SARANAT JA SARDIINIT

Michael Frayn

”Hauskin koskaan kirjoitettu farssi!”

***** EVENING STANDARD

Näytelmäseurue valmistautuu esityksen ensi-iltaan. Kaikki tuntuu kuitenkin olevan hieman pielessä; yksi unohtelee repliikkejä, toinen tavaroita, kolmas kompastelee kulisseihin ja neljännen nenää pitää valkaista. Ohjaajan hermot ovat koetuksella ja tekniikkakin takkuilee.

Toinen näytös nähdään kulissien takaa, ja siellähän se varsinainen farssi vasta tapahtuukin. Kipinät sinkoilevat ja Amor viskoo nuoliaan yllättäviinkin osoitteisiin. Selviääkö seurueemme esityksestään kunnialla ja kuka saa lopulta kenetkin?

Tämä kaikkien farssien äiti nousee hulvattomaan lentoon ja nauru raikaa. Pakkohan se on kokea!

Komedian ja farssin taitajan, Mika Nuojuan, ohjauksista muistetaan Kokkolassa mm. huippusuosittu Koukussa -farssi. Samaa naurulihakset kipeäksi tekevää menoa on lupa odottaa tälläkin kertaa.

Ensi-ilta päänäyttämöllä 5.9.2020.

Kesto: 2 tuntia (sis. väliajan)

* * *

Huom. Velvoitamme kaikkia yli 12-vuotiaita käyttämään kasvomaskia esityksissä.

* * *

Paikkanumerointi ei valitettavasti ole käytössä esityksissä. Tämä koskee myös aikaisemmin ostettuja ja varattuja lippuja, jotka kelpaavat sellaisenaan esitykseen.

Lippujen hinnat

Peruslippu

30€

Eläkeläinen / Työtön

26€

Opiskelija / Lapsi

20€

Tilausnäytös 60 paikkaa (syksyllä 2020)

1.550€ (+ alv 10%)

Lipun hinnat sis. alv. 10 %
Katso tarkemmat hinnat, tutustu pohjakarttaan ja varaa väliaikatarjoilut sekä muuta tärkeää tietoa Liput ja palvelut -osiosta!

Lisätietoa näytelmästä

Tekijät & rooleissa

Ohjaus:

Mika Nuojua (vier.)

Lavastus ja pukusuunnittelu:

Annina Nevantaus

Valosuunnittelu:

Veli-Matti Ersta

Äänisuunnittelu:

Tomas Jakobsson

Kampaukset, maskeeraus:

Jonna Kauvosaari

Tarpeisto:

Reetta Kinnunen

Järjestäjä, kuiskaaja:

Hanna Pekkarinen

Lavastuksen toteutus:

Hanna-Kaisa Halinen

Jani Korpi

Pasi Peltoniemi

Veli-Matti Perälampi

Puvustuksen toteutus:

Katri Tuukkanen

Nina Päivärinta

Esitysvalokuvat:

Päivi Karjalainen

Juliste:

Tomas Jakobsson

Rooleissa:

Petra Heinänen

Niko Karjalainen

Tuomo Kemppainen

Outi Kärpänen

Jarkko Mikkola

Irina Parviainen

Sakari Tuominen

Tomi Turunen

Hanna Vähäniemi

Thats life!

Mitä ne näyttelijät oikein tekevät päivisin?

Tähän kysymykseen törmää aina silloin tällöin, kun teatterilainen rantautuu kansan pariin. Olettamus lienee, että päivisin vedetään lonkkaa ja iltaisin ehkä sitten esitykseen. Yhtä usein kuuluu kuitenkin vastaus; noh, päivisinhän näyttelijät harjoittelevat uusia näytelmiä. Tällöin saa usein vastaansa hölmistyneen ilmeen; niitäkö oikein harjoitellaankin?

Saranat ja sardiinit-farssissa näytelmäseurue harjoittelee paitsi päivisin, niin myös iltaisin ja jopa öisin. Aikataulu on tiukka ja erilaiset pienet vastoinkäymiset vaikeuttavat prosessia. Jonkinlaiseen lopputulokseen kuitenkin päästään, ja esitys rullaakin sitten vastaansanomattomalla vauhdillaan. Tätä kaikkea katsojat pääsevät näkemään sekä edestä, että takaa. Näytelmän toinen näytös on nimittäin jokaisen teatteristalkkaajan unelma, näkee kulissien taakse!

Kirjailija Michael Frayn sanoi saaneensa idean tähän mestarifarssiinsa seurattuaan erään aiemmin kirjoittamansa näytelmän sujumista lavasteiden takaa. Huomattuaan millainen kuhina kulisseissa käy, päätti hän tehdä elämänmakuisen farssin kaikkine saranoineen ja sardiineineen. Ja tulos on todistetusti taivaallisen toimiva.

Toivon sinunkin viihtyvän tässä nauruterapiassa hillittömien Kokkolan kaupunginteatterin komeljanttareiden kanssa.

Iskulla sisään, vaikka saranapuolelta,

Mika Nuojua, ohjaaja

ARVOSTELUJA

Tiina Ruotsala / Keskipohjanmaa (6.9.2020)

-Pysyipä juonikiemuroissa mukana tai ei, Kokkolan kaupunginteatterin farssi Saranat ja sardiinit naurattaa niin, että ilonkyyneleet kastelevat posket ja hiki nousee pintaan.

-Rauhallisesti lähdetään liikkeelle, mutta pikkuhiljaa rytmi kasvaa ja soolot käyvät yhä huikeammiksi. Kokkolan kaupunginteatterin väki panee parastaan ja onhan heillä, alan ammattilaisilla, tähän varaa varsinkin kun ohjaaja Mika Nuojua tietää tasan tarkkaan, mitä ensembleltä haluaa.

-Farssi onnistuu, jos se saa katsojan nauramaan, vaikka tämä ei enää tiedä, mille oikeastaan nauraa. Meitä saman sakin katsojia oli kolme, joten yhteisnaurulle ei tullut loppua ennen kuin farssijuna oli määräasemalla.

-Annina Nevantaus on suunnitellut millintarkat lavasteet, jotka todella näyttävät yleisölle oikeat kulissit.

Tuulikki Nikkilä / Perhonjokilaakso (10.9.2020)

-Ohjaajana vieraileva, vanha tuttu, Mika nuojua on saanut esittäjiin todella virtaa ja vauhtia. Siispä uppouduin täysillä seuraamaan sitä vauhtia ja lavan tapahtumia. Nauruhan siinä tuli väkisinkin, kun katselee kuka tulee mistäkin, kuka kompuroi ja kuka on myöhässä.

-Käykää toki keventämässä oloanne Saranoiden ja sardiinien katsomossa, se kannattaa.

Hannu Björkbacka / Kokkola-lehti (9.9.2020)

Viisi Busteria = ilmiömäinen

Mutta onko se taidetta?

-Farssi ja musikaali napataan yleensä ohjelmistoihin, kun mikään muu ei vedä. Teatterit antavat lausuntoja, että hauskan tekeminen on vaikeampaa kuinvakavan. Ynnä muitakliseitä. Kokkolan kaupunginteatterissa pyörii nyt se aito ja alkuperäinen Näytelmä Joka Menee Pieleen.

Mika Nuojua on ohjannut taitavaksi tiedetyt näyttelijät, vanhat ja uudet tuttavuudet, poikkeukselliseen säkenöintiin loppuun kalutuksi oletetussa farssissa. Kokkolan kaupunginteatterin Saranat ja sardiinit kelpaa kyllä. Se on paras näkemäni esitys mistään farssista koskaan.

-Mikä on Kokkolan esityksen salaisuus? Ehkäpä oivallus siitä, että ne saranat ja sardiinit eivät sittenkään ole tärkeitä, vaan ihmiset yllättävissä tilanteissa. Näytelmän rytmi ja vauhti kirittävät nuoret ja konkarit parhaimpaansa. Esitys on nautinto pelkästään fyysisenä suorituksena. Näyttelijäryhmän lämpö ja ilo huokuvat katsomoon. Hikikin hiukan.

-Alun kysymykseen? Taitaapa se vain olla.

KORONAN TUOMIA RAJOITUKSIA

Teatterimme päänäyttämön kaikissa syksyn esityksissä -myös vierailuissa- on myynnissä 60 paikkaa/esitys.

Huomioithan, että valitettavasti paikkanumerointi ei ole käytössä. Tämä koskee myös aikaisemmin ostettuja lippuja. Istumapaikalle tullaan ohjaamaan henkilökohtaisesti. Katsomon ovet avataan 30 minuuttia ennen esityksen alkamista, jotta voidaan välttää ruuhkautuminen.

Esityksissä pyörätuolipaikkoja on 2/esitys.

Seuraamme aktiivisesti kansallisia ja alueellisia Korona-ohjeistuksia. Teatterissa käyntiä koskevat tarkemmat ohjeistukset julkaistaan pian. Ethän tule oireisena teatteriin!

Kirjoita arvio näytelmästä