EI NAURATA

”Dark humor is like food. Not everyone gets it.” Josif Stalin.

Antti Holma ei naurata. Omat jutut ei naurata. Poliittinen korrektius ei naurata. Epätäydellisyys ei naurata. Ammattitaito ei naurata. Aitous ei naurata. Ristiriidattomuus ei naurata. Mikä naurattaa ja miksi?

”Matematiikka on kieli, jolla Jumala on kirjoittanut maailmankaikkeuden”, tokaisi Galileo Galilei tutkiessaan mistä maailma muodostuu. Matematiikasta on tullut universaali kieli. Helsingin yliopiston matemaattisen fysiikan professori Antti Kupiainen tiivistää asian jämäkästi; ”Fysikaalisten ja kemillisten prosessien ymmärtämiseen vaaditaan matematiikkaa. Se on siis väline, jota muut tieteet käyttävät.” Jos siis matikkaa käytetään ymmärtämään kaikkeutta, niin käytetäänkö komiikkaa ymmärtämään ihmistä? Tai ainakin metaboloimaan meidän aikaansaannoksia?

Useat koomikot näkevät harjoittamansa lajin selviytymiskeinona ja jopa terapiana. Vitsit, gägit ja punchlinet tulevat usein, ja parhaissa tapauksissa, omasta elämästä. On vapauttavaa nauraa jollekin ylivoimaiselle ja käsittämättömälle, johon millään omalla tekemisellä ei ole vaikutusta ja joka on vääjäämätöntä. Kyseessä voi olla sairaus, luonnonmullistus, säätilojen ääri-ilmiöt, katastrofit tai kuolema.

Ba dum tss. Tämä onomatopoeettinen kirjainyhdistelmä on yleisesti käytetty merkkaamaan vitsin highlight tai sarkastisena eleenä huonon vitsin jälkeen. Retrospektiivisesti tämän ääntä jäljittelevän eleen isäksi on julistettu legendaarinen jazz-rumpali Gene Krupa. Stand – upista väitöskirjan vääntäneelle Lindforsin Antille kiitos tästä knopista.

Onko komiikkaa varten olemassa jokin kaava? Täydellisen vitsin ohje, jota noudattamalla kenet tahansa saa repeämään, riippumatta persoonallisuudesta, kasvatuksesta, etnisestä taustasta tai asemasta. Tapio Väntsi tutki aihetta opinnäytetyössään ja teoreettisen tutkimuksen pohjalta kehitti komiikan kaavan. Se koostuu seuraavista elementeistä; inkongruenssi, degradaatio, mekaaninen jäykkyys, paljastuminen, kontrasti, arvolataus ja tunteettomuus. Näistä kolme jälkimmäistä ovat kanvaaseja, joita ilman ensimmäiset neljä elementtiä itsessään eivät ole hauskoja. Väntsi yhdistää loistavasti opinnäytetyössään tarinankerronnan peruselementin, ristiriidan, itse kehittämäänsä teoriaan. Opparin loppupuolen kaavan testaaminen Oksasen Puhdistus-romaaniin perustuvaan näytelmään, on itsessään sellainen vitsi, että meinaa jalat mennä alta.

Ihmisellä on ollut kova hinku tutkia ja tunkeutua avaruuteen muun ajattelevan elämän etsimisen toivossa. Useat maat jopa kilpailevat, mitkä universumin kolkat he saavuttavat ennen toisia. Tänä vuonna, päivä meikäläisen syntymäpäivästä, Yhdistyneiden Arabiemiirikuntien ensimmäinen Mars-luotain saavutti päämääränsä. Kun jenkit saavuttivat ensimmäisenä Marsin pinnan 1976, he alkoivat välittömästi lähettää kuvia alueesta Maahan. Planeetan pinnalle lähetetyssä laskeutujaosassa oli robottikäsi, jolla he keräsivät näytteitä planeetan pinnalta. Miksi he eivät käyttäneet kouraa kirjoittaakseen ”VARATTU”. Ba dum tss!

Leffa

Robin`s Wish (2020)

Biisi

DJ Ibusal – Pilalla (2018)

Kirjoittaja

Niko Karjalainen

Lue myös kirjoitukseni

Uusimmat Maskin takaa kirjoitukset