Mennyt vuosi 2022 ja tuleva kevät 2023

Mennyt vuosi 2022 ja tuleva kevät 2023

Mennyt vuosi 2022 ja tuleva kevät 2023 Kokkolan kaupunginteatterissa

Vuonna 2022 Kokkolan kaupunginteatterin esityksissä kävi 15.844 lipun lunastanutta katsojaa. Esityksiä oli vuoden aikana kaikkiaan 171. Lisäksi eri yleisötyötapahtumia oli vuoden aikana yhteensä 43 ja niissä osallistujia 1630 henkilöä.

Näytäntövuoden ensi-illoista kaksi oli kantaesitysnäytelmää: Ruotsalaisen Kaveri Kollektivin kanssa yhteistyössä toteutettu, Jani Lohikarin käsikirjoittama ja Malou Zilliacusin ohjaama Finska för invadrare – Suomea maahanmuuttajille (kantaesitys 5.3.2022) ja Charlie Chaplinin Monsieur Verdoux elokuvan pohjalta Juha Luukkosen sovittama ja ohjaama Ritari Siniparta (Pohjoismainen kantaesitys 19.11.2022).

Teatterissa vieraili vuoden aikana myös 9 eri näytelmää.

Eniten katsojia keräsi kaupunginteatterin ja Kaveri Kollektivin kanssa yhteistyössä toteutettu kaksikielinen Finska för invandrare – Suomen maahanmuuttajille -näytelmä, jota esitettiin sekä Ruotsissa ja Suomessa kaikkiaan 46 kertaa. Näytelmä keräsi yhteensä 3851 katsojaa. FFI:n kahden ja puolen kuukauden mittainen Ruotsin kiertue tavoitti syksyn aikana kaikkiaan 34 paikkakuntaa aina Gotlannista Kiirunaan ja Övertorneåsta Göteborgiin.

Teatterin päänäyttämön tuotannoista suurimmat katsojamäärät keräsivät keväällä luokkaretkiesitys Koiramäen Suomen historia noin 2100:lla katsojalla (täyttö 71%) ja syksyllä klassikkokomedia Siunattu hulluus 2804:lla katsojalla (täyttö 60%). Vuoden 2022 aikana päänäyttämön esityksissä kävi keskimäärin 109 katsojaa/esitys ja Katariinan kamarin esityksissä 38 katsojaa/esitys.

Aluehallintoviraston Koronasulut ja -rajoitukset olivat voimassa vuoden alusta 28.2.2022 saakka.

Kokkolan kaupunginteatterin kevät tarjoaa sekä puhuttelevaa draamaa että komediaa

Kevätkauden ensimmäinen kantaesitys RockKari on koominen monologi menestymisen vaikeudesta. Pienessä espanjalaisessa kylässä asuu täysin erakoitunut entinen suuruus: Kari the Doom Juvonen, Pussy Stuffin viisikymppinen vokalisti. Mutta nyt on edessä vielä viimeinen keikka! Kun manageri George kutsuu, tarjoutuu Karille mahdollisuus esittää hittibiisinsä, Sleeping Deep vielä kerran. Vanhalle rokkikukolle on vielä kerran tie tähtiin avoinna, vai onko?

RockKari kuvaa elämätöntä elämää ja sen toteutumattomia haaveita. Miksi elämä ei ala nyt, vaan sitten joskus myöhemmin? Mitä tehdä kun iskee kuolemanpelko? Entä kun ei pysty edes kuolemaan, kun jäljellä on vaan enää hurjat tarinat, mutta ei kuuntelijoita?

Outi Kärpäsen ajatuksia herättävä komediamonologi etsii syitä sille, miksi Kari ei menestynyt karheasta karismasta ja hulluista kiertuevuosista huolimatta. Kärpäsen edellinen näytelmä, tragikomedia Makkarakeittoa, saavutti kiittävät arviot ja lähes 50 esityksen rajapyykin. Tällä kertaa Outi Kärpänen ei vain kirjoita näytelmää, vaan myös hyppää itse RockKarin bootseihin. Ohjauksesta vastaa Tuomo Kemppainen. Näytelmän yleisölle avoimet harjoitukset 11.1. klo 18.30. Kantaesitysmonologin ensi-ilta 18.2.2023 Katariinan kamarissa.

Kevään toinen kantaesitys on koskettava ja tosipohjainen draama muistisairaudesta, Viides vuodenaika, joka kertoo iäkkäästä pariskunnasta Kaarinasta ja Aarnesta, jotka päättivät jo vuosia sitten haluavansa elämälleen arvokkaan lopun, sitten kun sen aika koittaa. Nyt ollaan tilanteessa, jossa Kaarinalta on katoamassa muisti ja Aarnelta terveys. Arki on raskasta, mutta sen rinnalla soi nostalginen onnen sävel, kun muistot heräävät henkiin. Vanha pariskunta on kokenut yhdessä todellisen rakkauden, mutta onko nykyhetkessä enää mitään järkeä? Entä kuinka pitkälle rakkauden teoissa voi mennä? Voiko pahimmalle mahdolliselle teolle sittenkin olla oikeutus, jos kykenemme katsomaan asioita rehellisesti?

Jarkko Mikkolan käsikirjoittama ja ohjaama näytelmä on saanut alkuperäisen ideansa tositapahtumasta. Mikkola on aiemmin palkittu Hella Wuolijoki -palkinnolla esikoisnäytelmästään Antero, ihmisen poika. Kantaesitysnäytelmän ensi-ilta 11.3.2023 teatterin päänäyttämöllä.

Ohjelmistossa jatkavat

Aapelin eli Simo Puupposen romaaniin perustuva klassikkokomedia Siunattu hulluus jatkaa päänäyttämön ohjelmistossa tammikuun 2023. Tarina on monille tuttu myös Rauni Mollbergin klassikkoelokuvasta, mutta tällä kertaa Rummukaisten veljesten matka hullujenhuoneelle tehdään Kokkolan alueella tänä päivänä. Pauliina Holmqvistin dramatisoima ja Kaisa-Liisa Logrénin ohjaama näytelmä käsittelee ihmismieltä humoristisesti ja armollisesti. Aapelin sanoin: ”Hyviä on vähän, pahoja vielä vähemmän, mutta meitä siunatusti hulluja laskematon määrä.”

Chaplinin Monsieur Verdoux -elokuvaan perustuva kantaesitysnäytelmä Ritari Siniparta jatkaa ohjelmistossa helmikuussa. Näytelmä on järisyttävä yhteiskunnallinen draama kyynisyyden tuhoavasta voimasta ja epätoivon synnyttämästä väkivallasta. Ritari Siniparta kertoo suuren laman seurauksena työttömäksi jääneestä pankkivirkailijasta, Henri Verdoux´sta, joka pyrkii elättämään itsensä ja perheensä viettelemällä varakkaita naisia ja huijaamalla heidän omaisuutensa, lopulta murhaten heidät. Näytelmän on sovittanut ja ohjannut Juha Luukkonen.

Aiemmista tiedoista poiketen Artturi Järviluoman klassikkonäytelmään pohjautuva Pohjalaisia esitykset ovat peruuntuneet tuotannollisista syistä johtuen. Näytelmän oli sovittanut ja ohjannut Juha Luukkonen.

Lisätiedot, haastattelut:

Teatterinjohtaja Juha Luukkonen (työlomalla)

puh. 040 806 8296

Teatterin hallituksen pj Timo Virolainen

puh. 044 780 9152

Kuva-arkisto sivuillamme:

https://kokkolanteatteri.fi/media/kuva-arkisto/

/ Kokkolan Kaupunginteatteri

« Kaikki tiedotteet