Tiedotteet

TIEDOTE 11.5.2021 / Vapaa julkaistavaksi heti

KOKKOLAN KAUPUNGINTEATTERIN PÄÄMÄÄRÄ KUTSUTTIIN TAMPEREEN TEATTERIKESÄÄN

Teatterinjohtaja Juha Luukkosen dramatisoima ja ohjaama Väinö Linnan esikoisteos Päämäärä nähdään Tampereen Teatterikesä -festivaaleilla elokuussa. Tampereen Teatterikesä on yksi Euroopan merkittävimmistä vuosittaisista teatterifestivaaleista.

Tampereen Teatterikesä esittelee suomalaisen teatterin kiinnostavimmat ja ajankohtaisimmat esitykset sekä tarjoaa kansainvälisiä huippuvierailuja festivaaliyleisön nähtäväksi. Korkealaatuinen ohjelmisto sisältää niin uutta draamaa, nykyteatteria, modernisoituja klassikkoja, tanssiteatteria, nykysirkusta kuin katuteatteriakin.

– Tänä vuonna Tampereen Teatterikesä on lähes sataprosenttisesti kotimainen. Ohjelmiston kokoavana eleenä ei ole tällä kertaa varsinaisesti mikään teema, vaan ennemminkin teatterin tekemisen voima. Nyt kun kulttuurialaa on rajoitettu pandemian vuoksi, halusimme seurata miten teatterit ja taiteilijat ovat päättäneet toimia, kertoo Teatterikesän taiteellisen johtoryhmän jäsen Tanjalotta Räikkä.

Tämän vuoden ohjelmisto on Räikän mukaan kapinallinen, herkkä, rujo ja visuaalisesti riemastuttava. Eli kaikkea muuta, kuin pandemian ajasta lamaantunut. Ohjelmisto on upea todiste teatterintekijöiden mielikuvituksen, huumorin ja luovan ajattelun mittakaavasta.

– Halusimme Päämäärän mukaan, sillä esitys on kaunis, karu ja hyvin intensiivinen. Näyttämöllinen toiminta on vähäeleistä, mutta vahvasti sisäistettyä. Esityksen tarinankerronnallinen tyyli, sen rytmi sekä ääni ja visuaalisuus luovat sellaisen mielenmaiseman kuvauksen, joka pitää katsojan pihdeissään, Räikkä kertoo perusteluista.

Räikkä huomauttaa, että vaikka Päämäärän tapahtumat sijoittuvat pieneen yhteisöön ja kyse on pitkälti päähenkilön mielen seuraamisesta, samalla avautuu myös selkeä kuva ajasta ja ympäröivästä yhteiskunnasta.

– Esitys ei silti katso vain menneeseen, se on tunnistettava tämän päivän ihmiselle tässä yhteiskunnassa. Ohjelmistokokonaisuudessa Päämäärällä on oma paikkansa, Räikkä summaa Päämäärän valintaa ohjelmistoon.

Päämäärä puhuttelee yhä tänäänkin

Päämäärä sai ensimmäisen ammattiteatteriensi-iltansa lokakuussa 2020 Kokkolan kaupunginteatterissa. Näytelmä oli Luukkosen johtajakauden ensimmäinen oma dramatisointi ja ohjaus Kokkolassa.

Väinö Linnan samannimiseen kirjaan pohjautuvan näytelmän keskiössä oleva Valte Mäkinen on köyhistä oloista suureen kaupunkiin muuttanut tehdastyöläinen. Raastavan työn sekä orjuuttavan ympäristön vangiksi joutuneena hän etsii elämälleen syvempää tarkoitusta ja haaveilee kirjailijan urasta.

Kahtiajakautuneen kansan keskellä rimpuilevia ihmiskohtaloita kuvaava teos on ehtaa Linnaa mm. kielensä, ihmiskuvauksensa ja karun kohtalonomaisuutensa kautta.

– Päämäärän aiheet ovat äärimmäisen puhuttelevia yhä tänäänkin. On kysymys siitä, kannattaako pyrkiä johonkin vai tyytyä kohtaloonsa? Kannattaako haastaa itsensä vai olla välinpitämätön? Kannattaako elämä käyttää siihen, että kysyy itseltään perimmäisiä kysymyksiä? Meillä on tällä hetkellä hukassa - niin kansakuntana kuin yksilönä - nämä tärkeät kysymykset, pohtii näytelmän dramatisoinut ja ohjannut teatterinjohtaja Juha Luukkonen.

Luukkosen mukaan on tärkeää, että myös Linnan vähemmän tunnettua tuotantoa tuodaan esille.

– Olemme tyytyväisiä, että Päämäärä nähtiin kiinnostavana esityksenä ja sai kutsun arvostetulle festivaalille. Teatterimme strategia ja tavoite on tehdä merkityksellistä ja kunnianhimoista teatteritaidetta ja synnyttää samalla myös yhteiskunnallista keskustelua. Päämäärä edustaa juuri näitä asioita, Luukkonen summaa.

Päämäärän rooleissa nähdään näyttelijät Petra Heinänen, Niko Karjalainen, Outi Kärpänen ja Irina Parviainen.

52. Tampereen Teatterikesä järjestetään 2.-8.8.2021. Päämäärän esitykset nähdään Tampereen Tullipakkahuoneella 4.-5.8.2021. Edellisen kerran Kokkolan kaupunginteatteri kutsuttiin Tampereen Teatterikesään vuonna 2014 näytelmällä Jumalan rakastaja.

Lisätietoja, haastattelut:

Teatterinjohtaja Juha Luukkonen

puh. 040 806 8296

Salli JavaScriptin suoritus selaimesi asetuksista nähdäksesi sähköpostiosoitteet

Kuva-arkisto:

https://kokkolanteatteri.fi/media/kuva-arkisto/

* * *

TIEDOTE 29.4.2021/ Vapaa julkaistavaksi heti

UUSILLA YLEISÖRAJOITUKSILLA KOKKOLAN KAUPUNGINTEATTERIN PÄÄNÄYTTÄMÖLLE VOIDAAN OTTAA NOIN 40 KATSOJAA - KIINTEÄN KATSOMORAKENTEEN MUOKKAAMINEN VÄLJEMÄKSI ON MAHDOTONTA

Aluehallintoviraston (AVI) antaman uuden ohjeistuksen myötä Keski-Pohjanmaalla (pl. Reisjärvi) sallitaan yli 50 henkilön yleisötilaisuudet ajalla 3.5.-16.5.2021. Henkilömäärä tulee kuitenkin rajata siten, että henkilöiden tai seurueiden väliin jää edelleen vähintään kahden metrin turvaväli. Erillisiin 50 henkilön katsomolohkoihin tai yleisölle tarkoitettuihin alueisiin tulee jokaiseen olla myös omat kulkureitit, palvelut sekä tapahtumahenkilökunta.

Kokkolan kaupunginteatterin päänäyttämön rakenteesta sekä lattiaan pultatuista penkkiriveistä johtuen katsomon muokkaaminen väljemmäksi on mahdotonta, joten katsojamäärää ei voida merkittävästi lisätä.

- Olemme käyneet useaan kertaan mittatikulla läpi istumapaikkojen turvaetäisyydet molemmilla näyttämöillä. Näin ollen toukokuun kahdella ensimmäisellä viikolla voimme myydä päänäyttämön Koiramäen Suomen historian esityksiin noin 40 paikkaa per esitys seurueiden koosta riippuen ja Katariina kamarissa esitettävään Luvattu maa -näytelmään noin 12 paikkaa per esitys. Koulujen luokkaretkiesitykset oman ryhmän kanssa olemme sopineet erikseen kulloisenkin koulun kanssa, kertoo tuotantoassistentti Hanna Hyvärinen.

Koiramäen Suomen historian esitykset ovat kaikki olleet loppuunmyytyjä, joten kaikki lisäpaikat otetaan kaupunginteatterilla ilomielin vastaan. Luvattu maa -näytelmän kevään esityksiin on vielä muutamia paikkoja vapaana. Syksyllä näytelmä jatkaa teatterin ohjelmistossa kiertue-esityksenä.

- Myyntiin tulleet lisäpaikat viedään käsistä, joten nyt kannattaa reagoida nopeasti, kehoittaa teatterinjohtaja Juha Luukkonen.

Lisätietoja, haastattelut:

Teatterinjohtaja Juha Luukkonen

Salli JavaScriptin suoritus selaimesi asetuksista nähdäksesi sähköpostiosoitteet

puh. 040 806 8296

TIEDOTE 19.4.2021 / Vapaa julkaistavaksi heti

KOKKOLAN KAUPUNGINTEATTERIN TULEVAN KAUDEN TEEMANA SYRJÄKYLIEN SUOMI - LUVASSA MODERNI KOMEDIA, PÄIVITETTY KLASSIKKOTEOS SEKÄ KANTAESITYS

Kokkolan kaupunginteatterin näytäntökauden 2021-2022 esitykset kuvaavat eri tavoin ja eri näkökulmista sitä todellisuutta, jota yhä harvemmin kehäkolmosen sisällä muistetaan, mutta joka toisaalta yhä sitkeästi pitää Suomeamme pystyssä. Näytäntökauden esitykset nousevat siitä todellisuudesta, jossa moni Keski-Pohjanmaallakin asuva ihminen elää ja toimii.

Syksyn ensimmäisenä ensi-iltana nähdään 4.9. komedia Finnhits. Kari Hotakaisen novellikokoelmaan perustuvan näytelmän ovat dramatisoineet Tuomo Kemppainen, Juha Luukkonen ja Jarkko Mikkola. Näytelmän ohjaa Janne Suutarinen.

Karaoken ja huoltoasemien nurkkapöytien maailmaan sijoittuva näytelmä kuvaa suomalaisia ikuisessa kaipuussaan.

– Huumorin mestari Hotakainen kiteyttää sattuvasti elämän käännekohdat puheenvuoroiksi, joita ei aina ole pyydetty. Kun kaipuu kasvaa kyllin suureksi, esitys puhkeaa laulun kautta musiikkiteatteriksi, jonka soundtrack koostuu niistä kappaleista, joihin tärkeimmät muistomme ovat tallentuneet, Kokkolan kaupunginteatterin teatterinjohtaja Juha Luukkonen kertoo syksyn näytelmästä.

Finnhits laukkaa eteenpäin täynnä teatterin tekemisen riemua: aika ja paikka vaihtuvat silmänräpäyksessä toisiksi ja viiden näyttelijän ensemble vyöryttää lavalle liki kolmekymmentä henkilöä. Notkea ja ketterä esitys palkitsee katsojan oivalluksin - teatterissa mikä vaan on mahdollista. Tämän esityksen kyydissä ei taatusti pitkästy.

Syksyn seuraavaksi ensi-illaksi saapuu Katariinan kamariin 23.9. tragikomedia Makkarakeittoa. Esitys on näyttelijä Outi Kärpäsen esikoisnäytelmä. Kärpänen myös ohjaa kantaesityksen, jonka keskiössä on äidin ja pojan kipeä sekä toisaalta hellyttävän koominen suhde.

Pohjois-Karjalan pienen kylän alati kutistuvassa elämänpiirissä kaupan pelikone houkuttelee ja itsenäistyä pitäisi, mutta millä sen tekee, kun isältäkään ei ole jäänyt kuin lapio ja Kake Randelinin kasetit.

– Realismia ja absurdiutta yhdistelevän näytelmän teemoina ovat läheisriippuvuus, autismi ja peliriippuvuus. Vakavista aiheistaan huolimatta esitys lähestyy henkilöitään suurella lämmöllä ja myötäelävällä naurulla. Pohjois-Karjalan murteelle kirjoitettu hauska, kaunis ja liikuttava näytelmä juhlii suomen kielen monimuotoisuutta ja nauraa elämän hulluudelle, Kärpänen kertoo esikoisnäytelmästään.

Päänäyttämön toisena ensi-iltana nähdään 20.11. Pohjalaisia. Artturi Järviluoman klassikkonäytelmän uudesta sovituksesta vastaa teatterinjohtaja Juha Luukkonen, joka myös ohjaa teoksen. Esitys kuvaa väkivallan historiaa ja kierrettä Pohjanmaalla ja kysyy, miten tuon tuhoisan, sukupolvelta toiselle periytyvän ketjun voisi viimein katkaista?

Historiaa ja nykyaikaa keskenään sekoittava teos on näyttämölliseltä toteutukseltaan eräänlainen rock-konsertti, jossa kuullaan Tuomari Nurmion musiikkia.

- Esitys hyödyntää laajasti suojeluskuntatalo Vartiolinnan tiloja ja historiaa. Pelottavan ajankohtainen esitys on hätähuuto alas painetun ihmisyyden puolesta. Nurmion sanoin: ”Sielussani tumma laulu helää. Perkele! Rannanjärvi elää!”, Luukkonen kertoo.

Kokkolan kaupunginteatteri on tällä koko talon henkilökunnan työllistävällä ja monimuotoisella teoksella mukana myös Suomen suurimassa kulttuurikasvatusohjelmassa, Taidetestaajissa.

Lisäksi kauden 20-21 esityksistä ohjelmistossa jatkavat Projektori-ryhmän kanssa toteutettu yhteistuotanto, Luvattu maa kiertävänä esityksenä, sekä suuren suosion saavuttanut Koiramäen Suomen historia, joka palaa päänäyttämölle helmikuusta 2022 alkaen.

Luukkosen mukaan kaupunginteatterin tulevan kauden esitykset kuvaavat monin eri tavoin ja tyylilajein niitä ihmisiä, joita ei julkisuudessa näy, mutta jotka tässä yhä kurjistuvassa arjessa silti pyrkivät uskomaan valon, onnen ja toivon mahdollisuuteen – edes sen hetkittäiseen pilkahdukseen.

- Tästäkin syystä näytäntökaudelle on valittu tietoisesti vain kotimaisia tekstejä.

Lisätietoja, haastattelut:

Teatterinjohtaja Juha Luukkonen

Salli JavaScriptin suoritus selaimesi asetuksista nähdäksesi sähköpostiosoitteet

puh. 040-8068296

* * *

TIEDOTE 15.4.2021 / Vapaa julkaistavaksi heti

SALAATTIBUFFET TARJOLLA TEATTERIKAHVILASSA TIISTAISIN KEVÄÄN AJAN

Kokkolan kaupunginteatteri aloitti helmikuussa kokeiluluonteisesti teatterikahvilatoiminnan. Hyvän palautteen kannustamana kahvilatoimintaa on jatkettu ja 20.4. alkaen teatterikahvilaan tulee tarjolle myös salaattibuffet. Lounassalaatti on kasvisruokaa ja siitä voi koostaa myös vegaaniannoksen. Teatterikahvilan toiminnasta vastaa Teatteriravintola Lumo.

Teatterikahvila on avoinna tiistaisin klo 11-17 ja salaattibuffet on tarjolla klo 11-14. Muutaman kerran aukioloajoissa on ollut poikkeuksia koululaisnäytösten takia. Mahdollisista poikkeusajoista ilmoitetaan Kokkolan kaupunginteatterin Facebook- ja Instagram-kanavissa.

Kahvilan asiakkailla on mahdollisuus lukea kaupunginteatterin näytelmien käsikirjoituksia ja tutustua Koiramäen Suomen historian lavastesuunnitelmiin ja pukuluonnoksiin. Esillä on myös graafikko Esa Riipan menneinä vuosina teatterille suunnittelemia näytelmäjulisteita. Tarkoituksena on tuoda kahvilaan asiakkaiden luettavaksi myös muuta teatterialan kirjallisuutta sekä lehtiä.

Rauhalliseen ja väljästi sisustettuun Vartiolinnan kahvilatilaan on turvallista tulla tekemään esimerkiksi etätyöiltapäivä tai pitämään pienimuotoinen kokous työkavereiden kesken.

Lisätiedot/haastattelut:

Ravintolapäällikkö Pepita Alasimi

puh. 044 780 9220

Salli JavaScriptin suoritus selaimesi asetuksista nähdäksesi sähköpostiosoitteet

* * *

TIEDOTE 6.4.2021 / Vapaa julkaistavaksi heti

KOKKOLAN KAUPUNGINTEATTERI OSALLISTUU TAIDETESTAAJIIN NUORTEN AJATUKSIA HAASTAVALLA NÄYTELMÄLLÄ

Kokkolan kaupunginteatteri on lukuvuonna 2021-2022 toista kertaa mukana Suomen suurimmassa kulttuurikasvatusohjelmassa Taidetestaajissa. Viimeksi ohjelmaan osallistuttiin Nunnia ja konnia -musikaalilla.

Taidetestaajat vie Suomen kahdeksasluokkalaiset korkealaatuisen taiteen pariin. Käytännössä kaikki Suomen yläkoulut ovat ilmoittautuneet mukaan ja oppilaille on luvattu kaksi taide-elämystä lukuvuoden aikana. Vierailukohteiden valinnoissa painotettiin erityisesti nuorille sopivaa yleisötyökokonaisuutta sekä kiinnostavaa sisältöä.

Kokkolan kaupunginteatterissa nuoret pääsevät näkemään tulevan syksyn uuden esityksen, jossa kuvataan väkivallan sukupolvelta toiselle periytyvää ketjua. Näytelmä haastaa katsojan pohtimaan keinoja, joilla tuon ketjun voisi katkaista.

- On tärkeää, että teatteri puhuu niistä asioista, jotka meidän kaikkien elämään vaikuttavat. Esityksen teemat nousevat Pohjanmaan historiasta, sellaisesta vaikeasta historiasta, joka valitettavasti elää keskellämme tavalla tai toisella edelleen. Se jos mikä on tärkeää juuri tänä päivänä. Riittää, kun avaa uutiset tai katsoo ikkunasta ulos, niin näkee heti syyn etsiä toisenlaisia maailmoja ja ratkaisumalleja, Kokkolan kaupunginteatterin johtaja Juha Luukkonen kertoo näytelmän taustasta.

Selkeästi paikallisen näytelmän toteutuksessa hyödynnetään myös Vartiolinnan tiloja ja historiaa. Näyttämöllisessä toteutuksessa laajennetaan käsitystä siitä, mitä kaikkea teatteri voi olla – mukana on mm. rock-konsertin muotoa ja videokuvausta.

Nuorten palaute on teatterille tärkeää

Taidetestaajat-ohjelmaan kuuluu etko- ja jatkotehtävät sekä palautteen antaminen. Nuorten palautteiden keräämiseen käytettävä arviointisovellus uudistetaan kesän 2021 aikana nuorten kanssa yhteistyössä.

- Yleisöpohjan laajentaminen on kaupunginteatterille tärkeää. Meidän on oltava ajankohtainen ja puhutteleva myös nuorten näkökulmasta. Siksi haluamme olla mukana Taidetestaajissa ja ohjelmasta saatava palaute on meille äärimmäisen tärkeää, Kokkolan kaupunginteatterin talous- ja hallintojohtaja Mia Gustafsson kertoo.

Taidetestaajat on osa Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton toimintaa, ja sitä rahoittavat Suomen Kulttuurirahasto, Svenska kulturfonden sekä Opetus- ja kulttuuriministeriö.

Lukuvuonna 2021–22 valtio osallistuu Taidetestaajien rahoitukseen 1,4 miljoonalla eurolla. Suomen Kulttuurirahasto ja Svenska kulturfonden maksavat edelleen kustannuksista suurimman osan, jotta vierailuja päästään jatkamaan täydellä teholla heti koronatilanteen helpotuttua.

Svenska kulturfondenin toimitusjohtaja Sören Lillkung suuntaa jo katseensa tulevaan.

- Nyt on ehkä tärkeämpää kuin koskaan, että nuoret saavat kokea korkeatasoista taidetta ja kulttuuria paikan päällä autenttisissa ympäristöissä. Pandemia vei meiltä tämän mahdollisuuden lähes kokonaan pois. Me voimme kaikki auttaa toisiamme löytämään uudelleen sen maagisen tunteen, joka syntyy, kun taide ja yleisö kohtaavat tässä ja nyt. Tässäkin Taidetestaajat-toiminnalla on tärkeä rooli.

Lisätiedot, haastattelut:

Teatterinjohtaja Juha Luukkonen puh. 040 8060296

Salli JavaScriptin suoritus selaimesi asetuksista nähdäksesi sähköpostiosoitteet

Teatterikuraattori Esko Tynkkynen puh. 044 7809205

Salli JavaScriptin suoritus selaimesi asetuksista nähdäksesi sähköpostiosoitteet

* * *

TIEDOTE 23.3.2021 / Vapaa julkaistavaksi heti

PUHUTTELEVA KANTAESITYSNÄYTELMÄ LUVATTU MAA ENSI-ILTAAN KOKKOLAN KAUPUNGINTEATTERISSA

Nykypäivän turhuuden markkinoilla harhailevia ihmisiä kuvaava näytelmä kysyy: Mistä moraalittomassa maailmassa löytää moraalin?

Luvattu maa -näytelmä on näyttämöllinen kollaasi, joka törmäyttää yhteen erilaisia aatteellisia palopuheita, musiikkia ja sanattomia kohtauksia. Näytelmä toteutetaan yhteistuotantona vapaan kentän teatterin, Projektori-ryhmän kanssa.

- Esitys haastaa katsojaa löytämään oman totuutensa ajassa, jossa oikea ja väärä tuntuvat olevan vain mutu-pohjalta päätettäviä ja koska tahansa johonkin trendikkäämpään vaihdettavia asioita, Luvatun maan dramaturgiasta ja ohjauksesta vastaava Juha Luukkonen kertoo ensi-iltaan tulevasta kantaesitysnäytelmästä.

Teatterin logiikalla aikaa ja paikkaa vaihtava esitys valaa kriittisyydestään huolimatta uskoa siihen, että kaikessa on särönsä, josta valo pääsee sisään. Näytelmä herättää ihmiset pohtimaan, minkä asian puolella katsoja haluaa elämässään olla.

- Ja vaikka esityksessä pidetäänkin palopuheita ja saarnoja - kuullaan muun muassa otteita Martin Luther Kingin tunnetusta, historiallisesta puheesta I Have a Dream (Minulla on unelma) - se ei silti tarkoita, että esitys olisi ahdistava ja synkkä. Se voi hyvin olla myös voimaannuttava, Luukkonen kertoo.

Luvattu maa käynnistää Kokkolan kaupunginteatterissa monivuotisen hankkeen, jonka tavoitteena on tuoda esityksiin uudenlaista estetiikkaa ja hakea mukaan uusia yhteistyötahoja.

Tähän näytelmään uudenlaista visuaalista ilmettä tuovat kuvanveistäjä ja taiteilija Tapani Kokon puuveistokset Jeesus, alttari, Suomi ja Leonard Cohen. Kokolle ominaiset rouheat puuveistokset toimivat samalla myös itsenäisinä taideteoksina.

Luvattu maa on rakennettu niin, että näytelmä on helposti siirrettävissä myös kiertue-esitykseksi.

Kantaesitysnäytelmän Luvattu maa ensi-ilta Kokkolan kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä Katariinan kamarissa 27.3.2021.

Lisätiedot, haastattelut:

Teatterinjohtaja Juha Luukkonen

puh. 040 806 8296

Salli JavaScriptin suoritus selaimesi asetuksista nähdäksesi sähköpostiosoitteet

Kuva-arkisto:

https://kokkolanteatteri.fi/media/kuva-arkisto/

Lue lisää näytelmästä

* * *

TIEDOTE 11.2.2021 / Vapaa julkaistavaksi heti

ESITYSTOIMINTA TEATTERISSA JATKUU VOIMAKKAIN RAJOITUKSIN - KÄVIJÖILTÄ LOISTAVAT ARVOSANAT TURVALLISUUSJÄRJESTELYISTÄ

Kokkolan kaupunginteatterin esitystoiminta avautuu yli kahden kuukauden tauon jälkeen 19.2. alkaen. Helmikuussa teatterin lavalla nähdään Päämäärän ja Ykspihlajan esityksiä sekä ensi-iltaan tuleva Koiramäen Suomen historia.

THL:n ja Soiten koronanyrkin ohjeistus huomioiden teatterin päänäyttämöllä voidaan esittää näytelmiä 18-20 katsojalle ja pienellä näyttämöllä Katariinan kamarissa näytelmiä voidaan esittää 7 katsojalle. Näillä rajoituksilla voidaan toteuttaa vähintään kahden metrin turvavälit.

- Esitystoimintaa jatketaan katsojien ja henkilökunnan turvallisuus tarkasti huomioiden – se on nyt kaiken A ja O. Rajoitusten muuttuessa tai poistuessa arvioimme luonnollisesti katsomoiden yleisömääriä uudestaan, teatterinjohtaja Juha Luukkonen kertoo.

Tämänhetkiset yleisörajoitukset ovat voimassa 1.3. asti. Osana rajoituksia kaupunginteatteri edellyttää kaikilta katsojilta kasvomaskin käyttöä sekä esityksen aikana että väliajalla. Teatteri jakaa ennen esitystä katsojille molemmille puoliajoille ilmaisen kasvomaskin.

Yleisö ohjeistetaan istumaan turvallisen välimatkan päähän toisistaan. Samaan seurueeseen kuuluvat saavat istua vierekkäin.

Tarkemmat ohjeistukset koronarajoituksista löytyvät kaupunginteatterin nettisivuilta.

99 % kävijöistä suosittelisi Kokkolan kaupunginteatteriin tuloa ystävilleen

Viime syksynä Kokkolan kaupunginteatteri teki teatterikävijöille kyselytutkimuksen, jossa selvitettiin kävijöiden kokemuksia teatterissa käymisen turvallisuudesta korona-aikana. Kysely lähetettiin 258:lle sähköpostinsa jättäneelle kävijälle ja vastauksia saatiin 137.

Jopa 99 prosenttia vastaajista uskaltaisi suositella kaupunginteatteriin tuloa ystävilleen. Vastaajista 90 prosenttia tunsi olonsa teatterissa erittäin turvalliseksi ja 9 prosenttia enimmäkseen turvalliseksi. Jopa 97 prosenttia vastaajista piti teatterin turvallisuusohjeita selkeinä ja 88 prosenttia koki saaneensa riittävästi tietoa turvallisuusohjeista jo ennen teatteriin tuloa.

- Kyselyn tavoitteena oli selvittää, kuinka hyvin olemme onnistuneet huomioimaan kävijöiden turvallisuuden ja luomaan turvallisen olon teatterikäynnin aikana. Tulokset olivat mykistävän hyviä! Haluan kiittää kävijöitä myös siitä, että he ovat noudattaneet hyvin annettuja ohjeita ja pitäneet näin huolta myös meidän teatterin henkilökunnasta, teatterinjohtaja Luukkonen summaa.

Kehitysehdotuksissa toivottiin muun muassa lisää tiedotusta siitä, ettei paikkanumerointi ole voimassa, vaan katsojat ohjataan istumapaikoille turvavälit huomioiden.

Avoimissa palautteissa kävijät kiittivät selkeistä ja toimivista turvallisuusjärjestelyistä.

”Mielestäni teatterinne oli erittäin esimerkillinen koronatoimenpiteissään. Ohjaus ovelta katsomoon ja väliajalla kahville toimivat kaikki erittäin sujuvasti ja turvallisesti. Voin lämpimästi suositella teatterikäyntejä teatterissanne myös korona-aikaan.”

”Koronaohjeistus oli erittäin selkeä. Teidän teatterirakennus on upea ja tunnelma siellä arvokas. Rakastan käydä teatterissa tämänkin vuoksi, että puitteet ovat niin hienot. Toki esityksetkin! Tunnen aina oloni hyvin tervetulleeksi Kokkolan kaupunginteatteriin.”

”Korona-ajan tuomat rajoitukset ja erityisjärjestelyt hoituivat Kokkolan kaupunginteatterissa moitteettomasti. Oli turvallinen olo, asiat sujuivat ja teatterikokemus oli melkein kuin ennen koronaa.”

”Mielestäni teatterissa käynti oli turvallista ja olin erittäin onnellinen siitä, että näinä aikoina kulttuuristakin pystyy nauttimaan, kunhan muistamme kaikki perusohjeet hyvästä hygieniasta turvaväleihin ja jokaisen katsojan vastuulliseen toimimiseen. Toivottavasti positiivinen ja onnellinen tunne välittyi näyttelijöillekin. Kiitos!”

Kokkolan kaupunginteatterin turvallisuuskyselyn tulokset:

Kysely lähetettiin syksyllä 2020 yhteensä 258 katsojalle ja vastauksia saatiin 137. Kysely lähetettiin vain niille teatterikävijöille, jotka ovat käyneet Kokkolan kaupunginteatterissa koronarajoitusten aikana ja joiden sähköpostiosoitteet ovat teatterin asiakasrekisterissä. Kyselyn vastausprosentti oli 53 %.

1. Tunsitko olosi teatterissa turvalliseksi?

90% kyllä, erittäin turvalliseksi

9 % kyllä, enimmäkseen

1 % olin jonkin verran huolestunut

2. Olivatko teatterin turvallisuusohjeistukset mielestäsi selkeitä?

97 % kyllä

1 % en osaa sanoa

1 % ei

1 % muu / tyhjä

3. Saitko riittävästi tietoa turvallisuusohjeista ennen teatteriin tuloa?

88 % kyllä sain

8% en osaa sanoa

4 % en saanut

4. Uskallatko suositella teatteriin tuloa ystävillesi?

99 % kyllä

1 % en osaa sanoa

5. Minkä arvosanan antaisit järjestelyistä asteikolla 1-5?

80 % 5 (paras)

16 % 4

1 % 3

1 % 2

1 % 1

Lisätiedot, haastattelut:

Teatterinjohtaja Juha Luukkonen

puh. 040 806 8296

Salli JavaScriptin suoritus selaimesi asetuksista nähdäksesi sähköpostiosoitteet

* * *

TIEDOTE 8.2.2021 / Vapaa julkaistavaksi heti

KOKKOLAN KAUPUNGINTEATTERILLA ALOITTAA ILTAPÄIVÄKAHVILA - luvassa kurkistuksia lavasteisiin ja ainutlaatuinen mahdollisuus lukea näytelmien käsikirjoituksia

Kokkolan kaupunginteatteri aloittaa teatterikahvilatoiminnan. Kahvila on avoinna helmikuussa tiistai-iltapäivisin klo 12-17. Teatterikahvilassa pääsee lukemaan kaupunginteatterin näytelmien käsikirjoituksia, joita ei voi lukea missään muualla.

- Monia on harmittanut, etteivät he ole päässeet katsomaan esimerkiksi paikalliseen historiaan nojaavaa Ykspihlajaa talven esitysten peruuntumisten takia. Emme voi julkistaa käsikirjoituksia, mutta voimme antaa mahdollisuuden lukea näytelmän käsikirjoituksia teatterikahvilassa. Käsikirjoitukset avaavat myös mielenkiintoisella tavalla näyttelijöiden työtä, teatterinjohtaja Juha Luukkonen toteaa.

Teatterikahvilassa on lisäksi esillä Koiramäen Suomen historia -näytelmän lavasteiden suunnitelmia ja pukuluonnoksia. Näin kahvilan kävijät pääsevät kurkistamaan tulevan koko perheen näytelmän kulissien taakse jo ennen ensi-iltaa.

- Vaikka esitystoiminta on tauolla, jatkamme sinnikkäästi työskentelyä teatterilla. Me emme luovuta, emmekä anna koronan selättää kulttuuria. Kevään ensi-iltojen Koiramäen Suomen historian ja Luvatun maan harjoitukset ovat täydessä vauhdissa, mistä tämäkin lavastenäyttely kertoo. Tulevalle syksylle valmistelemme myös kolmea uutta näytelmää, Luukkonen sanoo.

Teatterikahvilan toiminnasta vastaa Teatteriravintola Lumo. Alakerran tiloihin luodaan väljät kahvilatilat, jossa voi nauttia iltapäiväkahveista tai -teestä rauhallisessa tunnelmassa. Tilaan voi tulla myös tekemään turvallisen etätyöiltapäivän.

Arkkitehti Ole Gripenbergin suunnittelema Teatteritalo Vartiolinna edustaa 1920-luvun klassistista arkkitehtuuria ja historiallinen rakennus antaa kahvilalle näyttävät puitteet. Kahvilatoiminnan kautta kaupunginteatteri haluaa tuoda esille tilojen monipuolisia käyttömahdollisuuksia.

- Esitystoiminnan salliessa teatterin tiloja voi vuokrata myös juhliin ja kokouksiin. Uusi teatterikahvila antaa hyvän mahdollisuuden tutustua tiloihin etukäteen, jos tilojen vuokraus kiinnostaa. Tarjoilut juhliin ja kokouksiin hoituvat myös Teatteriravintola Lumon kautta, ravintolapäällikkö Pepita Alasimi kertoo.

Normaalioloissa teatterilta löytyy erilaisia tiloja 20-85 hengen ryhmille ja jos tapahtumaan ei kuulu ruokailua omassa pöydässä, alakerran yhdistettyyn saliin sopii jopa 200 hengen ryhmä. Koronarajoitusten aikaan tilojen maksimiryhmäkoot arvioidaan turvavälit huomioiden.

Lisätiedot/haastattelut:

Ravintolapäällikkö Pepita Alasimi puh. 044 780 9220 Salli JavaScriptin suoritus selaimesi asetuksista nähdäksesi sähköpostiosoitteet

Yleisötyöntekijä Esko Tynkkynen puh. 044 780 9205 Salli JavaScriptin suoritus selaimesi asetuksista nähdäksesi sähköpostiosoitteet

* * *

TIEDOTE 5.1.2021 / Vapaa julkaistavaksi heti

KORONAPANDEMIAN KURITTAMA POIKKEUKSELLINEN VUOSI PÄÄTÖKSEEN KOKKOLAN KAUPUNGINTEATTERISSA

Koronapandemian vuoksi vuosi 2020 oli Kokkolan kaupunginteatterille poikkeuksellinen. Vuoden aikana esityksiin myytiin kaikkiaan 7830 lippua. Edellisenä vuotena 2019 kaupunginteatterin esityksissä kävi yhteensä 18 900 katsojaa.

Teatterissa oli esitystoimintaa 1.1.-12.3. ja 5.9.-1.12.2020 välisinä aikoina, eli noin viiden ja puolen kuukauden ajan. Turvavälien vuoksi katsomojen paikkamäärät putosivat syyskuussa kolmasosaan normaalista. Esitystoiminta jouduttiin keskeyttämään pitkiksi ajoiksi keväällä ja loppuvuodesta.

Vuoden 2020 suurimmat katsojamäärät keräsivät kevätkaudella 2450 katsojalla musikaali Nunnia ja konnia ja syyskaudella 1490 katsojalla farssi Saranat ja Sardiinit.

Kevätkausi käynnistyy rajoitetulla katsojamäärällä

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston joulukuisella päätöksellä yleisötilaisuuksien henkilömäärä on rajoitettu kymmeneen henkilöön ajalla 22.12.2020- 17.1.2021. Esitystoiminta Kokkolan kaupunginteatterin molemmilla näyttämöillä on näin ollen keskeytettynä 17.1.2021 asti.

Rajoitusten hellittäessä kaupunginteatteri avaa kevätkauden rajoitetulla katsojamäärällä. Päänäyttämön katsomoon otetaan korkeintaan 60 henkilöä per esitys ja Katariinan kamarin katsomoon korkeintaan 22 henkilöä per esitys. Rajoitusten voimassaoloaikana paikkanumerointi ei ole käytössä, joten teatterin aulahenkilökunta ohjaa yleisön katsomoon turvavälit huomioiden.

- Haluamme, että Kokkolan kaupunginteatterin esityksiin voi tulla turvallisin mielin nauttimaan teatterielämyksestä myös korona-aikana. Seuraamme tarkasti kansallisia ja alueellisia koronaohjeistuksia, ja huomioimme kaikessa toiminnassa katsojien ja henkilökuntamme terveyden. Voimassa olevien rajoitusten muuttuessa tai poistuessa voimme arvioida uudestaan esimerkiksi katsomon yleisökokoja, teatterinjohtaja Juha Luukkonen kertoo.

Päänäyttämön esityksissä suositellaan viranomaisohjeistuksen mukaisesti edelleen kasvomaskin käyttöä. Katariinan kamarin esityksissä teatteri velvoittaa yleisöä käyttämään kasvomaskia ja jakaa katsojille ennen esitystä kasvomaskin molemmille puoliajoille. Myös lippuostoksille tulevien asiakkaiden toivotaan käyttävän kasvomaskia teatterin tiloissa.

Toiveikkaasti kevättä kohden – kaksi uutta ensi-iltaa sekä vierailuesityksiä

Kaupunginteatterin kevät jatkaa näytäntökauden 20-21 teemaa: ”Vasta kun tiedän mistä olen tulossa, voin tietää minne olen menossa.” Kevätkausi laajentaa ja syventää tätä teemaa kahden uuden ensi-illan sekä vierailuesitysten voimin.

Kevään ensimmäisenä ensi-iltana nähdään 27.2. päänäyttämöllä koko perheelle suunnattu Koiramäen Suomen historia. Mauri Kunnaksen rakastettuun lastenkirjaan perustuvan näytelmän on dramatisoinut Eva Buchwald ja sen ohjaa Fiikka Forsman. Esityksen musiikista vastaa Niina Hannula. Näytelmä sopii kaikille yli kuusivuotiaille.

Koiramäki-näytelmä herättää Ruotsin vallan aikaisen historian henkiin ennennäkemättömällä tavalla. Mukaansatempaavan esityksen historia ei ole vain vuosilukuja tai pölyttyneitä tapahtumia, vaan lukemattomia kiehtovia tarinoita ja hauskoja hahmoja kuninkaallisista sekä muista merkkihenkilöistä aina tavalliseen kansaan.

Kevään toisena ensi-iltana valmistuu 26.3. Katariinan kamariin kantaesitys Luvattu maa. Nykypäivän turhuuden markkinoilla harhailevia ihmisiä kuvaava näytelmä kysyy: Mistä moraalittomassa maailmassa löytää moraalin? Teos on näyttämöllinen kollaasi, joka törmäyttää yhteen erilaisia aatteellisia palopuheita, musiikkia ja sanattomia kohtauksia. Luvattu maa toteutetaan yhteistuotantona vapaan kentän teatterin, Projektori-ryhmän kanssa.

- Luvattu maa haastaa katsojaa löytämään oman totuutensa ajassa, jossa oikea ja väärä tuntuvat olevan vain mutu-pohjalta päätettäviä ja koska tahansa johonkin trendikkäämpään vaihdettavia asioita, Luvatun maan dramaturgiasta ja ohjauksesta vastaava Juha Luukkonen kertoo tulevasta näytelmästä.

Kevään aikana kaupunginteatterin päänäyttämöllä nähdään kolme vierailuesitystä: Miiko Toiviaisen palkittu ja omakohtainen Kepeä elämäni (16.4.), Ulla Tapanisen hillitöntä six pack -komiikkaa Lava-ammuntaa VI (30.4.) ja teatterin legendan, Seela Sellan, elämän ympärille rakennettu teatteritapahtuma Ihan Seelana (14. ja 15.5.).

Kevään ohjelmistossa jatkavat myös kaikki syksyn omat tuotannot; Ari-Pekka Lahden paikalliseen historiaan nojaava koukuttava draama Ykspihlaja, Väinö Linnan esikoisteokseen pohjautuva puhutteleva Päämäärä sekä Michael Frayn’n maailman parhaaksi farssiksi tituleerattu Saranat ja Sardiinit.

Lisätiedot/haastattelut:

Teatterinjohtaja Juha Luukkonen

Salli JavaScriptin suoritus selaimesi asetuksista nähdäksesi sähköpostiosoitteet

puh. 040 806 8296

Kuva-arkistoon pääset tästä.

* * *

TIEDOTE 9.12.2020 / Vapaa julkaistavaksi heti

TAITEEN AMMATTILAISET LANSEERAAVAT YHDESSÄ TUKILAHJAKORTIN

Kokkolan kaupunginteatteri ja Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri lanseeraavat yhtä aikaa tukilahjakortin, jonka ostamalla voi tukea ammattitaidetta. Tukilahjakortti on ostettavissa teatterin ja orkesterin lipunmyynnistä.

- Kulttuuri on kaikessa, nyt ja tulevaisuudessa. Juuri nyt koronapandemia kurittaa kulttuurialaa ja meidän on selvittävä läpi tästä ajasta, jotta voimme tehdä laadukasta ammattitaidetta myös tulevaisuudessa, Kokkolan kaupunginteatterin teatterinjohtaja Juha Luukkonen toteaa.

Uuden tukilahjakortin voi ostaa haluamallaan summalla. Tukilahjakortin summan voi käyttää teatterin tai orkesterin lippuostoksiin tai sen voi hankkia taiteellisen työn tukemiseksi.

- Tukilahjakortti tukee taiteen ammattilaisia tässä hetkessä ja summan voi käyttää lippuihin myöhemmin, kun ihmisestä tuntuu hyvältä tulla konserttiin tai teatteriin. Nyt joulun alla tukilahjakortin voi ostaa myös lahjaksi läheisille tai vaikkapa yrityksen työntekijöille, Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin intendentti Marjukka Puutio vinkkaa.

Ystävällisin terveisin

Teatterinjohtaja Juha Luukkonen Salli JavaScriptin suoritus selaimesi asetuksista nähdäksesi sähköpostiosoitteet puh. 040 806 8296

Intendentti Marjukka Puutio Salli JavaScriptin suoritus selaimesi asetuksista nähdäksesi sähköpostiosoitteet puh. 0400 630 166

*

Kulturinstitutionerna lanserar ett stödpresentkort tillsammans

Karleby stadsteater och Mellersta Österbottens Kammarorkester lanserar samtidigt ett stödpresentkort. Genom att köpa det stöder man det professionella konstutövandet. Stödpresentkortet finns att fås via teaterns och orkesterns biljettförsäljning.

- Kulturen finns i allt, nu och i framtiden. Just nu går coronapandemin hårt åt kulturbranschen och vi måste klara oss igenom denna tid, så att vi även i framtiden kan skapa kvalitativ, professionell konst, konstaterar Karleby stadsteaters teatechef Juha Luukkonen.

Det nya stödpresentkortet kan köpas med valfritt belopp, och det finns ingen nedre eller övre gräns för presentkortet. Stödpresentkortet kan användas till biljettköp vid teatern eller orkestern eller så kan det bara lösas ut för att stöda det konstnärliga arbetet.

- Stödpresentkortet stöder våra professionella konstutövare i stunden och beloppet kan användas till biljetter senare, då det känns säkert att gå på konsert eller teater igen. Nu under julen kan man köpa stödpresentkortet för att ge som gåva till sina nära och kära eller till exempel som företagsgåva, tipsar Mellersta Österbottens Kammarorkesters intendent Marjukka Puutio.

Med vänlig hälsning

Teaterchef Juha Luukkonen Salli JavaScriptin suoritus selaimesi asetuksista nähdäksesi sähköpostiosoitteet tel. 040 806 8296

Intendent Marjukka Puutio Salli JavaScriptin suoritus selaimesi asetuksista nähdäksesi sähköpostiosoitteet tel. 0400 630 166

* * *

TIEDOTE 2.12.2020 / Vapaa julkaistavaksi heti

KOKKOLAN KAUPUNGINTEATTERIN ESITYSTOIMINTA KESKEYTYY

Kokkolan kaupunginteatterin hallitus on tänään päättänyt keskeyttää teatterin esitystoiminnan 2.-21.12.2020 väliseksi ajaksi aluehallintoviranomaisen kiristyneisiin koronarajoituksiin liittyvien määräysten johdosta. Muu teatteritoiminta, kuten keväällä ensi-iltansa saavien tuotantojen harjoitustoiminta sekä mm. kouluille suunnattu yleisötyö voivat jatkua noudattaen viranomaisten ohjeita. Teatterin lipunmyynti on myös avoinna normaalisti.

Lisätietoja asiassa antavat teatterinjohtaja Juha Luukkonen, Salli JavaScriptin suoritus selaimesi asetuksista nähdäksesi sähköpostiosoitteet (040 806 8296) ja hallituksen puheenjohtaja Timo Virolainen, Salli JavaScriptin suoritus selaimesi asetuksista nähdäksesi sähköpostiosoitteet (044 780 9152).

* * *

TIEDOTE 17.11.2020 / Vapaa julkaistavaksi heti

KOKKOLAN KAUPUNGINTEATTERIN KEVÄÄSSÄ KOIRAMÄEN SUOMEN HISTORIA SEKÄ KANTAESITYSNÄYTELMÄ LUVATTU MAA

Kaupunginteatterin kevät jatkaa näytäntökauden 20-21 teemaa: Vasta kun tiedän mistä olen tulossa, voin tietää minne olen menossa. Kevätkausi laajentaa ja syventää tätä teemaa kahden uuden ensi-illan sekä vierailuesitysten voimin.

Kevään ensimmäisenä ensi-iltana nähdään 27.2. päänäyttämöllä koko perheelle suunnattu Koiramäen Suomen historia. Mauri Kunnaksen rakastettuun lastenkirjaan perustuvan näytelmän on dramatisoinut Eva Buchwald ja sen ohjaa Fiikka Forsman. Esityksen musiikista vastaa Niina Hannula. Näytelmä herättää Ruotsin vallan aikaisen historian henkiin ennennäkemättömällä tavalla täyttäen koko kaupunginteatterin näyttämön. Tämän mukaansatempaavan esityksen historia ei ole vain vuosilukuja tai pölyttyneitä tapahtumia, vaan lukemattomia kiehtovia tarinoita ja hauskoja hahmoja kuninkaallisista ja muista merkkihenkilöistä aina tavalliseen kansaan. Se myös lupaa, että lopussa odottaa lahja. Vaan mikä? Vauhtia ja musiikkia sisältävä esitys on elävää historiaa ja elävää teatteria, jonka parissa viihtyvät niin lapset kuin aikuisetkin. Viisaan näytelmän viesti on nykypäivänä merkittävä meille kaikille: menneisyys on todellisuutta, joka elää ja vaikuttaa sisällämme kaiken aikaa.

Kevään toisena ensi-iltana valmistuu Katariinan kamariin 26.3. kantaesitys Luvattu maa. Nykypäivän turhuuden markkinoilla harhailevia ihmisiä kuvaava näytelmä kysyy: Mistä moraalittomassa maailmassa löytää moraalin? Teos on näyttämöllinen kollaasi, joka törmäyttää yhteen erilaisia aatteellisia palopuheita, musiikkia ja sanattomia kohtauksia. Se haastaa katsojaa löytämään oman totuutensa ajassa, jossa oikea ja väärä tuntuvat olevan vain mutu-pohjalta päätettäviä ja koska tahansa johonkin trendikkäämpään vaihdettavia asioita. Loistammeko me kaikki niin kuin John Lennon? Missä ajassa Martin Luther King oikeasti tahtoi elää? Mitä annettavaa Veikko Lavin Linja-automatkalla tai Pentti Linkolan lapsuusmaisemalla voisi olla meille nyt? Saanko muuttua, vaikka Pasi Kaunisto sen kieltääkin? Odottaako rakkaus Eskilstunassa vai vuorella?

Teatterin logiikalla aikaa ja paikkaa vaihtava esitys valaa kriittisyydestään huolimatta uskoa siihen, että kaikessa on särönsä, josta valo pääsee sisään, kuten Leonard Cohen sen kiteytti.

Luvattu maa toteutetaan yhteistuotantona vapaan kentän teatterin, Projektori-ryhmän kanssa, joka muistetaan Kokkolassa mm. syksyisestä, runsaasti kiitosta keränneestä Jäniksen vuosi -vierailustaan. Luvatun maan dramaturgiasta ja ohjauksesta vastaa kaupunginteatterin johtaja Juha Luukkonen ja siinä nähdään taiteilijoita molemmista teattereista.

Kevään aikana nähdään päänäyttämöllä myös kolme vuodelta 2020 peruuntunutta vierailuesitystä. 16.4. on vuorossa Miiko Toiviaisen palkittu ja kiitetty Kepeä elämäni. Se on omakohtainen, runollinen, laulullinen, vastaansanomaton ja pohjattoman leikkisä monologi siitä, miten sen kertojan transtausta on kääntynyt voimavaraksi ja onnellisuuden lähteeksi.

Toukokuussa vuoron saa suomalaisen teatterin legenda, Seela Sella, jonka elämän ympärille rakennettu teatteritapahtuma Ihan Seelana nähdään 14. ja 15.5. Seelan ja Kari Paukkusen johdattamina katsojilla on tilaisuus nähdä ja kuulla, miten tavallisesta pienestä Seela Virtasesta varttui rakastettu näyttelijä ja teatteritaiteen kunniatohtori Seela Sella.

Vappuaatonkin voi viettää legendan seurassa, kun Ulla Tapanisen Lava-ammuntaa VI valtaa teatterin. Luvassa on hillitöntä six pack - komiikkaa ja teräviä huomioita, kun yli 40 vuotta suomalaisia viihdyttänyt taiteilija tarttuu tyylilleen uskollisesti arjen ilmiöihin.

Kevään ohjelmistossa jatkavat myös kaikki syksyn omat tuotannot; Ari-Pekka Lahden paikalliseen historiaan nojaava koukuttava draama Ykspihlaja, Väinö Linnan lyyrinen esikoisteos Päämäärä sekä Michael Frayn’n maailman parhaaksi farssiksi tituleerattu Saranat ja Sardiinit.

Lisätietoja:

Juha Luukkonen

Kokkolan kaupunginteatterin johtaja

Salli JavaScriptin suoritus selaimesi asetuksista nähdäksesi sähköpostiosoitteet

puh. 040-8068296

Kuva-arkisto:

https://kokkolanteatteri.fi/media/kuva-arkisto/

* * *

TIEDOTE 17.11.2020 / Vapaa julkaistavaksi heti

VÄINÖ LINNAN JÄLJILLÄ KOKKOLAN KAUPUNGINTEATTERISSA

Kokkolan kaupunginteatterissa järjestetään lauantaina 21.11. klo 16-17 yleisölle avoin paneelikeskustelu teemalla ”Nyt puhutaan Väinö Linnasta”.

Mikä Väinö Linnan teksteissä puhuttelee ja pitää meitä otteessaan vielä 100 vuotta kirjailijan syntymän jälkeen? Millaisia omakohtaisia tarinoita löytyy Tuntemattoman sotilaan ja Täällä Pohjantähden alla -trilogian takaa? Kuka oli tuo kahdenkymmenen markan setelissä ollut kirjailija, keskustelija, poleemikko ja kansalainen?

”Nyt puhutaan Väinö Linnasta” -paneelissa on luvassa mielenkiintoista keskustelua kansalliskirjailijamme elämästä ja teoksista.

Miksi Linna on ajankohtainen vielä vuonna 2020?

- Linnan teokset liittyvät yhä keskusteluun suomalaisesta identiteetistä, ne ovat myös ihmiskuvauksessaan ajattomia klassikoita, paneeliin osallistuva Helsingin Yliopiston kirjallisuuden tutkija Toni Lahtinen kertoo.

- Oma suhteeni Linnan teoksiin on ristiriitainen: teokset ovat kaunokirjallisuutta eivätkä historiankirjoitusta, jollaisena niitä usein luetaan, hän jatkaa.

Toni Lahtinen on ollut mukana toimittamassa tänä vuonna ilmestynyttä ”Väinö Linna - tunnettu ja tuntematon” -kirjaa. Juhlavuoden julkaisussa 25 tieteen ja taiteen ammattilaista kertoo luovasti nykynäkökulmia Väinö Linnasta.

Mikä on Lahtisen oma suosikki Linnan teoksista?

- Tällä hetkellä se on Musta rakkaus, Lahtinen toteaa.

Muina panelisteina ovat kokkolalainen kulttuurikriitikko Hannu Björkbacka ja Kokkolan kaupunginteatterin teatterinjohtaja Juha Luukkonen, joka on tehnyt useita Linnan teosten ohjauksia ja dramatisointeja.

Tilaisuudessa yleisö pääsee myös kysymään panelistien näkemyksiä Linnan tuotannosta sekä kirjailijan vaikutuksesta suomalaiseen kulttuuriin ja yhteiskuntaan. Keskustelun vetäjänä toimii kaupunginteatterin yleisötyöntekijä Esko Tynkkynen.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Turvallisuuskriteerit huomioiden paikkoja on rajoitetusti.

Ilmoittautumiset 18.11. mennessä sähköpostitse Salli JavaScriptin suoritus selaimesi asetuksista nähdäksesi sähköpostiosoitteet tai soittamalla p. 044 806 8272. Paikat täytetään varausjärjestyksessä.

Teatterin Katariinan kamari -näyttämöllä nähdään Linnan esikoisteoksen Päämäärän esitykset lauantaina 21.11. klo 13.30 ja 18.30. Kantaesitysnäytelmän on Kokkolan kaupunginteatterille ohjannut ja dramatisoinut Juha Luukkonen.

Lisätiedot:

Teatterinjohtaja Juha Luukkonen

Salli JavaScriptin suoritus selaimesi asetuksista nähdäksesi sähköpostiosoitteet

puh. 040 806 8296

* * *

TIEDOTE 3.11.2020 / Vapaa julkaistavaksi heti

KANTAESITYSNÄYTELMÄ YKSPIHLAJA ENSI-ILTAAN KOKKOLAN KAUPUNGINTEATTERISSA

Kokkolalaislähtöisen Ari-Pekka Lahden kirjoittama kantaesitysnäytelmä Ykspihlaja kuvaa kokkolalaisille tuttua satamakaupunginosaa ja yhden suvun elämää aina 1920-luvulta 1990-luvun puoliväliin. Näytelmä saa ensi-iltansa tulevana viikonloppuna 7.11.2020 Kokkolan kaupunginteatterin päänäyttämöllä.

Hirsitalo Satamakadun päässä kätkee sisäänsä sadan vuoden elämän; ne vaietut salaisuudet, jotka piinaavat taloon paluumuuttanutta perhettä. Marraskuisena iltana perhe saa oudon vieraan, joka alkaa vaatia saataviaan vuosien takaa. Henkinen ajojahti muuttaa punaisen valkoiseksi ja valkoisen punaiseksi.

- Ykspihlaja-näytelmässä ihmiset etsivät kuumeisesti totuutta omasta ja läheistensä elämästä. He pyrkivät selvittämään, keitä ovat itse ja keitä heidän rakkaimpansa pohjimmiltaan ovat; mistä he ovat kotoisin. Näytelmässä jokainen etsii omaa paikkaansa maailmassa, kuvaa Ari-Pekka Lahti kirjoittamaansa näytelmää.

Näytelmässä kuullaan runsaasti keskipohjalaisen Heimo Anttiroikon (1927-2008) lyyristä musiikkia. Musiikin on sovittanut Marko Ahokangas ja Ville Ojanen. Lavalla kappaleet esittää Hanna Vähäniemi.

Ykspihlaja-näytelmän on ohjannut Aku-Petteri Pahkamäki. Vahvoissa rooleissa nähdään Sakari Tuominen, Tuomo Kemppainen, Jarkko Mikkola, Marko Orava (vier.), Tomi Turunen ja Hanna Vähäniemi.

Kantaesitysnäytelmä Ykspihlaja juhlistaa samalla myös 400-vuotiasta kotikaupunkia Kokkolaa.

Esityskuvat ladattavissa sivuiltamme:

https://kokkolanteatteri.fi/media/kuva-arkisto/

Kuvat Aki Loponen.

Lisätiedot / haastattelut:

Teatterinjohtaja Juha Luukkonen puh. 040 806 8296 Salli JavaScriptin suoritus selaimesi asetuksista nähdäksesi sähköpostiosoitteet

Käsikirjoittaja Ari-Pekka Lahti puh. 050-3373792 Salli JavaScriptin suoritus selaimesi asetuksista nähdäksesi sähköpostiosoitteet

Ohjaaja Aku-Petteri Pahkamäki puh. 040-5215577 Salli JavaScriptin suoritus selaimesi asetuksista nähdäksesi sähköpostiosoitteet

* * *

TIEDOTE 19.10.2020 / Vapaa julkaistavaksi heti

VÄINÖ LINNAN PIMENNOSSA OLLUT ESIKOISTEOS PÄÄMÄÄRÄ MAAILMAN KANTAESITYKSEEN KOKKOLAN KAUPUNGINTEATTERISSA

Kansalliskirjailija Väinö Linnan vuonna 1947 kirjoittama esikoisteos Päämäärä näkee vihdoin päivänvalon teatterin näyttämöllä. Näytelmän maailman kantaesityksen ensi-ilta on Kokkolan kaupunginteatterin Katariinan kamari -näyttämöllä 23.10.2020.

Näytelmän on dramatisoinut ja ohjannut vahvoista Linna-tulkinnoistaan tunnetuksi tullut teatterinjohtaja Juha Luukkonen.

- Väinö Linna on nero. En ole koskaan ollut niin vaikuttunut minkään taiteen äärellä kuin Väinö Linnan tuotannon. Linna on aiheiltaan, ihmiskuviltaan ja kieleltään täysin ylittämätön, Luukkonen kertoo syistä, joiden takia hän tarttui Linnan esikoisteokseen.

Päämäärä kuvaa kahtiajakautuneen kansan keskellä rimpuilevia ihmiskohtaloita. Teemat ovat polttavan ajankohtaisia yhä tänäänkin. Näytelmä herättää kysymään, onko onnellisempi se, joka pyrkii vimmatusti löytämään vastauksia vai se, joka hiljaisesti tyytyy osaansa? Mihin tämä lyhyt elämä pitäisi käyttää?

- Tarinankerronnan voimaan perustuva, humaani ja herkkä esitys on ehtaa Linnaa. Täällä Pohjantähden alla -trilogian ja Tuntemattoman sotilaan kirjoittajan ääni kuuluu voimakkaana myös Päämäärän läpi, Luukkonen toteaa.

Tarinan keskiössä oleva Valte Mäkinen on köyhistä oloista lähtenyt tehdastyöläinen, joka kamppailee elämänsä kanssa suuressa kaupungissa kahden veden välissä, kohisevan kosken partaalla. Raastavan työn ja orjuuttavan ympäristön vangiksi joutuneena hän etsii elämälleen syvempää tarkoitusta ja haaveilee kirjailijan urasta. Voiko kahleet murtaa nousemalla meteoriksi suomalaisen kirjallisuuden taivaalle?

Luukkonen lupaa, että Päämäärän katsojat saavat ajattelemisen aihetta ja väitteitä maailmasta.

- Haluan ajatella, että hyvin tehty työ näkyy. Kaikki on suunniteltu, rakennettu, harjoiteltu ja hinkattu tarkasti, jotta näytelmän tarina, sen tematiikka ja väite – viesti kohti yleisöä – tulisi tehokkaasti läpi kaikille. Näytelmässä ei tapahdu mitään vahingossa, Luukkonen kertoo.

Näytelmän rooleissa nähdään Petra Heinänen, Niko Karjalainen, Outi Kärpänen ja Irina Parviainen.

Kokkolan kaupunginteatteri tekee teoksella sekä teatterihistoriaa kuin myös kunniaa kansalliskirjailija Väinö Linnalle, jonka syntymästä tulee joulukuussa 2020 kuluneeksi 100 vuotta.

Esityskuvat on ladattavissa sivuiltamme:

https://kokkolanteatteri.fi/media/kuva-arkisto/

Kuvat Aki Loponen

Lisätiedot/haastattelut:

Teatterinjohtaja Juha Luukkonen puh 040 8068296 Salli JavaScriptin suoritus selaimesi asetuksista nähdäksesi sähköpostiosoitteet

* * *

TIEDOTE 23.9.2020 / Vapaa julkaistavaksi heti

Teatteri maksimoi turvallisuutta

KOSKETUSPINNOILLE KATALYYSIPINNOITE

Kaupunginteatterilla on tehty katalyysipinnoite kosketuspinnoille, joille kohdistuu paljon koskettelua. Katalyysipinnoite tuhoaa mikrobeja sekä viruksia pinnoilta, joihin kosketaan eniten ja joista taudinaiheuttajat yleisimmin leviävät. Katalyysipinnoite desinfioi pintoja aina silloin, kun siihen kohdistuu valoa.

Katalyysipinnoite on myrkytön ja vaaraton ihmisille sekä ympäristölle. Levitetty pinnoitekerros on hyvin ohut, eikä se muuta pinnan tuntumaa tai ulkonäköä.

Katalyysipinnoite asennettiin ruiskuttamalla aine suojattavien tilojen kosketuspintoihin, kuten tasoihin, kahvoihin, pöytiin, tuoleihin, kaiteisiin, wc-kansiin sekä valopainikkeisiin.

Kokkolan kaupunginteatteri on koonnut omille nettisivuilleen https://kokkolanteatteri.fi/korona-ohjeistus/ Turvallisesti teatteriin -ohjeistuksen. Sivuilta on luettavissa miten teatteri on varmistanut yleisönsä turvallisuuden.

Lisätiedot:

Talousjohtaja- ja hallintojohtaja

Mia Gustafsson

Salli JavaScriptin suoritus selaimesi asetuksista nähdäksesi sähköpostiosoitteet

050 5977 314

Tuotantoassistentti

Hanna Hyvärinen

Salli JavaScriptin suoritus selaimesi asetuksista nähdäksesi sähköpostiosoitteet

044 780 9221

* * *

TIEDOTE 10.9.2020 / Vapaa julkaistavaksi heti

Lahja 400-vuotiaalle Kokkolalle ja kokkolalaisille

KOKKOLAN KAUPUNGINTEATTERIN KAKSI TEATTERIKORTTIA LAINATTAVISSA KOKKOLAN KAUPUNGINKIRJASTOSTA

Kokkolan kaupunginteatteri haluaa muistaa 400-vuotiaan kotikaupungin asukkaita ja lahjoittaa juhlavuoden kunniaksi kaksi teatterikorttia lainattavaksi kaupunginteatterin omiin näytöksiin.

Kokkolan kaupunginkirjastosta 18.9. alkaen lainattavalla teatterikortilla on viikon laina-aika ja sillä voi lunastaa lipun laina-ajalle osuvaan näytökseen. Pääsylippu lunastetaan esittämällä teatterikortti kaupunginteatterin lipunmyynnissä esityspäivänä. Asiakkaalla voi olla lainassa vain yksi teatterikortti kerrallaan.

Teatterikortin voi lainata vain Kokkolan kaupunginkirjaston asiakaspalvelusta, jonne se myös palautetaan. Teatterikorttia ei voi varata ennakkoon tai uusia, mutta sen saatavuustiedot voi tarkistaa verkkokirjastosta osoitteesta anders.finna.fi. Toiveena on, että asiakas palauttaa kortin kirjastoon heti, kun ei enää sitä tarvitse. Näin mahdollisimman moni kokkolalainen pääsee hyötymään teatterikortista.

- Kulttuuri ja sivistys on elinvoimaisuuden ehto ja lopulta vain henkinen pääoma kestää läpi aikojen. Siitä nousee elämänuskon voima, suvaitsevaisuus ja erilaisuuden hyväksyminen. Vain niillä arvoilla voidaan rakentaa tulevaisuutta, joka sekä voittaa tulevat koettelemukset, että ottaa kaikessa toiminnassaan huomioon myös pienen ihmisen, muistutti teatterinjohtaja Juha Luukkonen onnittelupuheessaan.

Lisätiedot:

Teatterinjohtaja Juha Luukkonen

jSalli JavaScriptin suoritus selaimesi asetuksista nähdäksesi sähköpostiosoitteet

040 8068296

Kirjastotoimenjohtaja Susann Forsberg

Salli JavaScriptin suoritus selaimesi asetuksista nähdäksesi sähköpostiosoitteet

044 7809 564

Teatterin lipunmyynti

Salli JavaScriptin suoritus selaimesi asetuksista nähdäksesi sähköpostiosoitteet

040 8068 272

* * *

TIEDOTE 22.8.2020 / Vapaa julkaistavaksi heti

KOMEDIAA JA DRAAMAA, KLASSIKKOA JA PAIKALLISUUTTA KAUPUNGINTEATTERISTA SINULLE!

Moi.

Minusta nyt, alkusyksystä 20, on tavallaan jopa tarpeetonta pohtia, onko käynnissä Toinen Aalto vai mikä. Kiistaton fakta on se, että korona on keskuudessamme ja sen kukistamiseen vaaditaan meiltä kaikilta toimia. Nyt jos koskaan on myös tärkeää etsiä näkymiä toisenlaisiin maailmoihin, ajatella laajasti ja tuntea syvästi. Sitä varten on taide. Sitä varten on Kokkolan kaupunginteatteri.

Näytäntökauden 20-21 kantavana teemanamme kulkee ikiaikainen viisaus: Vasta kun tiedän mistä olen tulossa, voin tietää minne olen menossa. Tätä äärimmäisen tärkeää viestiä me haluamme viedä eteenpäin. Tänään ja huomenna.

Haluamme myös korostaa niitä lukemattomia mahdollisuuksia mitä naurun ja ilon kautta elämäämme avautuu. 5.9 päänäyttämöllä ensi-iltaan tuleva, Michael Fraynin kirjoittama Saranat ja sardiinit, ei syyttä kanna titteliä: Maailman Paras Farssi. Erityisen lisäarvon esitykselle tuo pähkähullun tarinan sijoittuminen teatterin kulissien taakse, missä se varsinainen farssi kai yleensä nähdäänkin. Kun ohjauksesta vastaa komedian taituri Mika Nuojua ja näyttämöllä kierroksia nostattaa koko näyttelijäkuntamme, uskallan luvata, että esitys lunastaa korkealle asetut odotuksensa ja muistuttaa meitä kaikkia vastoinkäymistenkin keskellä elämänuskon merkityksestä.

Syksyn seuraavaksi ensi-illaksi saapuu 23.10. Katariinan kamariin Väinö Linnan Päämäärä. Kahtiajakautuneen kansan keskellä rimpuilevia ihmiskohtaloita kuvaava teos on polttavan ajankohtainen yhä tänäänkin. Onko onnellisempi se, joka pyrkii vimmatusti löytämään vastauksia vai se, joka hiljaisesti tyytyy osaansa? Mihin tämä lyhyt elämä pitäisi käyttää? Tarinankerronnan voimaan perustuva, humaani ja herkkä esitys on ehtaa Linnaa - mm. kielensä, ihmiskuvauksensa ja karun kohtalonomaisuutensa kautta. Kaupunginteatteri tekee teoksella myös teatterihistoriaa – kyseessä on, ei enempää eikä vähempää, kuin kansalliskirjailijamme esikoisteoksen maailman kantaesitys.

Päänäyttämön toinen ensi-ilta on Ari-Pekka Lahden kirjoittama Ykspihlaja. 7.11. ensi-iltansa saavan kantaesityksen ohjaa Aku-Petteri Pahkamäki. Vaietuista totuuksista kertova draama kuvaa kokkolalaisille tuttua satamankaupunginosaa ja yhden suvun elämää liki 70 vuoden ajan. Trillerin rytmillä etenevä matka muuttaa punaisen valkoiseksi ja valkoisen punaiseksi paljastaessaan niitä ikuisia voimia, jotka jatkuvasti vaikuttavat elämäämme. Kun esityksen ruorissa toimivat Kokkolan omat Lahti ja Pahkamäki, on lupa kysyä: Kuka osaisi kuvata keskipohjanmaalaista sielunmaisemaa osuvammin ja syvällisemmin kuin tämä kaksikko!?

Kaiken kaikkiaan lupaan teatterimme syksystä Sinulle kolme asiaa:

  1. Meille on turvallista tulla.
  2. Jokainen työntekijämme tekee päivittäin kaikkensa valmistaakseen Sinua varten korkeatasoista teatteria.
  3. Meiltä saat mukaasi jotain, mitä me kaikki tänään tarvitsemme.

Tartu tähän lupaukseen, tartu tilaisuuteen, tule teatteriin! Esityksemme ovat meiltä juuri Sinulle!

Terveisin

Teatterinjohtaja Juha Luukkonen
Salli JavaScriptin suoritus selaimesi asetuksista nähdäksesi sähköpostiosoitteet
040 8068296

ps. Muista myös korkeatasoiset vierailuesityksemme.

* * *

TIEDOTE 21.8.2020 / Vapaa julkaistavaksi heti

KULTTUURI ON KAIKESSA

No mitä se kulttuuri sitten on? Jäykkää pönötystä vieraalta tuntuvat kamppeet yllä? Tai sitä, kun Asterixissa seppä Caravellix kajauttaa keppiään heiluttavalle Senilixille: Mene museoon? Sitäkö se on? Vanhat kääkät tihrustamassa lasin takana olevia toisia kääkkiä? Tai onko se sitä käsittämätöntä hiippailua: riitasointuiset jouset ujeltaa tuntitolkulla, minkäänlaista melodiaa ei erota kirveelläkään, joku kieriskelee ravassa ja mölisee jonkin sortin manifestia, sikäli kun suusta mitään tunnistettavia sanoja ulos tulee? No. Asiasta enemmän kiinnostuneille suosittelen taas Asterixia. Rahapata–tarinassa on ihan vertaansa vailla oleva kiteytys tästä kaikesta.

Tein tässä taannoin KVG:t eli katoin vi…no kyllä te tiedätte. Nykyihmisen uskollisen seuralaisen, Wikipedian, mukaan kulttuurilla tarkoitettiin aikanaan ”ihmisen hengen viljelyä maanviljelyksen tai puutarhanhoidon tapaan.” Minusta se on edelleen melko osuvaa. Ei kulttuuri ole mikään erillinen saareke, elämästä vapaa vyöhyke. Se nousee elämästä, kuvaa elämää, on elämää. Se tarjoaa ajattelemisen aiheita ja pakoa arjesta. Se vaatii ottamaan asioista selvää, varoittaa, muistuttaa, naurattaa, itkettää, hiljentää ja saa huutamaan ääneen - osallistuu siihen harjoitteluun, jota lyhyt elämämme on. Se on myös aina kiinni ajassa ja paikassa. Eikä se tarkoita, että Kokkolan kaupunginteatteri tekisi pelkästään kokkolalaisia juttuja Keski-Pohjanmaan murteella, vaan pyrkimystä ymmärtää ja kuvata sitä sielunmaisemaa, jossa alueen ihmiset elävät. Kokkola ei ole Helsinki eikä sen pidäkään olla. Sen on oltava Kokkola ja ylpeä siitä. Jos me emme pidä Kokkolan puolia, mitä luulette, kuka pitää?

Ja oli riitasointuista manifestia tai ei, niin tähän kaikkeen kuuluu välillä myös kriittinen haastaminen, yllättävät näkökulmat, jokin mitä ei heti ensimmäisenä tulisi ajatelleeksi. Mutta ei sen silti tarvitse olla mitään salatiedettä, ei edes sitä kuuluisaa rakettitiedettä. Kulttuurista nauttiakseen ei tarvitse omata etukäteen mitään salattua tietoa tai ymmärrystä. Ei ainakaan Kokkolan kulttuurilaitoksissa. Meille saa tulla kaikenlaisia, koska me olemme sellaisia itsekin. Jos haluaa, saa laittaa ykköset ylle ja pönöttää niin paljon kuin sielu sietää. Saa olla Caravellixin nimityksen mukainen kääkkä ja toistella mielessään ylpeästi Aleksis Kiveä: ”Nuoruus ja hulluus, vanhuus ja viisaus.” Saa olla nuorikin ja eri mieltä. Meitä mahtuu moneen junaan ja lupaan, että ainakin kokkolalainen kulttuurijuna kulkee aikataulussa. Säädöksiä ja suosituksia noudattaen.

Me kaikki tarvitsemme kulttuuria. Nekin, jotka muuta väittävät. Wikipedian mukaan se kun on ”koko ihmiskunnan henkisten ja aineellisten saavutusten kokonaisuus.” Siksi sitä on myös aina puolustettava. Ensimmäinen askel on avata ovi ja kävellä sisälle kulttuurilaitokseen. Rohkaisen Sinua tekemään sen, koska jotakin kotiin vietävää saat. Koska kulttuuri on kaikessa.

Tänään kulttuuri myös todellakin kulkee rinnallamme, kun yritämme hahmottaa paikkaamme tässä äkisti niin perin epävarmaksi muuttuneessa maailmassa. Kanadalainen runoilija, laulaja-lauluntekijä Leonard Cohen kirjoitti: ”There is a crack in everything, that´s how the light gets in.” Eli vapaasti suomennettuna: Kaikessa on särönsä. Siten valo pääsee sisään. Kulttuuri on tuo särö. Ja on se valokin.

Teatterin, Orkesterin ja Museon puolesta

Teatterinjohtaja Juha Luukkonen
Salli JavaScriptin suoritus selaimesi asetuksista nähdäksesi sähköpostiosoitteet
040 8068296

* * *

TIEDOTE / Vapaa julkaistavaksi 5.5.2020

ME TULEMME TAAS


Suomi toimii – kampanjan avaustilaisuudessa Presidentti Niinistö lausui: ”Tämä pirulainen on voitettavissa, me nujerramme sen.” Tähän mekin kaupunginteatterilla uskomme. Ja teemme sen eteen työtä. Koronakriisin varjossakin teatterimme henkilökunta laittaa päivittäin peliin kaiken osaamisensa, energiansa ja aikansa varmistaakseen Teille tulevana syksynä monipuolisen ja korkeatasoisen ohjelmiston. Tämän voin luvata.

Haluan kuitenkin heti korostaa, että tämä ei tapahdu hinnalla millä hyvänsä. Kaikkea toimintaamme ohjaa vastuullisuus. Niin itsestämme kuin toisistamme, niin nyt kuin tulevana syksynäkin. Me noudatamme niitä ohjeistuksia, joita valtiovalta meille antaa. Ja suhteutamme oman toimintamme aina kulloinkin vallitsevaan tilanteeseen. Siksi vakuutan, että kun ovemme viimein aukeavat, meille on turvallista tulla.

Valitettavasti me ihmiset niin kovin usein huomaamme sen mitä meillä on, vasta kun sen menetämme. Tässä tilanteessa, jossa tänä keväänä elämme, me tarvitsemme uskoa. Me tarvitsemme luottamusta. Me tarvitsemme toinen toisiamme. Ja näiden asioiden oivaltamiseen me tarvitsemme kulttuuria. Tänään ehkä enemmän kuin koskaan. Me tarvitsemme teatteria antamaan meille ajattelemisen aiheita, näyttämään meille mahdollisuuksia toisenlaisista maailmoista, muistuttamaan meitä taas tulevaisuudessa lähikontaktin merkittävyydestä ja ihanuudesta - listaa voisi jatkaa loputtomiin. Siksi me uskomme Presidentin sanoihin. Siksi me teemme työtämme. Ja siksi itse huomaan nyt, syksyn ohjelmistoa miettiessäni, tapailevani pahvisella sävelkorvallani, mutta sitäkin suuremmalla intensiteetillä vanhaa tukkilaislaulua ja paradoksaalisesti juuri sen keväästä kertovaa kohtaa: ”Me tulemme taas, kun on valtoimet veet, kun on voitettu hanki ja jää. Kun on lämpöiset tuulet maan valloittaneet. Kun on Suomessa taas kevään sää.”

Tulevat esityksemme ovat meiltä Teille. Tulkaa ja nauttikaa.

Juha Luukkonen
Salli JavaScriptin suoritus selaimesi asetuksista nähdäksesi sähköpostiosoitteet
040 8068296

Kokkolan kaupunginteatterin johtaja (1.8.2020 alkaen)

* * *

TIEDOTE / Vapaa julkaistavaksi 5.5.2020

KOKKOLAN KAUPUNGINTEATTERIN SYKSYSSÄ KOMEDIAA JA DRAAMAA, KLASSIKKOA JA PAIKALLISUUTTA


Syksyn esitysten myynti on avattu!

Kaupunginteatterin syksyn ohjelmisto katsoo nykypäivää menneisyydestä muistuttaen ja teroittaa meille ikiaikaista viisautta: Vasta kun tiedän mistä olen tulossa, voin tietää minne olen menossa. Näinä poikkeuksellisina aikoina haluaa myös Kokkolan kaupunginteatteri olla omalta osaltaan viemässä tätä äärimmäisen tärkeää viestiä eteenpäin. Tänään ja huomenna.

Lisäksi pidämme merkittävänä asiana muistaa, mitä kaikkea nauru ja ilo voi elämäämme tuoda. Siksikin syksyn ensimmäisenä ensi-iltana nähdään 5.9. päänäyttämöllä farssikomedia Saranat ja sardiinit. Michael Fraynin kirjoittamaa näytelmää kutsutaan yleisesti - ja syystä, maailman parhaimmaksi farssiksi. Erityisen lisäarvon sille tuo pähkähullun tarinan sijoittuminen teatterimaailmaan ja ennen kaikkea sen kulissien taakse, missä se varsinainen farssi kai yleensä nähdäänkin. Kun ohjauksesta vastaa komedian taituri Mika Nuojua ja näyttämöllä kierroksia nostattaa koko näyttelijäkuntamme, mukaan luettuna sen uudet kasvot Petra Heinänen, Jarkko Mikkola ja Sakari Tuominen, uskallamme luvata, että esitys lunastaa korkealle asetut odotuksensa ja muistuttaa meitä kaikkia välillä käsittämättömien vastoinkäymistenkin läpi loistavasta elämänuskon merkityksestä.

Syksyn seuraavaksi ensi-illaksi saapuu 23.10. Katariinan kamariin Väinö Linnan Päämäärä. Kahtiajakautuneen kansan keskellä rimpuilevia ihmiskohtaloita kuvaava teos on polttavan ajankohtainen yhä tänäänkin. Onko onnellisempi se, joka pyrkii vimmatusti löytämään vastauksia vai se, joka hiljaisesti tyytyy osaansa? Mihin tämä lyhyt elämä ylipäänsä pitäisi käyttää? Teoksen dramatisoi ja ohjaa lukuisista Linna-tulkinnoistaan tunnettu Juha Luukkonen, joka avaa teoksella kautensa kaupunginteatterin johtajana. Tarinankerronnan voimaan perustuva, humaani ja herkkä esitys on ehtaa Linnaa - mm. kielensä, ihmiskuvauksensa ja karun kohtalonomaisuutensa kautta. Väinö Linnan perikunnan myötämielisyyden ansiosta Kokkolan kaupunginteatteri tekee teoksella myös teatterihistoriaa – kyseessä on, ei enempää eikä vähempää, kuin kansalliskirjailijamme esikoisteoksen maailman kantaesitys.

Päänäyttämön toinen ensi-ilta on Ari-Pekka Lahden kirjoittama Ykspihlaja, joka on samalla teatterimme Kokkola 400 – juhlanäytelmä. 7.11. ensi-iltansa saavan kantaesityksen ohjaa Aku-Petteri Pahkamäki. Vaietuista totuuksista kertova draama nojaa paikalliseen historiaan ja kuvaa kokkolalaisille tuttua satamankaupunginosaa ja yhden suvun elämää 1920 – luvulta aina 1990 - luvun puoliväliin asti. Trillerin rytmillä etenevä matka muuttaa punaisen valkoiseksi ja valkoisen punaiseksi paljastaessaan niitä ikuisia voimia, jotka jatkuvasti vaikuttavat elämäämme. Olemme etuoikeutettuja, kun saamme Ykspihlajan kantavina voimina meille vierailijoiksi Kokkolan omat Ari-Pekka Lahden ja Aku-Petteri Pahkamäen. Kuka osaisi kuvata keskipohjanmaalaista sielunmaisemaa osuvammin, syvällisemmin ja ymmärtävämmin kuin tämä kaksikko!?

Kokkola 400 -tapahtuma näkyy teatterissamme myös mm. Ruska Ensemblen kanssa yhteistyössä toteutettavassa Sydän, huuda! – esityksessä, joka on ryhmän lahja 400-vuotiaalle kotikaupungille Kokkolalle. Metsänenetsi Juri Vellan runoutta haitarin, viulun, laulun ja säkenöivän puheen voimalla tulkitseva esitys on myös puheenvuoro arktisten alkuperäiskansojen puolesta sekä kunnianosoitus sukukansan suurelle runoilijalle.

Taiteilijuutta katsotaan eri tavoin myös useassa muussa syksyn korkeatasoisessa vierailuesityksessä. 30.9. päänäyttämöllä vieraileva Minä maalaan teidät kaikki – esitys kertoo taidemaalari Helene Schjerfbeckistä. Kevyt ja syvällinen näytelmä on dialogi taiteilijuudesta, jossa vuoropuhelua käyvät näyttelijä Kati Outinen ja tanssija Annatuuli Saine. Teoksen käsikirjoituksesta vastaa Iida Hämeen-Anttila ja ohjauksesta Kati Outinen.

Suomalaisen teatterin legendoista seuraavana vuoron saa Seela Sella, jonka elämän ympärille rakennettu teatteritapahtuma Ihan Seelana nähdään päänäyttämöllä 1.12. Seelan ja Kari Paukkusen johdattamina katsojilla on tilaisuus nähdä ja kuulla, miten tavallisesta pienestä Seela Virtasesta varttui rakastettu näyttelijä ja teatteritaiteen kunniatohtori Seela Sella.

Erään legendan tuo 9.12. päänäyttämöllemme myös näyttelijä Tatu Mönttinen tragikoomisella monologillaan Matti Nykänen – hyppy sumuun. Ympäri Suomea ja Eurooppaa kiertänyt näytelmä raottaa ovea Suomen legendaarisimman urheilijan mieleen autenttisten repliikkien säestämänä. Empaattinen ja myötäelävä esitys on ilon ja surun kyynelten yhtäaikaista juhlaa.

Juhlan aihetta on joulukuussa enemmänkin, kun kokkolalaisten tuntema ja rakastama Jesse Kaikuranta tuo Jazzy Christmas – joulukonserttinsa päänäyttämöllemme. 16.12 kuullaan tuttuja ja tunnelmallisia kappaleita usealla eri kielellä.

Toisenlaista arkea tarjoaa myös vapaan kentän teatteri, Projektori-ryhmä, jonka uusi sovitus Jäniksen vuodesta nähdään Katariinan kamarissa 28. ja 29. lokakuuta. Lapsuuden unohdetun hiekkalaatikon ympärillä tapahtuva aikuisten satu kertoo unelmoinnin tärkeydestä kovan ja kylmän maailman keskellä. Arto Paasilinnan klassikossaan kuvaama toisenlaisen elämän mahdollisuus on taatusti tällä hetkellä eräs niistä asioista, joita me kukin tavallamme kaipaamme.

Lisätietoja:

Teatterinjohtaja Juha Luukkonen
Salli JavaScriptin suoritus selaimesi asetuksista nähdäksesi sähköpostiosoitteet
040 8068296

* * *

TIEDOTE / Vapaa julkaistavaksi 23.4.2020

NUORI NÄYTTÄMÖ -HANKKEESEEN ON VALITTU 36 NUORTEN RYHMÄÄ ERI PUOLILTA MAATA

Nuori Näyttämö -hankkeeseen on valittu ennätyksellinen määrä nuoria: 36 nuorten ryhmää, 19 eri paikkakunnalta. Nuori Näyttämö tulee täten tavoittamaan koko maassa lähes 600 nuorta teatterinharrastajaa ja yli 10 000 nuorta katsojaa.

Kokkolan alueelta hankkeeseen osallistuvat seuraavat ryhmät:

Hooligans and Roses, Oulu
Kokkolan suomalaisen lukion nuorten näyttämö, Kokkola
Tanssiteatteri Tilleri Talleri, Haapavesi
Teatteri Iltatähden nuorten ryhmä, Kokkola
Teatteri Pumpernikkeli, Oulu
Ykspihlajan Työväen Näyttämön Nuorten ryhmä, Kokkola

Kaikki mukaan valitut ryhmät on listattu Nuoren Näyttämön nettisivuilla: https://tnl.fi/nuorinayttamo/ryhmat-on-valittu/

Nuori Näyttämö -konsepti

Nuori Näyttämö -hankkeessa nuoret saavat vahvaa tukea teatteriharrastukselle pääsemällä työskentelemään uusien, korkeatasoisten tekstien parissa ja ammattiteattereiden kanssa yhteistyössä ilman taitotasojen mittausta. Samalla nuoria innostetaan teatterin pariin sekä tekijöinä että kokijoina. Työeväen Näyttämöiden liitto järjestää kolmannen toteuttamiskierroksen Nuori Näyttämö -konseptista vuosina 2019–2021. Konsepti on valtakunnallinen, ja siihen ovat sitoutuneet osallistumaan Suomen Kansallisteatteri, Helsingin kaupunginteatteri, Kokkolan kaupunginteatteri, Lahden kaupunginteatteri, Kouvolan Teatteri ja Turun kaupunginteatteri.

Kukin teatteri tarjoaa oman alueensa nuorten ryhmille teatteriammattilaisten tukea ja neuvoja näytelmän valmistamisessa sekä kutsuu ryhmät esiintymään järjestämälleen Nuori Näyttämö -festivaalille ammattiteatterin näyttämölle. Nuori Näyttämö -festivaalit järjestetään 23.-24.4.2021 Lahden kaupunginteatterissa, 7.-8.5.2021 Turun kaupunginteatterissa, 14.-15.5.2021 Kouvolan Teatterissa, 21.-23.5.2021 Helsingin kaupunginteatterissa ja Kansallisteatterissa sekä 24.5.2021 Kokkolan kaupunginteatterissa. Nuori Näyttämö -katselmus, jonne kootaan eri puolilta maata esityksiä eri näytelmistä, järjestetään 28.-30.5.2021 Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä.

Konseptin käytännön toteutuksesta vastaa Työväen Näyttämöiden liitto tukenaan teattereiden yleisötyöntekijät ja taiteilijat. Nuorten ryhmien ohjaajille järjestetään lisäksi koulutusta.

Kirjailijat ja näytelmät

Hanketta varten on valmistunut kolme uutta kotimaista nuortennäytelmää, joiden kirjoittajina on kolme ansioitunutta näytelmäkirjailijaa: Okko Leo näytelmällään Isukki, Katariina Numminen näytelmällä Tyttömetsä ja Otto Sandqvist näytelmällä Flamingonpunaine unelma. Lisäksi mukana on Nuorta Näyttämöä vastaavan Connectons-hankkeen kirjailijoista Iso-Britanniasta Harriet Braun näytelmällään Kolme, jonka on suomentanut Nuorta Näyttämöä varten Jukka-Pekka Pajunen. Kaikki hankkeeseen valitut ryhmät esittävät yhden näistä teksteistä. Kaikki neljä näytelmää tullaan esittämään kaikilla viidellä Nuori Näyttämö -alueella Turussa, Kokkolassa, Kouvolassa, Lahdessa ja Helsingissä. Lisäksi ryhmät esittävät näytelmät omilla kotipaikkakunnillaan.

Lisätiedot ja valokuvat

Esko Tynkkynen, yleisötyöntekijä, Kokkolan kaupunginteatteri, 044 780 9205, Salli JavaScriptin suoritus selaimesi asetuksista nähdäksesi sähköpostiosoitteet

Hinriikka Lindqvist, tuottaja, Nuori Näyttämö, 040 570 6570, Salli JavaScriptin suoritus selaimesi asetuksista nähdäksesi sähköpostiosoitteet

* * *

TIEDOTE 18.3.2020 / Vapaa julkaistavaksi heti

KOKKOLAN KAUPUNGINTEATTERI PERUU KAIKKI KEVÄÄN ESITYKSET

Kokkolan kaupunginteatterin johtokunta on päättänyt 18.3. kokouksessaan perua kaikki teatterin esitykset kevään 2020 osalta voimassa olevien koronavirusepidemiaa koskevien suojaamis- ja rajoittamistoimien mukaisesti. Perutut omat tuotannot ovat Nunnia ja konnia, Loviisa-Niskavuoren nuori emäntä, Yksiöön en Äitee ota ja Maailman ympäri 80 päivässä. Peruminen koskee myös vierailuesityksiä ja teatterikierroksia.

Esitysten peruuntuminen on taloudellisesti raskas isku teatterillemme. Toivomme, että mahdollisimman moni asiakkaistamme vaihtaa ostamansa lipun lahjakorttiin tai lippuun tulevan syksyn esitykseen.

Pyydämme asiakkailtamme malttia lipunvaihtojen ja -palautusten suhteen. Lipunmyyntimme palvelee ainoastaan sähköisesti Salli JavaScriptin suoritus selaimesi asetuksista nähdäksesi sähköpostiosoitteet ja puhelimella 040 8068 272 ti-pe klo 12-17. Ruuhkien välttämiseksi toivomme yhteydenottoja ensisijaisesti sähköpostilla. Asiakkaisiin tullaan olemaan yhteydessä.

Vaikka esitystoiminta katkeaakin kevään ajaksi, toiminta teatterissa jatkuu. Syyskauden ensimmäisen ensi-illan, farssikomedian Saranat ja sardiinit harjoitukset ja muu valmistelu jatkuu talon eri työpisteissä.

Useiden muiden Suomen teattereiden tapaan myös Kokkolan kaupunginteatteri on pakotettu käynnistämään Suomen Teatterit ry:n antaman yleisohjeen mukaisesti yt-neuvottelut.

Kokkolan kaupunginteatteri

Teatterinjohtaja Juha Vuorinen puh. 044 7809 221

Teatterin johtokunnan pj. Timo Virolainen puh. 044 7809 15

* * *

TIEDOTE 13.3.2020 / Vapaa julkaistavaksi heti

KOKKOLAN KAUPUNGINTEATTERI PERUU ESITYKSIÄ!

Kokkolan kaupunginteatteri peruu koronavirusepidemian varotoimena esitykset Maailman ympäri 80 päivässä ja Yksiöön en Äitee ota ajalla 13.-18.3.2020.

Seuraamme tarkasti viranomaisten ohjeistusta ja tiedotamme nettisivuillamme lisäohjeista. Teatterin johtokunta päättää loppukevään esityksistä ke 18.3. illalla.

Lunastetut liput on mahdollista vaihtaa toiseen näytökseen tai teatterin lahjakorttiin vuodelle 2020. Lippujen vaihdosta tulee olla yhteydessä teatterin lipunmyyntiin ensijaisesti sähköpostilla Salli JavaScriptin suoritus selaimesi asetuksista nähdäksesi sähköpostiosoitteet tai puh. 040 8068 272 (ti-to klo 12-17, pe klo 12-19).

Toivomme asiakkailtamme kärsivällisyyttä poikkeuksellisessa tilanteessa.

Kokkolan kaupunginteatteri

Teatterinjohtaja Juha Vuorinen 044 7809 221

* * * * *

TIEDOTE 2.1.2020 / Vapaa julkaistavaksi heti

Nunnia ja konnia 2010-luvun vetovoimaisin Kokkolan kaupunginteatterissa

Vuosi 2019 sujui Kokkolan kaupunginteatterissa katsojalukujen valossa varsin mukavasti. Kokonaiskatsojamäärä laski hieman edellisvuodesta ollen nyt 18900 katsojaa. Samalla esitysmäärä laski 24 esityksen verran. Vuonna 2019 teatteri järjesti yhteensä 160 näytöstä 9 omasta tuotannostaan ja 13 vierailuesityksestä. Näytöskohtainen keskikatsojamäärä jatkoi kuitenkin kasvuaan neljäntenä vuonna peräkkäin, nyt 105 katsojasta 118 katsojaan.

Vuoden ehdoton suosikki oli Nunnia ja konnia -musikaali, joka keräsi 38 esityksellään yli 7100 katsojaa. Esitysten täyttöaste oli huikea 95%. Nunnia ja konnia kapusi samalla 2010-luvun katsotuimmaksi esitykseksi Kokkolan kaupunginteatterissa. Suursuosion saavuttanut musikaali jatkaa esityksiään kevätkaudella. Tammi-helmikuun esitysten lisäksi on nyt myös huhtikuulle onnistuttu järjestämään 8 lisäesitystä.

Muista esityksistä katsotuin oli kevätkaudella nähty Supermarsu runsaalla 2700 katsojalla. Syksyllä 2018 ensi-iltansa saanut Carola -musiikkinäytelmä keräsi vielä alkuvuoden esityksillään yli 2100 katsojaa. Samoihin lukuihin ylsi myös Tommi Kinnusen palkittuun romaaniin perustunut Neljäntienristeys. Loviisa – Niskavuoren nuori emäntä sai syksyn 11 esityksellään yli 1500 katsojaa. Näytelmä jatkaa ohjelmistossa vielä kevätkaudella. Vierailuesityksistä suosituin oli kevätkaudella nähty Kiviä taskussa.

Kevään ja syksyn aikana taiteellista toimintaa tukivat myös näytelmien avoimet harjoitukset ja työryhmä- ja kirjailijatapaamiset. Muut tilaisuudet, kuten teatterikuraattorin vetämät erilaiset työpajat ja muu yleisötyö keräsivät vuoden aikana n. 2100 osallistujaa.

Kokkolan kaupunginteatterin kevät 2020 käynnistyy helmikuussa Katariinan kamarissa Sirkku Peltolan kirjoittamalla draamakomedialla YKSIÖÖN EN ÄITEE OTA, jonka ohjaa vierailijana Mika Nuojua. Maaliskuussa päänäyttämön valtaa koko perheen näytelmä MAAILMAN YMPÄRI 80 PÄIVÄSSÄ, jonka ohjauksesta ja uudesta dramatisoinnista vastaa Janne Kuustie.

Vierailuesityksinä kevätkaudella nähdään KOM Teatterin Valehtelijan peruukki, Ruska Ensemblen Sydän, huuda! sekä Ulla Tapanisen Lava-ammuntaa VI. Lisäksi tammikuussa toteutuu yhteistyössä Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin kanssa valmistuva dramatisoitu konsertti Chydenius & musiikki, jonka käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastaa Vesa Tapio Valo.

Ystävällisin terveisin

Kokkolan kaupunginteatteri

Teatterinjohtaja Juha Vuorinen 044 7809 221

Myynti ja markkinointi Hanna Hyvärinen 044 789 209

Kuva-arkisto sivuillamme

http://kokkolanteatteri.fi/kuva-arkisto

* * * * *

Tiedote 29.5.2019

KOKKOLAN KAUPUNGINTEATTERI KASVATTI KATSOJAMÄÄRÄÄNSÄ

Näytäntövuosi syksy 2018 – kevät 2019 keräsi Kokkolan kaupunginteatteriin yli 18800 katsojaa. Katsojamäärä kasvoi edellisen näytäntövuoden lukemista 1100 katsojalla. Näytäntövuoden aikana teatteri järjesti yhteensä 169 näytöstä 6 omasta tuotannostaan ja 14 vierailuesityksestä.

Näytäntövuoden ehdoton suosikki oli Koukussa-farssi, joka sai 38 esityksellä 6628 katsojaa. Näytelmän täyttöaste oli 88,5% ja siitä tuli samalla 2010-luvun katsotuin esitys. Musiikkinäytelmä Carola – Sydämeen jäi soimaan houkutti myös hyvin yleisöä. Näytelmän 33 esitykseen kertyi 4331 katsojaa. Kevään koko perheen näytelmä Supermarsu tavoitti 21 esityksellään 2703 katsojaa. Lisäksi useat vierailuesitykset täyttyivät 100-prosenttisesti. Esityskohtainen keskikatsojamäärä jatkoi kasvuaan, nyt 105 katsojasta 111 katsojaan.

Syksyn ja kevään aikana pienen näyttämön toiminta sijoittui liikekeskus Maximiin. Taiteellista toimintaa tukivat myös näytelmien avoimet harjoitukset, erilaiset työpajat ja muut yleisötyön muodot. Teatterikerho ja nuorten musiikkiteatteriryhmä toimivat koko näytäntövuoden ajan. Yleisötyö keräsi näytäntövuoden aikana yli 1800 osallistujaa.

Teatterin syksyssä musikaalia ja draamaa

Kokkolan kaupunginteatterin syksy käynnistyy suurimmalla tuotannolla vuosikausiin. Komediallinen menestysmusikaali NUNNIA JA KONNIA avaa päänäyttämön syyskauden 31. elokuuta. Musikaali pohjautuu Whoopi Goldbergin tähdittämään elokuvaan Sister Act ja sen ohjaa Kimmo Virtanen. 14-henkistä orkesteria johtaa Mikko Pellinen ja koreografioista vastaa Jari Saarelainen.

Päänäyttämön toisena ensi-iltana nähdään Loviisa – Niskavuoren nuori emäntä. Niskavuori-saagaan kuuluva näytelmä on hehkuva tarina vallasta ja rakkaudesta. Näytelmän ensi-ilta on 9. marraskuuta ja sen ohjaa vierailijana Miisa Lindén.

Katariinan kamarin ensi-iltana valmistuu HÄMÄHÄKKINAISEN SUUDELMA. Eteläamerikkalaiseen vankiselliin sijoittuva kahden miehen draama on vangitseva kuvaus ymmärryksestä, kunnioituksesta ja ystävyydestä. Näytelmän ohjaa teatterinjohtaja Juha Vuorinen ja sen ensi-ilta on 18. lokakuuta.

Omien tuotantojen lisäksi teatterissa nähdään myös useita vierailuesityksiä. Lokakuussa nähdään päänäyttämöllä Valtakunnallisen monologikilpailun tänä vuonna voittanut riemukas EINO LEINON EKSÄT. Pinja Hahtolan virtuositeettinen esitys nähdään 10. lokakuuta. Vibrafonisti Panu Savolaisen johtama jazztrio HERD juhlistaa 10-vuotista taivaltaan päänäyttämöllä 23. lokakuuta. Lisäksi teatterilla vierailee Tuija Nuojuan kirjoittama sekä Tuija ja Mika Nuojuan esittämä VEIKKO-PAPPA JA 101 YHTEYTTÄ MAAILMAAN. Se on musiikillinen näytelmä 5-101 -vuotiaille sekä kaikille digikasteen saaneille. Näytelmä nähdään päänäyttämöllä 22.-23. lokakuuta. Lisäksi joulukuun 14. päivänä on teatterilla LASTEN LAUANTAI, jolloin Akseli Klonkin minifestareilla nähdään viisi eri esitystä teatterin eri näyttämöillä.

Ystävällisin terveisin

Kokkolan kaupunginteatteri

www.kokkolanteatteri.fi

Teatterinjohtaja Juha Vuorinen 044 7809 221 Salli JavaScriptin suoritus selaimesi asetuksista nähdäksesi sähköpostiosoitteet

Markkinointisihteeri Irja Hemmilä 044 7809 209 Salli JavaScriptin suoritus selaimesi asetuksista nähdäksesi sähköpostiosoitteet

* * * * *

Tiedote 6.5.2019

TEATTERIN SYKSYSSÄ MUSIKAALI JA DRAAMAA

Kokkolan kaupunginteatterin syksy käynnistyy komediallisella menestysmusikaalilla NUNNIA JA KONNIA. Hauska ja vauhdikas musikaali perustuu Whoopi Goldbergin tähdittämään Sister Act -elokuvaan (1992), jonka pohjalta tehtyä näyttämöversiota on esitetty menestyksekkäästi eri puolilla maailmaa vuodesta 2006 lähtien. Nunnia ja konnia on Kokkolan kaupunginteatterin suurin satsaus vuosikausiin. Lavalla nähdään talon koko näyttelijäkunnan lisäksi useita vierailijoita sekä 14-henkinen orkesteri kapellimestari Mikko Pellisen johdolla. Pääosassa Deloriksena vierailee Isa Lindgren-Backman. Ohjauksesta vastaa Lymyilevä Kokkola -revyyn ohjannut Kimmo Virtanen ja koreografioiden takana on MTV3:n Tähdet, tähdet -ohjelmasta tuttu Jari Saarelainen. Musikaalin ensi-ilta päänäyttämöllä nähdään 31. elokuuta.

Päänäyttämön toisena ensi-iltana nähdään LOVIISA – NISKAVUOREN NUORI EMÄNTÄ. Hella Wuolijoen Niskavuori -sarjaan kuuluva Loviisan tarina on suuri suomalainen klassikko. Se on hehkuva tarina vallasta ja rakkaudesta. Vieraileva ohjaaja Miisa Lindén ohjasi myös 2016 Kokkolan kaupunginteatterissa esitetyn Niskavuoren Hetan, joka valloitti katsojien sydämet. ”Tunteet ovat tälläkin kerralla pinnassa”, lupaa Miisa Lindén. Loviisan roolissa nähdään Hanna Vähäniemi, Juhanina on Niko Karjalainen ja meijerska Malviinan roolissa Liisu Aurasmaa. Näytelmän ensi-ilta on 9. marraskuuta.

Katariinan kamarin ensi-iltana valmistuu HÄMÄHÄKKINAISEN SUUDELMA. Se on vangitseva draama, ymmärryksestä, kunnioituksesta ja ystävyydestä. Kaksi keskenään hyvin erilaista miestä, Molina ja Valentin ovat joutuneet yhteiseen selliin eteläamerikkalaisessa vankilassa. Toisilleen tuntemattomia miehiä ei aluksi tunnu yhdistävän mikään, mutta suosikkielokuvansa kautta Molina vähitellen pääsee lähemmäs Valentinia ja luottamuksen askelet alkavat kantaa. Yhä tänä päivänä ajankohtaisen näytelmän rooleissa nähdään Tomi Turunen ja Jani Honkaselkä ja sen ohjaa teatterinjohtaja Juha Vuorinen. Ensi-ilta Katariinan kamarissa on 24. lokakuuta.

Syyskaudella nähdään myös muutamia vierailuesityksiä. Ensimmäisenä nähdään Oulun valtakunnallisen monologikilpailun tänä vuonna voittanut EINO LEINO EKSÄT. Pinja Hahtolan riemukas monologi nähdään päänäyttämöllä 10. lokakuuta. Jazztrio HERD vierailee 10-vuotiskiertueensa merkeissä päänäyttämöllä 23. lokakuuta. Lapsille on tarjolla kaksikin vierailua. VEIKKO-PAPPA JA 101 YHTEYTTÄ MAAILMAAN on Tuija ja Mika Nuojuan uutuusnäytelmä kaikille digikasteen saaneille. Sen esitykset päänäyttämöllä ovat 22.-23. lokakuuta. Lisäksi joulukuun 14. päivänä on teatterilla LASTEN LAUANTAI, jolloin Akseli Klonkin minifestareilla nähdään viisi eri esitystä teatterin eri näyttämöillä.

Kokkolan kaupunginteatteri

Teatterinjohtaja Juha Vuorinen 044 7809 221

Markkinointisihteeri Irja Hemmilä 044 7809 209

Kuva-arkisto sivuillamme http://kokkolanteatteri.fi/kuva-arkisto

* * * * *

Julkistettu 2.1.2019

KOKKOLAN KAUPUNGINTEATTERIN KATSOJAMÄÄRISSÄ JÄLLEEN KASVUA

Vuosi 2018 oli Kokkolan kaupunginteatterissa katsojalukujen perusteella varsin onnistunut, sillä teatterissa kävi 19400 katsojaa. Katsojamäärä nousi 400 katsojalla edellisestä vuodesta, mikä johtui erityisesti onnistuneesta syyskaudesta. Vuonna 2018 teatteri järjesti yhteensä 184 näytöstä 12 omasta tuotannostaan ja 12 vierailuesityksestä. Näytöskohtainen keskikatsojamäärä jatkoi samalla kasvuaan 93 katsojasta 105 katsojaan.

Vuoden ehdoton suosikki oli 90% täyttöasteella 5300 katsojaa kerännyt Koukussa-farssi, joka jatkaa vielä tammikuun ajan ohjelmistossa. Kevätkaudella katsotuin esitys oli Aladdin ja ihmeellinen lamppu runsaalla 3800 katsojalla (täyttöaste 86%). Hyvät katsojaluvut kertyi myös Carola -musiikkinäytelmälle, joka ehti kerätä marras-joulukuussa 2200 katsojaa (täyttöaste 87%). Myös Carola jatkaa kevätkauden ohjelmistossa. Katariinan Kamarin katsotuin esitys oli Pikavoitto-komedia 750 katsojallaan. Omien tuotantojen lisäksi teatterissa nähtiin myös useita suosittuja vierailuesityksiä.

Kevään ja syksyn ja aikana taiteellista toimintaa tukivat myös näytelmien avoimet harjoitukset ja työryhmä- ja kirjailijatapaamiset. Kevätkaudella musiikkiteatteriryhmä valmisti yhteistyössä Rokkikoulun kanssa Pop Oz-musiikkinäytelmän. Teatterikerho toimi myös koko vuoden ajan. Muut tilaisuudet, kuten teatterikuraattorin vetämät erilaiset työpajat ja muu yleisötyö keräsivät vuoden aikana n. 1700 osallistujaa.

Kokkolan kaupunginteatterin päänäyttämön kevät 2019 käynnistyy palkitulla sukupolvitarinalla NELJÄNTIENRISTEYS, jonka ohjaa Kokkolan kaupunginteatterin entinen johtaja Ari-Pekka Lahti. Huhtikuussa päänäyttämön valtaa koko perheen näytelmä SUPERMARSU, jonka ohjaaja Aku-Petteri Pahkamäki on myös tuttu paikalliselle yleisölle. Maximin liikekeskuksen väistötilassa ensi-iltana nähdään Kokkolan ja Seinäjoen kaupunginteatterien yhteistuotanto, zombinäytelmä EPÄKUOLLEET, jota esitetään kevätkaudella molemmissa kaupungeissa.

Syyskaudelta ohjelmistossa jatkavat Koukussa, Carola ja Veren maku. Vierailuesityksenä nähdään helmikuussa Marian sydän, joka on fiktiivinen kuvaus aikakaudellansa kohua herättäneestä näytelmäkirjailija Maria Jotunista. Maaliskuussa vierailee Helsingin kaupunginteatterin komedia Kiviä taskussa, jonka esitykset ovat jo loppuunvarattuja. Lisäksi Kokkolan Talvitanssien ohjelmistoa nähdään totuttuun tapaan Kaupunginteatterissa helmikuussa.

Lisätietoja:

Teatterinjohtaja Juha Vuorinen 044 7809 221

Markkinointisihteeri Irja Hemmilä 044 7809 209

Kuva-arkisto sivuillamme http://kokkolanteatteri.fi/kuva-arkisto

* * * * *

Julkistettu 3.12.2018

KOTIMAINEN KANTAESITYS EPÄKUOLLEET AVAA UUDEN TEATTERIYHTEISTYÖN KOKKOLASSA JA SEINÄJOELLA

Kokkolan ja Seinäjoen kaupunginteatterien kevätkauden ensimmäinen ensi-ilta on yksi ja sama näytelmä. Ville Koskivaaran Epäkuolleet toteutetaan kokonaan yhdessä ja sitä esitetään vuorotellen kahdessa kaupungissa.

Teatterinjohtajien mukaan yhteistyö on mielenkiintoinen uusi avaus, jolla ensisijassa haetaan jotain muuta kuin säästöjä.

Yhteistyö kahden – noin kahden tunnin ajomatkan päässä toisistaan sijaitsevan – kaupunginteatterin välillä lähti viriämään kaksi vuotta sitten.
- Alkuidea yhteistyölle tuli kai minulta. Kimmokkeena oli neljän pohjoisen teatterin - Rovaniemi, Kajaani, Oulu, Kemi - yhteistyö ja siitä saadut hyvät kokemukset. Seinäjoki palasi ehdotukseen puolen vuoden kypsyttelyn jälkeen, kertoo Kokkolan kaupunginteatterin johtaja Juha Vuorinen.

Osaltaan kokeilulla haetaan rahoittajan eli Opetus- ja kulttuuriministeriön peräänkuuluttamaa yhteistyön ja uusien toimintatapojen lisäämistä.
- Siitä ei kuitenkaan ole toistaiseksi näyttöä tullaanko avustuksia kohdentamaan näille yhteistöille vai halutaanko toimintaa ohjata ilman porkkanaa. Toki tällä yhteistyöllä pyritään lisäämään tiedonvaihtoa ja samalla voidaan oppia uusia työtapoja. Vaihtelua arkeen tämä tuo varmasti, Vuorinen jatkaa.

Samaa mieltä on Seinäjoen kaupunginteatterin taiteellinen johtaja Christian Lindroos.
- Yhteistyöhön lähdettiin kuin tutkimusmatkalle, katsomaan mitä sillä saavutetaan tai voidaan saavuttaa, ei niinkään säästöjä etsimään. Kiehtoo tietää, mitä tällaisen casen jälkeen pystytään päättelemään

Johtajat uskovat molempien talojen löytävän mahdollisuuksia oppia ja tarkastella omia toimintatapoja.
- Tuotantotavoissa on eroja ja niiden yhdistäminen luo haasteitakin. Ainakin teoriassa yhteistuotanto tuo mahdollisuuden uudistua joltain osin. Eli asennepuolella tämä voi tarjota uuden ja mielenkiintoisen, työhyvinvointiinkin vaikuttavan kokemuksen.

Epäkuolleet vie lähitulevaisuuteen

Matkaan päätettiin lähteä pienikokoisella, helposti siirrettävällä ja kahteen paikkaan rakentuvalla tuotannolla.
- Haimme näytelmää kahdelle näyttelijälle, naiselle ja miehelle. Ville Koskivaaran lähitulevaisuuteen sijoittuva postapokalyptinen Epäkuolleet on vähän erilainen, kauhunäytelmä, joka kiinnostaa varmasti uuttakin yleisöä, sanoo Lindroos.

Seinäjoen kaupunginteatterista mukana on näyttelijä Mia Vuorela ja Kokkolan kaupunginteatterista Pekka Johansson. Vuorela ja näytelmän järjestäjä Hanna Espo ovat marraskuusta lähtien matkustaneet kahdeksi päiväksi viikossa Kokkolaan harjoituksiin.
- Tämä tuotanto tuo raikasta vaihtelua, jota teatterikiinnityksellä oleva näyttelijä harvoin pääsee kokemaan. Suunnittelijathan vierailevat vuosittain toisissakin taloissa, sanoo Vuorela.

Epäkuolleet ohjaa Ossi Koskelainen. Puvut on suunnitellut Kokkolan Katri Tuukkanen ja naamioinnin Seinäjoen Anniina Takala. Kokkolassa Ari Auvinen ja Tomas Jakobsson ovat suunnitelleet siellä myös valmistetun lavastuksen valoineen, videoineen ja äänineen. Tarpeisto on Seinäjoen Airi Lakson käsialaa. Kahdet identtiset lavastukset rakentuvat Seinäjoen kaupunginteatterin Verstas-näyttämölle sekä Kokkolan kaupunginteatterin Maxim-esitystilaan.

Kokkolassa ensi-ilta on 24.1.2019 ja siitä viikon kuluttua, 31.1.2019, Seinäjoella. Näytelmää esitetään vuorotellen kahdessa kaupungissa huhtikuun alkupäiviin saakka.

Vuorinen ja Lindroos pitävät yhteistyön jatkoa mahdollisena.
- Nyt nähdään, mitä yhdessä tekeminen tarkoittaa ja sen perusteella pystytään pohtimaan kannattaako se jatkossa. Tämä on alkutunnustelu, joka ei aja kumpaakaan teatteria ahdinkoon. Jos yhteistyö tyydyttää molemmin puolin, niin järkevää suunnittelua käyttäen on mahdollista toteuttaa vähän isompikin yhteistyö.

Lisätietoja:

Kokkolan kaupunginteatterin johtaja Juha Vuorinen puh. 044 780 9221
Seinäjoen kaupunginteatterin taiteellinen johtaja Christian Lindroos, puh. 040 591 3749

* * *

Julkistettu 1.10.2018

KOKKOLAN KAUPUNGINTEATTERIN KEVÄÄSSÄ ON VAHVAA DRAAMAA JA HUUMORIA

Kokkolan kaupunginteatterin näyttämöillä nähdään kolme uutta ensi-iltaa kevätkaudella 2019. Ensi-illoista yksi toteutetaan yhteistyössä Seinäjoen kaupunginteatterin kanssa.

Päänäyttämön ensimmäisenä ensi-iltana nähdään Tommi Kinnusen palkittuun sukupolviromaaniin perustuva NELJÄNTIENRISTEYS. Tommi Kinnusen esikoisteos on hienovaraisen tarkkanäköinen teos ihmisistä, jotka rakentavat unelmansa luvattomiin harjakorkeuksiin. Teoksen on näyttämölle dramatisoinut Paula Salminen ja esityksen ohjaa kokkolalaisille tuttu Ari-Pekka Lahti. Näyttämömusiikista vastaa Antti Paalanen. Neljäntienristeyksen ensi-ilta on 2. helmikuuta päänäyttämöllä.

Katariinan kamarissa saa ensi-iltansa jo 24. tammikuuta yhteistuotantona Seinäjoen kaupunginteatterin kanssa toteutettava, Ville Koskivaaran zombinäytelmä EPÄKUOLLEET. Nuoren polven ohjaaja Ossi Koskelainen yhdistää ohjauksessaan b-elokuvien kielioppia ja nyrjähtänyttä sarjakuvamaisuutta viiltävään draamaan. Näytelmän muu taiteellinen suunnittelu ja toteutus on jaettu teattereiden kesken. Näyttämöllä nähdään Pekka Johansson Kokkolan kaupunginteatterista ja Mia Vuorela Seinäjoen kaupunginteatterista. Erityisesti nuorta yleisöä tavoittelevan esityksen Seinäjoen ensi-ilta on viikkoa myöhemmin eli 31. tammikuuta.

Kevään kolmantena ensi-iltana nähdään elokuvanakin tunnettu SUPERMARSU. Koko perheen näytelmä perustuu Paula Norosen kirjaan Supermarsu lentää Intiaan, jonka Antti Mikkola on dramatisoinut näyttämölle. Tarinan päähenkilö on 11-vuotias Emilia, jonka haaveena on saada oma marsu. Haaveen toteuduttua marsu puraisee Emiliaa, josta tulee Supermarsu – ylivoimaisen voimakas supersankari. Hauska ja vauhdikas näytelmä vie sankarinsa ja katsojansa Lahden mäkimontusta Tuvaluun ja Intiasta biologian tuntien hämyyn. Näytelmän ohjaa Aku-Petteri Pahkamäki. Ensi-ilta on päänäyttämöllä lauantaina 13. huhtikuuta.

Kevätkaudella jatkavat kaikki syksyn ensi-illat, suosittu farssi KOUKUSSA sekä vasta ohjelmistoon tulossa olevat VEREN MAKU ja CAROLA – SYDÄMEEN JÄI SOIMAAN. Lisäksi on luvassa muutamia vierailuja, joista on jo maaliskuulle varmistunut maankuulu KIVIÄ TASKUSSA Martti Suosalon ja Mika Nuojuan esittämänä.

Lisätiedot:

teatterinjohtaja Juha Vuorinen 044 7809221, Salli JavaScriptin suoritus selaimesi asetuksista nähdäksesi sähköpostiosoitteet

Kuva-arkisto sivuillamme

http://kokkolanteatteri.fi/kuva-arkisto

* * * *

Julkistettu 29.5.2018

KOKKOLAN KAUPUNGINTEATTERISSA KOHTUULLISEN HYVÄ NÄYTÄNTÖVUOSI

Näytäntövuonna syksy 2017 – kevät 2018 Kokkolan kaupunginteatterissa kävi yli 17700 katsojaa. Katsojamäärä jäi hieman edellisen näytäntövuoden lukemista. Näytäntövuoden aikana teatteri järjesti yhteensä 201 näytöstä 10 omasta tuotannostaan ja 14 vierailuesityksestä.

Näytäntövuoden suosikkeja olivat Lymyilevä Kokkola -revyy sekä Aladdin ja ihmeellinen lamppu, jotka molemmat keräsivät noin 3800 katsojaa. Aladdin ja ihmeellinen lamppu kokosi yleisönsä runsaan kuukauden esitysjakson aikana, jolloin täyttöaste nousi 85 prosenttiin. Katariina kamarin suosikki oli Kujakatti Antero ja Teatterin kummitus, joka keräsi 1450 katsojaa täyttöasteen ollessa peräti 90%. Omien tuotantojen lisäksi teatterissa nähtiin myös useita suosittuja vierailuesityksiä.

Syksyn ja kevään aikana taiteellista toimintaa tukivat myös näytelmien avoimet harjoitukset, erilaiset työpajat ja muut yleisötyön muodot. Teatterikerho ja nuorten musiikkiteatteriryhmä toimivat koko näytäntövuoden ajan. Yleisötyö keräsi näytäntövuoden aikana yli 3000 osallistujaa.

Teatterin syksyssä farssia ja kantaesityksiä

Kokkolan kaupunginteatterin syksy käynnistyy pitkästä aikaa farssilla. Ray Cooneyn suosikkifarssi KOUKUSSA vastaa yleisön toiveisiin, mutta myös näyttelijäkunta on mielissään. Farssi kun on tekijöille erityinen taitolaji. Luvassa on hulvattomia hetkiä, kun kokkolalaisen Jussi Virtasen taidolla varjelema perhekuvio uhkaa romuttua. Farssin ensi-ilta päänäyttämöllä nähdään 1.9. ja sen ohjaa komedian taitajana tunnettu Mika Nuojua.

Päänäyttämön toisena ensi-iltana nähdään kantaesitys, teatterinjohtaja Juha Vuorisen käsikirjoittama ja ohjaama CAROLA – SYDÄMEEN JÄI SOIMAAN. Luvassa on lämminhenkinen musiikkinäytelmä, joka on matka Carolan arvoitukselliseen maailmaan. Mistä syntyi ainutlaatuinen ja unohtumaton tapa ja kyky laulaa ja tulkita? Siihen vastauksen antaa vain Carolan tulkitsema musiikki. Näytelmässä kuullaan monia Carolan tunnetuimpia kappaleita, mm. Rakkauden jälkeen, Kielletyt leikit, ja Sydämeen jäi soimaan blues. Carolan roolissa nähdään Hanna Vähäniemi. Musiikista vastaa viisihenkinen orkesteri kapellimestarinaan Mikko Pellinen. Musiikkinäytelmän ensi-ilta on 2. marraskuuta.

Katariinan kamarin ensi-iltana valmistuu VEREN MAKU. Se on tumman humoristinen tarina nykypäivän peijaisista ja ihmisen suhteesta lihaan. Teatterikuraattori Esko Tynkkysen yhdessä työryhmän kanssa valmistama esitys on kerännyt materiaalinsa mm. metsästysseurojen jäseniä haastattelemalla. Myös kiertueella nähtävän esityksen ensi-ilta teatteritalolla on 18. lokakuuta.

Lisäksi syyskaudella nähdään muutamia vierailuesityksiä, joista ensimmäinen on Kokkolan Kinojuhlien yhteydessä toteutuva konserttikokonaisuus KEHRÄ. Lokakuussa nähdään Linnateatterin uutuuskomedia MIEHENKÄYTTÖOPAS sekä AHAA Teatterin kiusaamista ja unelmia käsittelevä rap-musiikkinäytelmä BETONIVIIDAKKO. Katariinan kamarissa nähdään lokakuussa Kemin Kaupunginteatterin vierailu MILJOONA HYVÄÄ SYYTÄ, joka on valoisa näytelmä masennuksesta ja rakkaudenteoista. Marraskuussa Svenska veckanin aikaan vierailee dramatisoitu barokkikonsertti DROTTNING KRISTINAS FOTSPÅR ja vielä joulukuussa nähdään Katariinan kamarissa MAATILAN ELÄMÄÄ, musiikilla höystetty tarina perheen pienimmille.

Lipunmyynti uudistuu

Kaupunginteatterin käyttämä Lipputoimiston lipunmyyntijärjestelmä vaihtuu kesäkuun alussa Netticketin lipunmyyntijärjestelmään. Kesän aikana lippuja on saatavilla netistä sekä Netticketin omista myyntipisteistä. Lipunmyynti teatterilla palaa juurilleen - vuosien tauon jälkeen - ja päiväaikainen myynti käynnistyy 14. elokuuta. Muista lipunmyyntipisteistä ainakin Luckanilta on jatkossakin saatavissa lippuja teatterin esityksiin.

Teatterinjohtajan optiovuodet alkavat

Teatterinjohtaja Juha Vuorisen elokuussa 2015 alkanut kolmivuotinen sopimuskausi jatkuu johtokunnan jo vuosi sitten tekemällä päätöksellä. Vuorisen sopimukseen sisältynyt optio kaksivuotisesta jatkosta ulottaa sopimuksen heinäkuun 2020 loppuun.

Kokkolan kaupunginteatteri

Teatterinjohtaja Juha Vuorinen 044 7809 221

Markkinointisihteeri Irja Hemmilä 044 789 209

Kuva-arkisto sivuillamme

http://kokkolanteatteri.fi/kuva-arkisto

* * *

Tiedote 15.1.2018

KOKKOLAN TALVITANSSIT 7.-11.2.2018

Tanssitaide monipuolisesti esillä Talvitansseilla

Tänä vuonna 24. kertaa järjestettävä festivaalimme tarjoaa raikkaan ja moniulotteisen katsauksen tanssitaiteeseen. Festivaalin päänäyttämönä toimii tuttuun tapaan Kokkolan kaupunginteatteri.

Tuleva ohjelmisto mahdollistaa taiteentekijöiden, yleisön ja eri taidemuotojen välisiä kohtaamisia sekä tarjoaa tilaisuuden nykytanssin kokemiseen ja näkemiseen monesta eri näkökulmasta. "Tänä vuonna Talvitansseilla voit tutustua taidetanssiin niin katsojana kuin osallistujanakin vaikkapa rennosti pullakaffitellen tai työpajassa tanssiteoksen syntyyn tutustuen." festivaalin taiteelliset johtajat Mia Malviniemi ja Anne Peippo kertovat.

Vaikuttavia teoksia kaupunginteatterilla

Festivaalin ohjelmisto kaupunginteatterilla tarjoaa yleisölleen tuoreita ja puhuttelevia teoksia sekä eritaustaisia taiteentekijöitä. Monet esitykset ovat juuri saaneet ensi-iltansa ennen festivaalia.

Perjantaina 9.2. kahden teoksen yhteisillan aloittaa Maria Nurmelan intensiivinen teos Lähempänä villiä sydäntä. Katja Koukkula ja Jussi Väänänen esiintyvät illassa teoksellaan Onnelliset.

Janina Rajakankaan Teini tuo launtai-iltana 10.2. näyttämölle herkkyyden ja hämmennyksen. Teini-teoksen työprosessia avataan myös yhdessä Kokkolan suomalaisen lukion kanssa toteuttavassa työpajassa.

Guillermo Sarduyn ja Minttu Pietilän Kiteytyvä on kahden nuoren koreografin tutkimusmatka fyysisyyteen.

Perjantain ja lauantain esitysten jälkeen keskustelemme teatterin lämpiössä illan esityksistä Tapaa taiteilija -tilaisuuksissa.

Sunnuntain perinteisessä koko perheen esityksessä Glims & Glomsin JAM - Herra Hillon hämmennys hurmaavat tanssinumerot ja hykerryttävät tapahtumat pökerryttävät sekä herra Hillon että esityksen kaikenikäiset katsojat.

Pintaa syvemmältä

Festivaali tarjoaa myös mahdollisuuden tutustua syvemmin ohjelmiston teoksiin kirjallisuuspiirissä, työpajoissa ja keskustelutilaisuuksissa.

Talvitanssien jokavuotinen yhteistyö Keski-Pohjanmaan opiston tanssitaiteen linjan kanssa jatkuu Pullakahviresidenssin muodossa. Tanssitaiteilija Jukka Ristolaisen luoma Pullakahvi-konsepti on esitystila, jossa esiintyjät ja taiteentekijät leppoisasti pullakahvitellen räjäyttävät tekijöiden ja yleisön rajapinnan taivaan tuuliin.

Soveltavan taiteen ulottuvuus toteutuu festivaalilla Sweet is the sound of my newborn wings –kokonaisuuden myötä. Kokonaisuus sisältää työpajan, tanssiesityksen ja keskustelutilaisuuden. Sweet is the sound of my newborn wings -projektin työryhmä on ollut kehittämässä uudenlaista menetelmää päihde- ja mielenterveystyöhön. Projektissa toteutetaan tanssitaiteen soveltavaa käyttöä sekä moniammatillista päihdekuntoutusta tanssin keinoin.

Teoksen koreografi-ohjaajina toimivat Seinäjoen päihdeklinikan sosiaaliohjaaja, tanssi-liiketerapeutti Kaisa Kanto ja tanssitaiteilija Hanna Korhonen.Kokonaisuuden yhteistyökumppaneita ovat Keski-Pohjanmaan Kansanopisto, Ventuskartano ry, Ensi- ja turvakoti Kokkola ry, Sormus-hanke/Kokkotyö-säätiö ja Pohjanmaan tanssin aluekeskus.

Lähempänä villiä sydäntä –teoksen tanssija/koreografi Maria Nurmela vierailee Kokkolan seudun kirjallisuuspiirissä to 8.2. Kirjallisuuspiiri toteutetaan yhteistyössä piirin vetäjän Laila-Lampinen-Hietikon sekä Kokkolan seudun opiston kanssa. Piirissä tutustutaan brasialaisen Clarice Lispectorin kirjaan Lähellä villiä sydäntä. Festivaalilla perjantaina nähtävä Nurmelan nykytanssiteos on inspiroitunut tästä kirjasta.

Viime vuonna aloitettu Open Stage –tapahtuma saa jatkoa tämän vuoden festivaalilla. Tapahtuma kutsuu kaikenikäiset tanssinharrastajat esiintymään festivaalille lauantaina 10.2. Tapahtuma toteutetaan yhteistyössä Keski-Pohjanmaan konservatorion kanssa.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Anne Peippo

tuottaja / taiteellinen johtaja

Kokkolan Talvitanssit - Vinterdans i Karleby

Salli JavaScriptin suoritus selaimesi asetuksista nähdäksesi sähköpostiosoitteet

+358 40 8337312

www.kokkolantalvitanssit.fi

* * *

Tiedote 10.1.2018

VERTIGOA KAHDELLA NÄYTTÄMÖLLÄ - TEATTERISSA JA ELOKUVISSA!

Kokkolan kaupunginteatteri ja elokuvateatteri BIOREX antaa nyt katsojilleen mahdollisuuden sukeltaa syvälle psykologisen trillerin maailmaan. Kaupunginteatterissa Vertigon esityskausi käynnistyy 2.2. jatkuen aina 12.5. asti. Näytelmän ohjaa Aleksander Anria (vier.).

Elokuvateatteri Biorex puolestaan esittää Alfred Hitchcockin ohjaaman elokuvan kahtena sunnuntaina 4.2. klo 18 ja 18.2. klo 14.

Alennusta lipulla

Teatterilipulla saa alennusta KOLME EUROA elokuvalipusta (norm. 13,-) ja puolestaan elokuvalipulla saa alennusta VIISI EUROA teatterilipusta (norm. 26,-/22,-/16,-). Myynti molempien lippukassalta lippua vastaan.

Avoimet harjoitukset

Vertigo-näytelmän avoimet harjoitukset on teatterin päänäyttämöllä MA 15.1.2018 KLO 18-19.30. Työryhmän lisäksi mukana harjoituksissa on myös elokuva-kriitikko Hannu Björkbacka kertomassa filmiversiosta, joka on kriitikkoäänestyksissä valittu maailman parhaaksi elokuvaksi.

Lyhyesti tarinasta

Vertigo (D'entre les Morts) kertoo entisestä etsivästä Flavièresista, joka palkataan sirpaleisen uransa päätyttyä varjostamaan vanhan tuttavansa oudosti käyttäytyvää vaimoa. Kun varjostaja ennen pitkää huomaakin rakastuneensa varjostettavaan, muuttuu velvollisuudesta vastaanotettu tehtävä miestä piinaavaksi arvoitukseksi.

Mikä on totta, mikä silkkaa savuverhoa? Kuka on vain puoliksi tässä maailmassa elävä, kaunis Madeleine? Ja voivatko menneisyyden haamut palata vainoamaan, jopa rakastamaan eläviä?

Vertigo tunnetaan parhaiten Alfred Hitchcockin ohjaamana, San Franciscoon sijoittuvana elokuvana. Tommi Kainulaisen uuden dramatisoinnin tapahtumat sijoittuvat kuitenkin, Boileaun ja Narcejacin alkuperäisromaanin mukaisesti, toisen maailmansodan aikaiseen Ranskaan.

Vertigo on tarkka ja tyylikäs psykologinen trilleri ihmismielen syövereistä. Se sukeltaa film noir -hengessä syvyyssuuntaan ja tutkii rakkauden ikuista mysteeriä myös kevyen huumorin kautta.

”Uskotteko, että on mahdollista elää useammin kuin kerran… Tarkoitan… että onko mahdollista kuolla ja sitten… elää jälleen jonain toisena?”

* * *

Tiedote 2.1.2018

KOKKOLAN KAUPUNGINTEATTERIN KATSOJAMÄÄRISSÄ KASVUA

Vuosi 2017 oli Kokkolan kaupunginteatterissa katsojalukujen perusteella varsin onnistunut, sillä teatterissa kävi 19000 katsojaa. Katsojamäärä nousi kahdella tuhannella edellisestä vuodesta. Vuonna 2017 teatteri järjesti yhteensä 204 näytöstä 14 omasta tuotannostaan ja 12 vierailuesityksestä. Näytöskohtainen keskikatsojamäärä jatkoi samalla kasvuaan 81 katsojasta 93 katsojaan.

Vuoden ylivoimainen suosikki oli Koirien Kalevala 4500 katsojalla. Syyskauden katsotuin esitys oli Lymyilevä Kokkola -revyy, joka ehti kerätä marras-joulukuussa 2400 katsojaa. Katariinan Kamarin katsotuin esitys oli Kujakatti Antero ja Teatterin kummitus 1200 katsojallaan. Omien tuotantojen lisäksi teatterissa nähtiin myös useita suosittuja vierailuesityksiä.

Kevään ja syksyn ja aikana taiteellista toimintaa tukivat myös näytelmien avoimet harjoitukset ja työryhmä- ja kirjailijatapaamiset. Vuoden aikana on ollut lisäksi teatteri- ja naperokerhojen toimintaa sekä syyskaudella musiikkiteatteriryhmä yhteistyössä Rokkikoulun kanssa. Muut tilaisuudet, kuten Varjolinnan juhlat, teatterikuraattorin vetämät erilaiset työpajat ja muu yleisötyö keräsivät vuoden aikana n. 4700 osallistujaa.

Kokkolan kaupunginteatterin päänäyttämön kevät 2018 käynnistyy psykologisella jännitysnäytelmällä VERTIGO, joka on yleisölle tuttu Alfred Hitchcockin elokuvana. Huhtikuussa päänäyttämön valtaa koko perheen näytelmä ALADDIN JA IHMEELLINEN LAMPPU. Katariinan Kamarin ensi-iltana nähdään irlantilaiskomedia PIKAVOITTO. Keväällä Katariinan Kamariin palaa muistisairauden vaikutuksista kertova PALA PALALTA POIS.

Syyskaudelta ohjelmistossa jatkavat Lymyilevä Kokkola -revyy, Linnan juhlat, Kujakatti Antero ja Teatterin kummitus sekä Elämäni luuserina. Vierailuesityksenä nähdään maaliskuussa Marian sydän, joka on fiktiivinen kuvaus aikakaudellansa kohua herättäneestä näytelmäkirjailija Maria Jotunista. Lisäksi Kokkolan Talvitanssien ohjelmistoa nähdään totuttuun tapaan Kaupunginteatterissa helmikuussa.

* * *

Tiedote 20.10.2017

MARRASKUU TARJOAA USEITA VIERAILUESITYKSIÄ

Vierailuesitystensarjan aloittaa SVENSKA VECKAN-tapahtumaviikko kahdella ruotsinkielisellä esityksellä: Teater Taimine esittää Katariinan kamarissa tiistaina 7.11. klo 10 ja 12 perheen pienimmille - noin 2-6 vuotiaille - suunnatun näytelmän PUSSAS PÅ RIKTIGT. Esityksen kesto on 30 min.

Seuraavana päivänä keskiviikkona 8.11. vierailee päänäyttämöllä klo 10 ja 12 Åbo Svenska Teater näytelmällään PAR AVION. Tämä esitys on suunnattu 6-12-vuotialle ja sen kesto on noin 45 min.

Molempiin ruotsinkielisiin esityksiin on yleisöllä vapaa pääsy. Varaukset ennakkoon ottaa poikkeuksellisesti vastaan vain pääkirjaston Luckan-lipunmyyntipiste puh. 050 347 0527.

Viikko jatkuu suomenkielisillä vierailuilla. Kiitosta ja kunniaa saavuttanut RED NOSE COMPANYN riemukas esitys PUNAINEN VIIVA vierailee päänäyttämöllä torstaina 9.11. klo 19. Huippusuositun Juoksuhaudantie-esityksen tekijät ovat tarttuneet Ilmari Kiannon kansallisklassikkoon. Klovnit Mike (Tuukka Vasama) ja Zin (Timo Ruuskanen) kuljettavat katsojat kainuulaiseen korpimaisemaan aseinaan sähkökitara ja haitari. Punainen viiva on esitys äänestämisestä, tasa-arvosta ja politiikan mahdottomuudesta – pilke silmäkulmassa. Suomalainen tragedia ei ole ollut koskaan näin hauskaa! Esitystä suositellaan yli 14-v:lle sen kesto on noin 2 tuntia (sis. väliajan).

RED NOSE COMPANYn toisessa esityksessä taitava kaksikko Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama tekevät hyppäyksen lastenteatterin pariin. KEISARIN UUDET VAATTEET nähdään pe 10.11. klo 10 teatterin päänäyttämöllä. Esitys on näyttelijöiden juhlaa! H.C.Andersenin klassikkosatuun punotaan menevää musiikkia Aviciista Abbaan. Lapsille tarina tarjoaa analogioita koulumaailmasta, vanhemmille katsojille Keisarin uudet vaatteet on poliittisempi satiiri -- mutta yksi asia on universaali ja varma: alastoman keisarin takapuoli naurattaa meitä kaikkia. Esitystä suositellaan yli 6-vuotialle ja sen kesto on 1 tunti.

Vierailupotpurin päättää Kaija Kärkisen ja Antti Korhosen konserttivierailu KAIHO keskiviikkona 15.11. klo 19 teatterin päänäyttämöllä. Ohjelmassa on tunnettuja suomalaisia iskelmiä ja laulelmia uusina, taidokkaina ja tunnelmallisina sovituksina. Vaikutteita on otettu niin flamencosta, argentiinalaisesta tangosta kuin irlantilaisesta kansanmusiikista. Kappaleita kuullaan mm. Hectorilta, Juicelta, Toivo Kärjeltä ja Tapio Rautavaaralta. Kauniit melodiat ja elämänmakuiset sanoitukset kertovat rakkaudesta, jäähyväisistä, kaipuusta, ilosta, kaihosta ja elämän tragikomediasta.

Kaija Kärkisen sielukas ääni yhdessä Antti Korhosen kitaroinnin kanssa kuljettavat tunnetut sävelmät yllättäviin paikkoihin Andalucian illoista Buenos Airesin kujille. Tapio Rautavaaran Kulkuriveljeni Jan soi Piazzollan tangon tapaan ja Toivo Kärjen Jos vielä oot vapaa saa matkaansa espanjalaisen Solea-poljennon.

Kaihossa perinteinen iltama kulkee käsikädessä herkän kamarikonsertin kanssa Suomi 100-vuotta juhlavuoden hengessä.

* * *

Tiedote 27.9.2017

KOKKOLAN KAUPUNGINTEATTERIN KEVÄÄSSÄ ON JÄNNITYSTÄ JA TAIKUUTTA

Kokkolan kaupunginteatteri lähtee kevääseen 2018 kurkistamalla ulos maailmaan. Suomi 100 -juhlavuosi mentiin kokonaan kotimaisilla ensi-illoilla, mutta keväällä on taas aika näytelmille, joiden alkuperä löytyy kotimaamme ulkopuolelta.

Päänäyttämön ensimmäisenä ensi-iltana nähdään ranskalaisen kirjailijakaksikon Pierre Boileau – Thomas Narcejac jännitysromaaniin perustuva VERTIGO, jonka Tommi Kainulainen on dramatisoinut näytelmäksi. Suurelle yleisölle tarina on aiemmin tullut tutuksi Alfred Hitchcockin elokuvana. Vertigo – punainen kyynel sijoittuu toisen maailmansodan aikaiseen Pariisiin. Tarinassa korkeapaikankammosta kärsivä päähenkilö Flavières rakastuu varjostamaansa naiseen. Kyseessä on sekä jännitysnäytelmä että traaginen rakkaustarina, joka kerrotaan takaumien avulla. Vertigon ohjaa vierailijana Aleksander Anria ja sen ensi-ilta on 3. helmikuuta päänäyttämöllä.

Katariinan kamarissa saa ensi-iltansa jo 18. tammikuuta irlantilainen komedia PIKAVOITTO. Marie Jonesin kirjoittama näytelmässä kodinhoitajat Loretta ja Francis hoitavat vanhempaa miestä, Davyä tämän kotona. Naiset ovat matalapalkkaisia ja haaveilevat reissusta Barcelonaan sekä helpommasta arjesta, ainakin lapsilleen. Kun Davy ei vastaa kylpyhuoneesta, naiset huomaavat mahdollisuuden järjestellä itselleen lisätienestiä ja toteuttaa haaveitaan. Lopulta kuitenkin omatunto soimaa ja vaarassa ovat maine sekä työpaikka. Komediaa syntyy päähenkilöiden keksiessä peitetarinoita, jotka kertyvät yhä monimutkaisemmaksi vyyhdiksi. Komedia tarkastelee aihepiiriään lämmöllä huumorin kautta.

Kevään kolmantena ensi-iltana nähdään tunnettuun itämaiseen satuun perustava koko perheen näytelmä ALADDIN JA IHMEELLINEN LAMPPU, jonka uuden version on kirjoittanut Christian Lindroos. Näytelmässä on luvassa vauhtia, huumoria ja taikoja, jotka viehättävät yhtä lailla pientä katsojaa kuin vähän isompaakin. Näytelmän ohjaa Seppo Välinen ja taikuudet esitykseen suunnittelee taikuri Joni Pakanen. Ensi-ilta on päänäyttämöllä lauantaina 21. huhtikuuta.

Huhtikuun 27. päivä ohjelmistoon palaa PALA PALALTA POIS. Näytelmä kertoo muistisairaudesta, tautiin sairastuneista, heidän omaisista ja hoitajistaan. Muistisairauksia potee Suomessa parisataatuhatta ihmistä ja läheiset mukaan laskettuna tauti koskettaa ainakin miljoonaa suomalaista. Heini Tolan dramatisoima näytelmä perustuu Anneli Kannon teokseen Pala palalta pois -kertomuksia Alzheimerin taudista.

Kevätkaudella jatkavat kaikki syksyn ensi-illat. Teatteriravintola Lumossa jatkuvat suositut Improillat ja lisäksi on luvassa muutamia vierailuja.

* * *