Kokkolan kaupunginteatterin tiedotteet

Tiedote 29.5.2019

KOKKOLAN KAUPUNGINTEATTERI KASVATTI KATSOJAMÄÄRÄÄNSÄ

Näytäntövuosi syksy 2018 – kevät 2019 keräsi Kokkolan kaupunginteatteriin yli 18800 katsojaa. Katsojamäärä kasvoi edellisen näytäntövuoden lukemista 1100 katsojalla. Näytäntövuoden aikana teatteri järjesti yhteensä 169 näytöstä 6 omasta tuotannostaan ja 14 vierailuesityksestä.

Näytäntövuoden ehdoton suosikki oli Koukussa-farssi, joka sai 38 esityksellä 6628 katsojaa. Näytelmän täyttöaste oli 88,5% ja siitä tuli samalla 2010-luvun katsotuin esitys. Musiikkinäytelmä Carola – Sydämeen jäi soimaan houkutti myös hyvin yleisöä. Näytelmän 33 esitykseen kertyi 4331 katsojaa. Kevään koko perheen näytelmä Supermarsu tavoitti 21 esityksellään 2703 katsojaa. Lisäksi useat vierailuesitykset täyttyivät 100-prosenttisesti. Esityskohtainen keskikatsojamäärä jatkoi kasvuaan, nyt 105 katsojasta 111 katsojaan.

Syksyn ja kevään aikana pienen näyttämön toiminta sijoittui liikekeskus Maximiin. Taiteellista toimintaa tukivat myös näytelmien avoimet harjoitukset, erilaiset työpajat ja muut yleisötyön muodot. Teatterikerho ja nuorten musiikkiteatteriryhmä toimivat koko näytäntövuoden ajan. Yleisötyö keräsi näytäntövuoden aikana yli 1800 osallistujaa.

Teatterin syksyssä musikaalia ja draamaa

Kokkolan kaupunginteatterin syksy käynnistyy suurimmalla tuotannolla vuosikausiin. Komediallinen menestysmusikaali NUNNIA JA KONNIA avaa päänäyttämön syyskauden 31. elokuuta. Musikaali pohjautuu Whoopi Goldbergin tähdittämään elokuvaan Sister Act ja sen ohjaa Kimmo Virtanen. 14-henkistä orkesteria johtaa Mikko Pellinen ja koreografioista vastaa Jari Saarelainen.

Päänäyttämön toisena ensi-iltana nähdään Loviisa – Niskavuoren nuori emäntä. Niskavuori-saagaan kuuluva näytelmä on hehkuva tarina vallasta ja rakkaudesta. Näytelmän ensi-ilta on 9. marraskuuta ja sen ohjaa vierailijana Miisa Lindén.

Katariinan kamarin ensi-iltana valmistuu HÄMÄHÄKKINAISEN SUUDELMA. Eteläamerikkalaiseen vankiselliin sijoittuva kahden miehen draama on vangitseva kuvaus ymmärryksestä, kunnioituksesta ja ystävyydestä. Näytelmän ohjaa teatterinjohtaja Juha Vuorinen ja sen ensi-ilta on 18. lokakuuta.

Omien tuotantojen lisäksi teatterissa nähdään myös useita vierailuesityksiä. Lokakuussa nähdään päänäyttämöllä Valtakunnallisen monologikilpailun tänä vuonna voittanut riemukas EINO LEINON EKSÄT. Pinja Hahtolan virtuositeettinen esitys nähdään 10. lokakuuta. Vibrafonisti Panu Savolaisen johtama jazztrio HERD juhlistaa 10-vuotista taivaltaan päänäyttämöllä 23. lokakuuta. Lisäksi teatterilla vierailee Tuija Nuojuan kirjoittama sekä Tuija ja Mika Nuojuan esittämä VEIKKO-PAPPA JA 101 YHTEYTTÄ MAAILMAAN. Se on musiikillinen näytelmä 5-101 -vuotiaille sekä kaikille digikasteen saaneille. Näytelmä nähdään päänäyttämöllä 22.-23. lokakuuta. Lisäksi joulukuun 14. päivänä on teatterilla LASTEN LAUANTAI, jolloin Akseli Klonkin minifestareilla nähdään viisi eri esitystä teatterin eri näyttämöillä.

Ystävällisin terveisin

Kokkolan kaupunginteatteri

www.kokkolanteatteri.fi

Teatterinjohtaja Juha Vuorinen 044 7809 221 Salli JavaScriptin suoritus selaimesi asetuksista nähdäksesi sähköpostiosoitteet

Markkinointisihteeri Irja Hemmilä 044 7809 209 Salli JavaScriptin suoritus selaimesi asetuksista nähdäksesi sähköpostiosoitteet

* * *

Tiedote 6.5.2019

TEATTERIN SYKSYSSÄ MUSIKAALI JA DRAAMAA

Kokkolan kaupunginteatterin syksy käynnistyy komediallisella menestysmusikaalilla NUNNIA JA KONNIA. Hauska ja vauhdikas musikaali perustuu Whoopi Goldbergin tähdittämään Sister Act -elokuvaan (1992), jonka pohjalta tehtyä näyttämöversiota on esitetty menestyksekkäästi eri puolilla maailmaa vuodesta 2006 lähtien. Nunnia ja konnia on Kokkolan kaupunginteatterin suurin satsaus vuosikausiin. Lavalla nähdään talon koko näyttelijäkunnan lisäksi useita vierailijoita sekä 14-henkinen orkesteri kapellimestari Mikko Pellisen johdolla. Pääosassa Deloriksena vierailee Isa Lindgren-Backman. Ohjauksesta vastaa Lymyilevä Kokkola -revyyn ohjannut Kimmo Virtanen ja koreografioiden takana on MTV3:n Tähdet, tähdet -ohjelmasta tuttu Jari Saarelainen. Musikaalin ensi-ilta päänäyttämöllä nähdään 31. elokuuta.

Päänäyttämön toisena ensi-iltana nähdään LOVIISA – NISKAVUOREN NUORI EMÄNTÄ. Hella Wuolijoen Niskavuori -sarjaan kuuluva Loviisan tarina on suuri suomalainen klassikko. Se on hehkuva tarina vallasta ja rakkaudesta. Vieraileva ohjaaja Miisa Lindén ohjasi myös 2016 Kokkolan kaupunginteatterissa esitetyn Niskavuoren Hetan, joka valloitti katsojien sydämet. ”Tunteet ovat tälläkin kerralla pinnassa”, lupaa Miisa Lindén. Loviisan roolissa nähdään Hanna Vähäniemi, Juhanina on Niko Karjalainen ja meijerska Malviinan roolissa Liisu Aurasmaa. Näytelmän ensi-ilta on 9. marraskuuta.

Katariinan kamarin ensi-iltana valmistuu HÄMÄHÄKKINAISEN SUUDELMA. Se on vangitseva draama, ymmärryksestä, kunnioituksesta ja ystävyydestä. Kaksi keskenään hyvin erilaista miestä, Molina ja Valentin ovat joutuneet yhteiseen selliin eteläamerikkalaisessa vankilassa. Toisilleen tuntemattomia miehiä ei aluksi tunnu yhdistävän mikään, mutta suosikkielokuvansa kautta Molina vähitellen pääsee lähemmäs Valentinia ja luottamuksen askelet alkavat kantaa. Yhä tänä päivänä ajankohtaisen näytelmän rooleissa nähdään Tomi Turunen ja Jani Honkaselkä ja sen ohjaa teatterinjohtaja Juha Vuorinen. Ensi-ilta Katariinan kamarissa on 24. lokakuuta.

Syyskaudella nähdään myös muutamia vierailuesityksiä. Ensimmäisenä nähdään Oulun valtakunnallisen monologikilpailun tänä vuonna voittanut EINO LEINO EKSÄT. Pinja Hahtolan riemukas monologi nähdään päänäyttämöllä 10. lokakuuta. Jazztrio HERD vierailee 10-vuotiskiertueensa merkeissä päänäyttämöllä 23. lokakuuta. Lapsille on tarjolla kaksikin vierailua. VEIKKO-PAPPA JA 101 YHTEYTTÄ MAAILMAAN on Tuija ja Mika Nuojuan uutuusnäytelmä kaikille digikasteen saaneille. Sen esitykset päänäyttämöllä ovat 22.-23. lokakuuta. Lisäksi joulukuun 14. päivänä on teatterilla LASTEN LAUANTAI, jolloin Akseli Klonkin minifestareilla nähdään viisi eri esitystä teatterin eri näyttämöillä.

Kokkolan kaupunginteatteri

Teatterinjohtaja Juha Vuorinen 044 7809 221

Markkinointisihteeri Irja Hemmilä 044 7809 209

Kuva-arkisto sivuillamme http://kokkolanteatteri.fi/kuva-arkisto

* * *

Julkistettu 2.1.2019

KOKKOLAN KAUPUNGINTEATTERIN KATSOJAMÄÄRISSÄ JÄLLEEN KASVUA

Vuosi 2018 oli Kokkolan kaupunginteatterissa katsojalukujen perusteella varsin onnistunut, sillä teatterissa kävi 19400 katsojaa. Katsojamäärä nousi 400 katsojalla edellisestä vuodesta, mikä johtui erityisesti onnistuneesta syyskaudesta. Vuonna 2018 teatteri järjesti yhteensä 184 näytöstä 12 omasta tuotannostaan ja 12 vierailuesityksestä. Näytöskohtainen keskikatsojamäärä jatkoi samalla kasvuaan 93 katsojasta 105 katsojaan.

Vuoden ehdoton suosikki oli 90% täyttöasteella 5300 katsojaa kerännyt Koukussa-farssi, joka jatkaa vielä tammikuun ajan ohjelmistossa. Kevätkaudella katsotuin esitys oli Aladdin ja ihmeellinen lamppu runsaalla 3800 katsojalla (täyttöaste 86%). Hyvät katsojaluvut kertyi myös Carola -musiikkinäytelmälle, joka ehti kerätä marras-joulukuussa 2200 katsojaa (täyttöaste 87%). Myös Carola jatkaa kevätkauden ohjelmistossa. Katariinan Kamarin katsotuin esitys oli Pikavoitto-komedia 750 katsojallaan. Omien tuotantojen lisäksi teatterissa nähtiin myös useita suosittuja vierailuesityksiä.

Kevään ja syksyn ja aikana taiteellista toimintaa tukivat myös näytelmien avoimet harjoitukset ja työryhmä- ja kirjailijatapaamiset. Kevätkaudella musiikkiteatteriryhmä valmisti yhteistyössä Rokkikoulun kanssa Pop Oz-musiikkinäytelmän. Teatterikerho toimi myös koko vuoden ajan. Muut tilaisuudet, kuten teatterikuraattorin vetämät erilaiset työpajat ja muu yleisötyö keräsivät vuoden aikana n. 1700 osallistujaa.

Kokkolan kaupunginteatterin päänäyttämön kevät 2019 käynnistyy palkitulla sukupolvitarinalla NELJÄNTIENRISTEYS, jonka ohjaa Kokkolan kaupunginteatterin entinen johtaja Ari-Pekka Lahti. Huhtikuussa päänäyttämön valtaa koko perheen näytelmä SUPERMARSU, jonka ohjaaja Aku-Petteri Pahkamäki on myös tuttu paikalliselle yleisölle. Maximin liikekeskuksen väistötilassa ensi-iltana nähdään Kokkolan ja Seinäjoen kaupunginteatterien yhteistuotanto, zombinäytelmä EPÄKUOLLEET, jota esitetään kevätkaudella molemmissa kaupungeissa.

Syyskaudelta ohjelmistossa jatkavat Koukussa, Carola ja Veren maku. Vierailuesityksenä nähdään helmikuussa Marian sydän, joka on fiktiivinen kuvaus aikakaudellansa kohua herättäneestä näytelmäkirjailija Maria Jotunista. Maaliskuussa vierailee Helsingin kaupunginteatterin komedia Kiviä taskussa, jonka esitykset ovat jo loppuunvarattuja. Lisäksi Kokkolan Talvitanssien ohjelmistoa nähdään totuttuun tapaan Kaupunginteatterissa helmikuussa.

Lisätietoja:

Teatterinjohtaja Juha Vuorinen 044 7809 221

Markkinointisihteeri Irja Hemmilä 044 7809 209

Kuva-arkisto sivuillamme http://kokkolanteatteri.fi/kuva-arkisto

* * *

Julkistettu 3.12.2018

KOTIMAINEN KANTAESITYS EPÄKUOLLEET AVAA UUDEN TEATTERIYHTEISTYÖN KOKKOLASSA JA SEINÄJOELLA

Kokkolan ja Seinäjoen kaupunginteatterien kevätkauden ensimmäinen ensi-ilta on yksi ja sama näytelmä. Ville Koskivaaran Epäkuolleet toteutetaan kokonaan yhdessä ja sitä esitetään vuorotellen kahdessa kaupungissa.

Teatterinjohtajien mukaan yhteistyö on mielenkiintoinen uusi avaus, jolla ensisijassa haetaan jotain muuta kuin säästöjä.

Yhteistyö kahden – noin kahden tunnin ajomatkan päässä toisistaan sijaitsevan – kaupunginteatterin välillä lähti viriämään kaksi vuotta sitten.
- Alkuidea yhteistyölle tuli kai minulta. Kimmokkeena oli neljän pohjoisen teatterin - Rovaniemi, Kajaani, Oulu, Kemi - yhteistyö ja siitä saadut hyvät kokemukset. Seinäjoki palasi ehdotukseen puolen vuoden kypsyttelyn jälkeen, kertoo Kokkolan kaupunginteatterin johtaja Juha Vuorinen.

Osaltaan kokeilulla haetaan rahoittajan eli Opetus- ja kulttuuriministeriön peräänkuuluttamaa yhteistyön ja uusien toimintatapojen lisäämistä.
- Siitä ei kuitenkaan ole toistaiseksi näyttöä tullaanko avustuksia kohdentamaan näille yhteistöille vai halutaanko toimintaa ohjata ilman porkkanaa. Toki tällä yhteistyöllä pyritään lisäämään tiedonvaihtoa ja samalla voidaan oppia uusia työtapoja. Vaihtelua arkeen tämä tuo varmasti, Vuorinen jatkaa.

Samaa mieltä on Seinäjoen kaupunginteatterin taiteellinen johtaja Christian Lindroos.
- Yhteistyöhön lähdettiin kuin tutkimusmatkalle, katsomaan mitä sillä saavutetaan tai voidaan saavuttaa, ei niinkään säästöjä etsimään. Kiehtoo tietää, mitä tällaisen casen jälkeen pystytään päättelemään

Johtajat uskovat molempien talojen löytävän mahdollisuuksia oppia ja tarkastella omia toimintatapoja.
- Tuotantotavoissa on eroja ja niiden yhdistäminen luo haasteitakin. Ainakin teoriassa yhteistuotanto tuo mahdollisuuden uudistua joltain osin. Eli asennepuolella tämä voi tarjota uuden ja mielenkiintoisen, työhyvinvointiinkin vaikuttavan kokemuksen.

Epäkuolleet vie lähitulevaisuuteen

Matkaan päätettiin lähteä pienikokoisella, helposti siirrettävällä ja kahteen paikkaan rakentuvalla tuotannolla.
- Haimme näytelmää kahdelle näyttelijälle, naiselle ja miehelle. Ville Koskivaaran lähitulevaisuuteen sijoittuva postapokalyptinen Epäkuolleet on vähän erilainen, kauhunäytelmä, joka kiinnostaa varmasti uuttakin yleisöä, sanoo Lindroos.

Seinäjoen kaupunginteatterista mukana on näyttelijä Mia Vuorela ja Kokkolan kaupunginteatterista Pekka Johansson. Vuorela ja näytelmän järjestäjä Hanna Espo ovat marraskuusta lähtien matkustaneet kahdeksi päiväksi viikossa Kokkolaan harjoituksiin.
- Tämä tuotanto tuo raikasta vaihtelua, jota teatterikiinnityksellä oleva näyttelijä harvoin pääsee kokemaan. Suunnittelijathan vierailevat vuosittain toisissakin taloissa, sanoo Vuorela.

Epäkuolleet ohjaa Ossi Koskelainen. Puvut on suunnitellut Kokkolan Katri Tuukkanen ja naamioinnin Seinäjoen Anniina Takala. Kokkolassa Ari Auvinen ja Tomas Jakobsson ovat suunnitelleet siellä myös valmistetun lavastuksen valoineen, videoineen ja äänineen. Tarpeisto on Seinäjoen Airi Lakson käsialaa. Kahdet identtiset lavastukset rakentuvat Seinäjoen kaupunginteatterin Verstas-näyttämölle sekä Kokkolan kaupunginteatterin Maxim-esitystilaan.

Kokkolassa ensi-ilta on 24.1.2019 ja siitä viikon kuluttua, 31.1.2019, Seinäjoella. Näytelmää esitetään vuorotellen kahdessa kaupungissa huhtikuun alkupäiviin saakka.

Vuorinen ja Lindroos pitävät yhteistyön jatkoa mahdollisena.
- Nyt nähdään, mitä yhdessä tekeminen tarkoittaa ja sen perusteella pystytään pohtimaan kannattaako se jatkossa. Tämä on alkutunnustelu, joka ei aja kumpaakaan teatteria ahdinkoon. Jos yhteistyö tyydyttää molemmin puolin, niin järkevää suunnittelua käyttäen on mahdollista toteuttaa vähän isompikin yhteistyö.

Lisätietoja:

Kokkolan kaupunginteatterin johtaja Juha Vuorinen puh. 044 780 9221
Seinäjoen kaupunginteatterin taiteellinen johtaja Christian Lindroos, puh. 040 591 3749

* * *

Julkistettu 1.10.2018

KOKKOLAN KAUPUNGINTEATTERIN KEVÄÄSSÄ ON VAHVAA DRAAMAA JA HUUMORIA

Kokkolan kaupunginteatterin näyttämöillä nähdään kolme uutta ensi-iltaa kevätkaudella 2019. Ensi-illoista yksi toteutetaan yhteistyössä Seinäjoen kaupunginteatterin kanssa.

Päänäyttämön ensimmäisenä ensi-iltana nähdään Tommi Kinnusen palkittuun sukupolviromaaniin perustuva NELJÄNTIENRISTEYS. Tommi Kinnusen esikoisteos on hienovaraisen tarkkanäköinen teos ihmisistä, jotka rakentavat unelmansa luvattomiin harjakorkeuksiin. Teoksen on näyttämölle dramatisoinut Paula Salminen ja esityksen ohjaa kokkolalaisille tuttu Ari-Pekka Lahti. Näyttämömusiikista vastaa Antti Paalanen. Neljäntienristeyksen ensi-ilta on 2. helmikuuta päänäyttämöllä.

Katariinan kamarissa saa ensi-iltansa jo 24. tammikuuta yhteistuotantona Seinäjoen kaupunginteatterin kanssa toteutettava, Ville Koskivaaran zombinäytelmä EPÄKUOLLEET. Nuoren polven ohjaaja Ossi Koskelainen yhdistää ohjauksessaan b-elokuvien kielioppia ja nyrjähtänyttä sarjakuvamaisuutta viiltävään draamaan. Näytelmän muu taiteellinen suunnittelu ja toteutus on jaettu teattereiden kesken. Näyttämöllä nähdään Pekka Johansson Kokkolan kaupunginteatterista ja Mia Vuorela Seinäjoen kaupunginteatterista. Erityisesti nuorta yleisöä tavoittelevan esityksen Seinäjoen ensi-ilta on viikkoa myöhemmin eli 31. tammikuuta.

Kevään kolmantena ensi-iltana nähdään elokuvanakin tunnettu SUPERMARSU. Koko perheen näytelmä perustuu Paula Norosen kirjaan Supermarsu lentää Intiaan, jonka Antti Mikkola on dramatisoinut näyttämölle. Tarinan päähenkilö on 11-vuotias Emilia, jonka haaveena on saada oma marsu. Haaveen toteuduttua marsu puraisee Emiliaa, josta tulee Supermarsu – ylivoimaisen voimakas supersankari. Hauska ja vauhdikas näytelmä vie sankarinsa ja katsojansa Lahden mäkimontusta Tuvaluun ja Intiasta biologian tuntien hämyyn. Näytelmän ohjaa Aku-Petteri Pahkamäki. Ensi-ilta on päänäyttämöllä lauantaina 13. huhtikuuta.

Kevätkaudella jatkavat kaikki syksyn ensi-illat, suosittu farssi KOUKUSSA sekä vasta ohjelmistoon tulossa olevat VEREN MAKU ja CAROLA – SYDÄMEEN JÄI SOIMAAN. Lisäksi on luvassa muutamia vierailuja, joista on jo maaliskuulle varmistunut maankuulu KIVIÄ TASKUSSA Martti Suosalon ja Mika Nuojuan esittämänä.

Lisätiedot:

teatterinjohtaja Juha Vuorinen 044 7809221, Salli JavaScriptin suoritus selaimesi asetuksista nähdäksesi sähköpostiosoitteet

Kuva-arkisto sivuillamme

http://kokkolanteatteri.fi/kuva-arkisto

* * * *

Julkistettu 29.5.2018

KOKKOLAN KAUPUNGINTEATTERISSA KOHTUULLISEN HYVÄ NÄYTÄNTÖVUOSI

Näytäntövuonna syksy 2017 – kevät 2018 Kokkolan kaupunginteatterissa kävi yli 17700 katsojaa. Katsojamäärä jäi hieman edellisen näytäntövuoden lukemista. Näytäntövuoden aikana teatteri järjesti yhteensä 201 näytöstä 10 omasta tuotannostaan ja 14 vierailuesityksestä.

Näytäntövuoden suosikkeja olivat Lymyilevä Kokkola -revyy sekä Aladdin ja ihmeellinen lamppu, jotka molemmat keräsivät noin 3800 katsojaa. Aladdin ja ihmeellinen lamppu kokosi yleisönsä runsaan kuukauden esitysjakson aikana, jolloin täyttöaste nousi 85 prosenttiin. Katariina kamarin suosikki oli Kujakatti Antero ja Teatterin kummitus, joka keräsi 1450 katsojaa täyttöasteen ollessa peräti 90%. Omien tuotantojen lisäksi teatterissa nähtiin myös useita suosittuja vierailuesityksiä.

Syksyn ja kevään aikana taiteellista toimintaa tukivat myös näytelmien avoimet harjoitukset, erilaiset työpajat ja muut yleisötyön muodot. Teatterikerho ja nuorten musiikkiteatteriryhmä toimivat koko näytäntövuoden ajan. Yleisötyö keräsi näytäntövuoden aikana yli 3000 osallistujaa.

Teatterin syksyssä farssia ja kantaesityksiä

Kokkolan kaupunginteatterin syksy käynnistyy pitkästä aikaa farssilla. Ray Cooneyn suosikkifarssi KOUKUSSA vastaa yleisön toiveisiin, mutta myös näyttelijäkunta on mielissään. Farssi kun on tekijöille erityinen taitolaji. Luvassa on hulvattomia hetkiä, kun kokkolalaisen Jussi Virtasen taidolla varjelema perhekuvio uhkaa romuttua. Farssin ensi-ilta päänäyttämöllä nähdään 1.9. ja sen ohjaa komedian taitajana tunnettu Mika Nuojua.

Päänäyttämön toisena ensi-iltana nähdään kantaesitys, teatterinjohtaja Juha Vuorisen käsikirjoittama ja ohjaama CAROLA – SYDÄMEEN JÄI SOIMAAN. Luvassa on lämminhenkinen musiikkinäytelmä, joka on matka Carolan arvoitukselliseen maailmaan. Mistä syntyi ainutlaatuinen ja unohtumaton tapa ja kyky laulaa ja tulkita? Siihen vastauksen antaa vain Carolan tulkitsema musiikki. Näytelmässä kuullaan monia Carolan tunnetuimpia kappaleita, mm. Rakkauden jälkeen, Kielletyt leikit, ja Sydämeen jäi soimaan blues. Carolan roolissa nähdään Hanna Vähäniemi. Musiikista vastaa viisihenkinen orkesteri kapellimestarinaan Mikko Pellinen. Musiikkinäytelmän ensi-ilta on 2. marraskuuta.

Katariinan kamarin ensi-iltana valmistuu VEREN MAKU. Se on tumman humoristinen tarina nykypäivän peijaisista ja ihmisen suhteesta lihaan. Teatterikuraattori Esko Tynkkysen yhdessä työryhmän kanssa valmistama esitys on kerännyt materiaalinsa mm. metsästysseurojen jäseniä haastattelemalla. Myös kiertueella nähtävän esityksen ensi-ilta teatteritalolla on 18. lokakuuta.

Lisäksi syyskaudella nähdään muutamia vierailuesityksiä, joista ensimmäinen on Kokkolan Kinojuhlien yhteydessä toteutuva konserttikokonaisuus KEHRÄ. Lokakuussa nähdään Linnateatterin uutuuskomedia MIEHENKÄYTTÖOPAS sekä AHAA Teatterin kiusaamista ja unelmia käsittelevä rap-musiikkinäytelmä BETONIVIIDAKKO. Katariinan kamarissa nähdään lokakuussa Kemin Kaupunginteatterin vierailu MILJOONA HYVÄÄ SYYTÄ, joka on valoisa näytelmä masennuksesta ja rakkaudenteoista. Marraskuussa Svenska veckanin aikaan vierailee dramatisoitu barokkikonsertti DROTTNING KRISTINAS FOTSPÅR ja vielä joulukuussa nähdään Katariinan kamarissa MAATILAN ELÄMÄÄ, musiikilla höystetty tarina perheen pienimmille.

Lipunmyynti uudistuu

Kaupunginteatterin käyttämä Lipputoimiston lipunmyyntijärjestelmä vaihtuu kesäkuun alussa Netticketin lipunmyyntijärjestelmään. Kesän aikana lippuja on saatavilla netistä sekä Netticketin omista myyntipisteistä. Lipunmyynti teatterilla palaa juurilleen - vuosien tauon jälkeen - ja päiväaikainen myynti käynnistyy 14. elokuuta. Muista lipunmyyntipisteistä ainakin Luckanilta on jatkossakin saatavissa lippuja teatterin esityksiin.

Teatterinjohtajan optiovuodet alkavat

Teatterinjohtaja Juha Vuorisen elokuussa 2015 alkanut kolmivuotinen sopimuskausi jatkuu johtokunnan jo vuosi sitten tekemällä päätöksellä. Vuorisen sopimukseen sisältynyt optio kaksivuotisesta jatkosta ulottaa sopimuksen heinäkuun 2020 loppuun.

Kokkolan kaupunginteatteri

Teatterinjohtaja Juha Vuorinen 044 7809 221

Markkinointisihteeri Irja Hemmilä 044 789 209

Kuva-arkisto sivuillamme

http://kokkolanteatteri.fi/kuva-arkisto

* * *

Tiedote 15.1.2018

KOKKOLAN TALVITANSSIT 7.-11.2.2018

Tanssitaide monipuolisesti esillä Talvitansseilla

Tänä vuonna 24. kertaa järjestettävä festivaalimme tarjoaa raikkaan ja moniulotteisen katsauksen tanssitaiteeseen. Festivaalin päänäyttämönä toimii tuttuun tapaan Kokkolan kaupunginteatteri.

Tuleva ohjelmisto mahdollistaa taiteentekijöiden, yleisön ja eri taidemuotojen välisiä kohtaamisia sekä tarjoaa tilaisuuden nykytanssin kokemiseen ja näkemiseen monesta eri näkökulmasta. "Tänä vuonna Talvitansseilla voit tutustua taidetanssiin niin katsojana kuin osallistujanakin vaikkapa rennosti pullakaffitellen tai työpajassa tanssiteoksen syntyyn tutustuen." festivaalin taiteelliset johtajat Mia Malviniemi ja Anne Peippo kertovat.

Vaikuttavia teoksia kaupunginteatterilla

Festivaalin ohjelmisto kaupunginteatterilla tarjoaa yleisölleen tuoreita ja puhuttelevia teoksia sekä eritaustaisia taiteentekijöitä. Monet esitykset ovat juuri saaneet ensi-iltansa ennen festivaalia.

Perjantaina 9.2. kahden teoksen yhteisillan aloittaa Maria Nurmelan intensiivinen teos Lähempänä villiä sydäntä. Katja Koukkula ja Jussi Väänänen esiintyvät illassa teoksellaan Onnelliset.

Janina Rajakankaan Teini tuo launtai-iltana 10.2. näyttämölle herkkyyden ja hämmennyksen. Teini-teoksen työprosessia avataan myös yhdessä Kokkolan suomalaisen lukion kanssa toteuttavassa työpajassa.

Guillermo Sarduyn ja Minttu Pietilän Kiteytyvä on kahden nuoren koreografin tutkimusmatka fyysisyyteen.

Perjantain ja lauantain esitysten jälkeen keskustelemme teatterin lämpiössä illan esityksistä Tapaa taiteilija -tilaisuuksissa.

Sunnuntain perinteisessä koko perheen esityksessä Glims & Glomsin JAM - Herra Hillon hämmennys hurmaavat tanssinumerot ja hykerryttävät tapahtumat pökerryttävät sekä herra Hillon että esityksen kaikenikäiset katsojat.

Pintaa syvemmältä

Festivaali tarjoaa myös mahdollisuuden tutustua syvemmin ohjelmiston teoksiin kirjallisuuspiirissä, työpajoissa ja keskustelutilaisuuksissa.

Talvitanssien jokavuotinen yhteistyö Keski-Pohjanmaan opiston tanssitaiteen linjan kanssa jatkuu Pullakahviresidenssin muodossa. Tanssitaiteilija Jukka Ristolaisen luoma Pullakahvi-konsepti on esitystila, jossa esiintyjät ja taiteentekijät leppoisasti pullakahvitellen räjäyttävät tekijöiden ja yleisön rajapinnan taivaan tuuliin.

Soveltavan taiteen ulottuvuus toteutuu festivaalilla Sweet is the sound of my newborn wings –kokonaisuuden myötä. Kokonaisuus sisältää työpajan, tanssiesityksen ja keskustelutilaisuuden. Sweet is the sound of my newborn wings -projektin työryhmä on ollut kehittämässä uudenlaista menetelmää päihde- ja mielenterveystyöhön. Projektissa toteutetaan tanssitaiteen soveltavaa käyttöä sekä moniammatillista päihdekuntoutusta tanssin keinoin.

Teoksen koreografi-ohjaajina toimivat Seinäjoen päihdeklinikan sosiaaliohjaaja, tanssi-liiketerapeutti Kaisa Kanto ja tanssitaiteilija Hanna Korhonen.Kokonaisuuden yhteistyökumppaneita ovat Keski-Pohjanmaan Kansanopisto, Ventuskartano ry, Ensi- ja turvakoti Kokkola ry, Sormus-hanke/Kokkotyö-säätiö ja Pohjanmaan tanssin aluekeskus.

Lähempänä villiä sydäntä –teoksen tanssija/koreografi Maria Nurmela vierailee Kokkolan seudun kirjallisuuspiirissä to 8.2. Kirjallisuuspiiri toteutetaan yhteistyössä piirin vetäjän Laila-Lampinen-Hietikon sekä Kokkolan seudun opiston kanssa. Piirissä tutustutaan brasialaisen Clarice Lispectorin kirjaan Lähellä villiä sydäntä. Festivaalilla perjantaina nähtävä Nurmelan nykytanssiteos on inspiroitunut tästä kirjasta.

Viime vuonna aloitettu Open Stage –tapahtuma saa jatkoa tämän vuoden festivaalilla. Tapahtuma kutsuu kaikenikäiset tanssinharrastajat esiintymään festivaalille lauantaina 10.2. Tapahtuma toteutetaan yhteistyössä Keski-Pohjanmaan konservatorion kanssa.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Anne Peippo

tuottaja / taiteellinen johtaja

Kokkolan Talvitanssit - Vinterdans i Karleby

Salli JavaScriptin suoritus selaimesi asetuksista nähdäksesi sähköpostiosoitteet

+358 40 8337312

www.kokkolantalvitanssit.fi

* * *

Tiedote 10.1.2018

VERTIGOA KAHDELLA NÄYTTÄMÖLLÄ - TEATTERISSA JA ELOKUVISSA!

Kokkolan kaupunginteatteri ja elokuvateatteri BIOREX antaa nyt katsojilleen mahdollisuuden sukeltaa syvälle psykologisen trillerin maailmaan. Kaupunginteatterissa Vertigon esityskausi käynnistyy 2.2. jatkuen aina 12.5. asti. Näytelmän ohjaa Aleksander Anria (vier.).

Elokuvateatteri Biorex puolestaan esittää Alfred Hitchcockin ohjaaman elokuvan kahtena sunnuntaina 4.2. klo 18 ja 18.2. klo 14.

Alennusta lipulla

Teatterilipulla saa alennusta KOLME EUROA elokuvalipusta (norm. 13,-) ja puolestaan elokuvalipulla saa alennusta VIISI EUROA teatterilipusta (norm. 26,-/22,-/16,-). Myynti molempien lippukassalta lippua vastaan.

Avoimet harjoitukset

Vertigo-näytelmän avoimet harjoitukset on teatterin päänäyttämöllä MA 15.1.2018 KLO 18-19.30. Työryhmän lisäksi mukana harjoituksissa on myös elokuva-kriitikko Hannu Björkbacka kertomassa filmiversiosta, joka on kriitikkoäänestyksissä valittu maailman parhaaksi elokuvaksi.

Lyhyesti tarinasta

Vertigo (D'entre les Morts) kertoo entisestä etsivästä Flavièresista, joka palkataan sirpaleisen uransa päätyttyä varjostamaan vanhan tuttavansa oudosti käyttäytyvää vaimoa. Kun varjostaja ennen pitkää huomaakin rakastuneensa varjostettavaan, muuttuu velvollisuudesta vastaanotettu tehtävä miestä piinaavaksi arvoitukseksi.

Mikä on totta, mikä silkkaa savuverhoa? Kuka on vain puoliksi tässä maailmassa elävä, kaunis Madeleine? Ja voivatko menneisyyden haamut palata vainoamaan, jopa rakastamaan eläviä?

Vertigo tunnetaan parhaiten Alfred Hitchcockin ohjaamana, San Franciscoon sijoittuvana elokuvana. Tommi Kainulaisen uuden dramatisoinnin tapahtumat sijoittuvat kuitenkin, Boileaun ja Narcejacin alkuperäisromaanin mukaisesti, toisen maailmansodan aikaiseen Ranskaan.

Vertigo on tarkka ja tyylikäs psykologinen trilleri ihmismielen syövereistä. Se sukeltaa film noir -hengessä syvyyssuuntaan ja tutkii rakkauden ikuista mysteeriä myös kevyen huumorin kautta.

”Uskotteko, että on mahdollista elää useammin kuin kerran… Tarkoitan… että onko mahdollista kuolla ja sitten… elää jälleen jonain toisena?”

* * *

Tiedote 2.1.2018

KOKKOLAN KAUPUNGINTEATTERIN KATSOJAMÄÄRISSÄ KASVUA

Vuosi 2017 oli Kokkolan kaupunginteatterissa katsojalukujen perusteella varsin onnistunut, sillä teatterissa kävi 19000 katsojaa. Katsojamäärä nousi kahdella tuhannella edellisestä vuodesta. Vuonna 2017 teatteri järjesti yhteensä 204 näytöstä 14 omasta tuotannostaan ja 12 vierailuesityksestä. Näytöskohtainen keskikatsojamäärä jatkoi samalla kasvuaan 81 katsojasta 93 katsojaan.

Vuoden ylivoimainen suosikki oli Koirien Kalevala 4500 katsojalla. Syyskauden katsotuin esitys oli Lymyilevä Kokkola -revyy, joka ehti kerätä marras-joulukuussa 2400 katsojaa. Katariinan Kamarin katsotuin esitys oli Kujakatti Antero ja Teatterin kummitus 1200 katsojallaan. Omien tuotantojen lisäksi teatterissa nähtiin myös useita suosittuja vierailuesityksiä.

Kevään ja syksyn ja aikana taiteellista toimintaa tukivat myös näytelmien avoimet harjoitukset ja työryhmä- ja kirjailijatapaamiset. Vuoden aikana on ollut lisäksi teatteri- ja naperokerhojen toimintaa sekä syyskaudella musiikkiteatteriryhmä yhteistyössä Rokkikoulun kanssa. Muut tilaisuudet, kuten Varjolinnan juhlat, teatterikuraattorin vetämät erilaiset työpajat ja muu yleisötyö keräsivät vuoden aikana n. 4700 osallistujaa.

Kokkolan kaupunginteatterin päänäyttämön kevät 2018 käynnistyy psykologisella jännitysnäytelmällä VERTIGO, joka on yleisölle tuttu Alfred Hitchcockin elokuvana. Huhtikuussa päänäyttämön valtaa koko perheen näytelmä ALADDIN JA IHMEELLINEN LAMPPU. Katariinan Kamarin ensi-iltana nähdään irlantilaiskomedia PIKAVOITTO. Keväällä Katariinan Kamariin palaa muistisairauden vaikutuksista kertova PALA PALALTA POIS.

Syyskaudelta ohjelmistossa jatkavat Lymyilevä Kokkola -revyy, Linnan juhlat, Kujakatti Antero ja Teatterin kummitus sekä Elämäni luuserina. Vierailuesityksenä nähdään maaliskuussa Marian sydän, joka on fiktiivinen kuvaus aikakaudellansa kohua herättäneestä näytelmäkirjailija Maria Jotunista. Lisäksi Kokkolan Talvitanssien ohjelmistoa nähdään totuttuun tapaan Kaupunginteatterissa helmikuussa.

* * *

Tiedote 20.10.2017

MARRASKUU TARJOAA USEITA VIERAILUESITYKSIÄ

Vierailuesitystensarjan aloittaa SVENSKA VECKAN-tapahtumaviikko kahdella ruotsinkielisellä esityksellä: Teater Taimine esittää Katariinan kamarissa tiistaina 7.11. klo 10 ja 12 perheen pienimmille - noin 2-6 vuotiaille - suunnatun näytelmän PUSSAS PÅ RIKTIGT. Esityksen kesto on 30 min.

Seuraavana päivänä keskiviikkona 8.11. vierailee päänäyttämöllä klo 10 ja 12 Åbo Svenska Teater näytelmällään PAR AVION. Tämä esitys on suunnattu 6-12-vuotialle ja sen kesto on noin 45 min.

Molempiin ruotsinkielisiin esityksiin on yleisöllä vapaa pääsy. Varaukset ennakkoon ottaa poikkeuksellisesti vastaan vain pääkirjaston Luckan-lipunmyyntipiste puh. 050 347 0527.

Viikko jatkuu suomenkielisillä vierailuilla. Kiitosta ja kunniaa saavuttanut RED NOSE COMPANYN riemukas esitys PUNAINEN VIIVA vierailee päänäyttämöllä torstaina 9.11. klo 19. Huippusuositun Juoksuhaudantie-esityksen tekijät ovat tarttuneet Ilmari Kiannon kansallisklassikkoon. Klovnit Mike (Tuukka Vasama) ja Zin (Timo Ruuskanen) kuljettavat katsojat kainuulaiseen korpimaisemaan aseinaan sähkökitara ja haitari. Punainen viiva on esitys äänestämisestä, tasa-arvosta ja politiikan mahdottomuudesta – pilke silmäkulmassa. Suomalainen tragedia ei ole ollut koskaan näin hauskaa! Esitystä suositellaan yli 14-v:lle sen kesto on noin 2 tuntia (sis. väliajan).

RED NOSE COMPANYn toisessa esityksessä taitava kaksikko Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama tekevät hyppäyksen lastenteatterin pariin. KEISARIN UUDET VAATTEET nähdään pe 10.11. klo 10 teatterin päänäyttämöllä. Esitys on näyttelijöiden juhlaa! H.C.Andersenin klassikkosatuun punotaan menevää musiikkia Aviciista Abbaan. Lapsille tarina tarjoaa analogioita koulumaailmasta, vanhemmille katsojille Keisarin uudet vaatteet on poliittisempi satiiri -- mutta yksi asia on universaali ja varma: alastoman keisarin takapuoli naurattaa meitä kaikkia. Esitystä suositellaan yli 6-vuotialle ja sen kesto on 1 tunti.

Vierailupotpurin päättää Kaija Kärkisen ja Antti Korhosen konserttivierailu KAIHO keskiviikkona 15.11. klo 19 teatterin päänäyttämöllä. Ohjelmassa on tunnettuja suomalaisia iskelmiä ja laulelmia uusina, taidokkaina ja tunnelmallisina sovituksina. Vaikutteita on otettu niin flamencosta, argentiinalaisesta tangosta kuin irlantilaisesta kansanmusiikista. Kappaleita kuullaan mm. Hectorilta, Juicelta, Toivo Kärjeltä ja Tapio Rautavaaralta. Kauniit melodiat ja elämänmakuiset sanoitukset kertovat rakkaudesta, jäähyväisistä, kaipuusta, ilosta, kaihosta ja elämän tragikomediasta.

Kaija Kärkisen sielukas ääni yhdessä Antti Korhosen kitaroinnin kanssa kuljettavat tunnetut sävelmät yllättäviin paikkoihin Andalucian illoista Buenos Airesin kujille. Tapio Rautavaaran Kulkuriveljeni Jan soi Piazzollan tangon tapaan ja Toivo Kärjen Jos vielä oot vapaa saa matkaansa espanjalaisen Solea-poljennon.

Kaihossa perinteinen iltama kulkee käsikädessä herkän kamarikonsertin kanssa Suomi 100-vuotta juhlavuoden hengessä.

* * *

Tiedote 27.9.2017

KOKKOLAN KAUPUNGINTEATTERIN KEVÄÄSSÄ ON JÄNNITYSTÄ JA TAIKUUTTA

Kokkolan kaupunginteatteri lähtee kevääseen 2018 kurkistamalla ulos maailmaan. Suomi 100 -juhlavuosi mentiin kokonaan kotimaisilla ensi-illoilla, mutta keväällä on taas aika näytelmille, joiden alkuperä löytyy kotimaamme ulkopuolelta.

Päänäyttämön ensimmäisenä ensi-iltana nähdään ranskalaisen kirjailijakaksikon Pierre Boileau – Thomas Narcejac jännitysromaaniin perustuva VERTIGO, jonka Tommi Kainulainen on dramatisoinut näytelmäksi. Suurelle yleisölle tarina on aiemmin tullut tutuksi Alfred Hitchcockin elokuvana. Vertigo – punainen kyynel sijoittuu toisen maailmansodan aikaiseen Pariisiin. Tarinassa korkeapaikankammosta kärsivä päähenkilö Flavières rakastuu varjostamaansa naiseen. Kyseessä on sekä jännitysnäytelmä että traaginen rakkaustarina, joka kerrotaan takaumien avulla. Vertigon ohjaa vierailijana Aleksander Anria ja sen ensi-ilta on 3. helmikuuta päänäyttämöllä.

Katariinan kamarissa saa ensi-iltansa jo 18. tammikuuta irlantilainen komedia PIKAVOITTO. Marie Jonesin kirjoittama näytelmässä kodinhoitajat Loretta ja Francis hoitavat vanhempaa miestä, Davyä tämän kotona. Naiset ovat matalapalkkaisia ja haaveilevat reissusta Barcelonaan sekä helpommasta arjesta, ainakin lapsilleen. Kun Davy ei vastaa kylpyhuoneesta, naiset huomaavat mahdollisuuden järjestellä itselleen lisätienestiä ja toteuttaa haaveitaan. Lopulta kuitenkin omatunto soimaa ja vaarassa ovat maine sekä työpaikka. Komediaa syntyy päähenkilöiden keksiessä peitetarinoita, jotka kertyvät yhä monimutkaisemmaksi vyyhdiksi. Komedia tarkastelee aihepiiriään lämmöllä huumorin kautta.

Kevään kolmantena ensi-iltana nähdään tunnettuun itämaiseen satuun perustava koko perheen näytelmä ALADDIN JA IHMEELLINEN LAMPPU, jonka uuden version on kirjoittanut Christian Lindroos. Näytelmässä on luvassa vauhtia, huumoria ja taikoja, jotka viehättävät yhtä lailla pientä katsojaa kuin vähän isompaakin. Näytelmän ohjaa Seppo Välinen ja taikuudet esitykseen suunnittelee taikuri Joni Pakanen. Ensi-ilta on päänäyttämöllä lauantaina 21. huhtikuuta.

Huhtikuun 27. päivä ohjelmistoon palaa PALA PALALTA POIS. Näytelmä kertoo muistisairaudesta, tautiin sairastuneista, heidän omaisista ja hoitajistaan. Muistisairauksia potee Suomessa parisataatuhatta ihmistä ja läheiset mukaan laskettuna tauti koskettaa ainakin miljoonaa suomalaista. Heini Tolan dramatisoima näytelmä perustuu Anneli Kannon teokseen Pala palalta pois -kertomuksia Alzheimerin taudista.

Kevätkaudella jatkavat kaikki syksyn ensi-illat. Teatteriravintola Lumossa jatkuvat suositut Improillat ja lisäksi on luvassa muutamia vierailuja.

* * *