hienosti: Yksi murha on rikos, miljoona sankaruutta. Numerot pyhittävät.

Synkistä teemoistaan huolimatta esitys on tyyliltään musta komedia, joka korostaa toisen ihmisen kunnioittamisen sekä erilaisuuden hyväksymisen tärkeyttä. Se katsoo tulevaisuuteen ja pyrkii löytämään toivoa toivottomuuden keskeltä.

Ritari Siniparta on nähty aiemmin teatterin lavalla vain kerran – useita vuosia sitten Saksassa. Kokkolan kaupunginteatterin versio on pohjoismainen kantaesitys.

Teos on mukana myös Suomen suurimmassa kulttuurikasvatusohjelmassa, Taidetestaajissa.

Ensi-ilta teatterin päänäyttämöllä 19.11.2022.

Näytelmän ensimmäiset esitykset ovat myynnissä!

Näytelmän esitysoikeuksia valvoo Nordic Drama Corner Oy.

MONSIEUR VERDOUX © Roy Export S.A.S.
All Rights Reserved.
Charlie Chaplin ™ © Bubbles Incorporated SA 20XX

Seuraava esitys

Pe 18.11. klo 19:00

Osta liput

Lippujen hinnat

Peruslippu

34€

Eläkeläinen / Työtön

30€

Opiskelija / Lapsi

26€

Ennakkoesitys 18.11.2022

28€

Lipun hinnat sis. alv. 10 %
Katso tarkemmat hinnat, tutustu pohjakarttaan ja varaa väliaikatarjoilut sekä muuta tärkeää tietoa Liput ja palvelut -osiosta!

Lisätietoa näytelmästä

Kirjoita arvio näytelmästä