Kunnianosoitus maailman parhaalle mäkihyppääjälle

Näyttelijä Tatu Mönttisen kirjoittama ja esittämä Matti Nykänen – Hyppy sumuun raottaa ovea Suomen legendaarisimman urheilijan mieleen. Matti Nykäsen muistoa kunnioittava, paljon kiitosta saanut monologinäytelmä vierailee Kokkolan kaupunginteatterissa ensi viikolla 9.12.

Miten Matin tarina päätyi näyttämölle?

Esitimme muutaman kysymyksen mäkihyppääjän monoihin hypänneelle näyttelijä, käsikirjoittaja Tatu Mönttiselle.

Kuka olet ja mistä tulet?

Olen 40-vuotias vantaalainen freelancernäyttelijä. Valmistuin Teatterikorkeakoulusta näyttelijäksi vuonna 2008, jonka jälkeen olen ollut kiinnityksellä Oulun, Kouvolan ja Lahden kaupunginteattereissa. Vuodesta 2014 alkaen olen ollut freelancerina.

Mikä sai sinut kiinnostumaan juuri Matti Nykäsestä ja tekemään hänestä esityksen?

Oltiin kaveriporukalla istumassa iltaa ja mietin, kuka olisi kiinnostava hahmo. Ystävä ehdotti Nykästä, johon aluksi suhtauduin varauksella. Mutta mitä enemmän tutustuin aiheeseen, sitä mielenkiintoisempi henkilö Matti tuntui olevan.

Esityksestä on kerrottu, että se on Matin muistoa kunnioittava, mutta kumartelematon. Tapasitko Mattia koskaan henkilökohtaisesti?

En valitettavasti ehtinyt tavata. Olin menossa keikalle keväällä 2019, mutta hän ehti nukkua pois juuri ennen keikkaa. Matti oli kuitenkin tietoinen tästä esityksestä.

Mistä kaikkialta keräsit materiaalia esitystä varten?

Keräsin materiaalia kirjoista, lehdistä, YouTubesta, dokumenteista ja tv-ohjelmista.

Matti Nykänen – Hyppy sumuun sai lähes tasan kaksi vuotta sitten kantaesityksensä ja esityksiä on takana noin 40. Vieläkö esitys jatkaa kiertämistä?

Nyt on ollut hieman taukoa viimeisestä yleisöesityksestä. Uskon kuitenkin, että tämä on esitys, jota tulen esittämään tasaisesti, koska kyseessä on yksi Suomen tunnetuimmista urheilijoista. Ja esitykseni on hieno tapa viettää vielä hetki Matin räiskyvän ja herkän persoonan äärellä.

Olet käynyt esityksellä myös Suomen rajojen ulkopuolella. Minne kaikkialle olet Matin kanssa matkannut?

Suomessa on tullut käytyä aika monessa paikassa. Suomen lisäksi olemme käyneet esiintymässä Tukholmassa, Luxemburgissa, Torreviejassa ja Fuengirolassa. Viime keväänä esitys myös striimattiin kaksi kertaa.

Oliko höyhen-patsas sinusta oikea valinta Matti Nykäsen muistomerkiksi?

Tähän en osaa ottaa kantaa, mutta mielestäni Matti olisi ansainnut näköispatsaan symbolin sijasta.

Matti Nykänen - Hyppy sumuun nähdään Kokkolan kaupunginteatterin päänäyttämöllä keskiviikkona 9.12.2020 klo 19. Tervetuloa turvallisesti teatteriin!

”Tatu Mönttinen on tehnyt upean työn tuodessaan näyttämölle Matti Nykäsen elämäntarinan. Katsoja eläytyy koskettavaan tulkintaan ja jää miettimään olisiko häntä jotenkin voinut auttaa. Mäkikotkan komea lento liitää suoraan sydämiin.” Tamperelainen (2.3.2019).

Lue lisää esityksestä ja käy lippuostoksilla!

Tatu Mönttistä haastatteli Irja Hemmilä