Edellinen kirjoitus
Noora Salmi - pukusuunnittelija
Tarinoita teatterista |
Pohjalaisia-näytelmän alkaessa muusikko Jani Korpi istuu näyttämön perällä rumpujen takana. Sama mies, lavasterakentaja Korpi, on ollut mukana rakentamassa näytelmän lavasteita. Näytelmän väliajalla näyttämötyöntekijä Korpi kiirehtii siirtämään lavasteita ja toisen puoliajan alkaessa mies näyttelee Kriivarin roolissa.
Kymmenen vuotta sitten Jani Korvelta kysyttiin työhaastattelussa, tuleeko hän toimeen näyttelijöiden kanssa. Vahvan musiikkitaustan omaava mies arveli pärjäävänsä näyttelijöiden kanssa ja niin Korpi sai paikan näyttämötyöntekijänä Kokkolan kaupunginteatterissa. Korven viralliset tittelit ovat lavasterakentaja ja näyttämötyöntekijä, mutta mieheltä hoituu suvereenisti myös ääni- ja musiikkihommat. Tällä hetkellä hän soittaa rumpuja Pohjalaisia-näytelmässä.
– Käytännössä olen teatterilla tehnyt kaikkea muuta paitsi työskennellyt talousjohtajana ja teatterin johtajana, Korpi nauraa.
Veneen rakentajasta teatteriin
Jani Korpi on syntynyt Ruotsissa, mutta muuttanut teini-ikäisenä Suomeen ja sittemmin juurtunut Kokkolaan, Ykspihlajaan. Koulutukseltaan mies on käyttötekniikan mekaanikko ja ennen teatteria hän työskenteli veneen rakentajana.
– Tykkäsin tehdä käsilläni ja viihdyin veneen rakentajana, mutta lasikuitu aiheutti ongelmia herkälle iholle. Monesti yöllä heräsin siihen, että olin raapinut ihoni vereslihalle. Nähtyäni työnhakuilmoituksen teatterin näyttämötyöntekijän paikasta, laitoin hakemuksen sisään.
Lavasterakentajan työhön kuuluu lavasteiden toteuttaminen lavastajan suunnitelmien ja piirustusten pohjalta. Teatterin pihan perällä on pieni paja, jossa näyttävät lavasteet syntyvät.
- Teatterin lavalla nähdään jopa viisi metriä korkeita lavasteita. Ne täytyy rakentaa siten, että pienessä pajassa lavasteet valmistetaan moduuleina ja kasataan vasta lavalla.
Näyttämötyöntekijän hommiin puolestaan kuuluvat kaikki näyttämötekniset asiat, kuten näytelmän sisällä tapahtuvat tekniset toteutukset sekä näytöksien vaihdot.
Teatterissa viehättää hommien monipuolisuus. Töitä saa tehdä oman osaamisen mukaan. Aikuisiässä Korpi suoritti media-assistentin opinnot, missä hän perehtyi myös ääni- ja videohommiin. Muusikon hommat mies on opetellut korvakuulolta, treenikämpällä bändin kanssa. Rumpujen lisäksi Korven käsissä soi myös kitara ja basso. Tällä hetkellä mies onkin vapaa-ajalla mukana neljässä eri bändissä.
Näytelmän musiikki hioutuu harjoituksissa
Jani Korvella on teatterissa monta roolia, mutta muusikkona näyttämön lavalla oleminen on lähellä sydäntä. Vaikka kokemusta rumpujen soittamisesta on liki 40 vuoden ajalta, siitä huolimatta parin kuukauden ajan Pohjalaisia treenatessa Korpi treenasi rumpujen soittoa noin 30 tuntia viikossa.
– Ohjaaja Juha Luukkosen tavaramerkki on, että asiat tapahtuvat kellontarkasti. Tämä vaatii valtavan määrän harjoitustunteja, jotta kaikki asiat näyttämöllä täsmäävät.
Korven rooli Pohjalaisia-näytelmässä on korvaamaton. Jos hän sairastuisi, jouduttaisiin esitykset perumaan. Näytöksen rumpumusiikkia on käytännössä mahdotonta nuotittaa, koska se muotoutuu harjoituksissa kokonaisuuden perusteella.
Esiintymään tottuneelle muusikolle lavalle meno on edelleen jännittävä kokemus.
– Sopiva ja terve jännitys täytyy ollakin. Jos menee liian rennosti lavalle ja miettii rumpuja soittaessa pizzan täytteitä, tulee heti virheitä, Korpi nauraa.
Kuva: Malena Haglund / St. Hurmos