Juha Lagström - näyttelijä, laulaja, musiikintekijä

Näyttelijä, laulaja ja lauluntekijä Juha Lagström

Syksyn aikana vieraileva näyttelijä Juha Lagström on nähty Kokkolan kaupunginteatterin lavalla Finnhitsissä ja nyt myös ensi-iltansa 26.11. saaneessa Pohjalaisissa, Jussi Harrin roolissa. Yhdessä Juha Luukkosen ja Matti Ojan kanssa Lagström on myös sovittanut Tuomari Nurmion musiikin Pohjalaisia näytökseen.

Musiikki on nuoruudesta asti ollut iso osa Juha Lagströmin elämää. Lagström on seitsemänneltä luokalta saakka soittanut aktiivisesti eri bändeissä ja kirjoittanut ja sovittanut omia biisejä. Kitara on aina kiinnostanut enemmän välineenä kuin instrumenttina ja se on toiminut työkaluna musiikin luomiselle.

- Musiikki on tapani käsitellä elettyä, nähtyä ja koettua elämää. Pidän itseäni enemmän rämpyttäjänä kuin soittajana ja sen takia minulle on myös muodostunut oma tyyli tehdä musiikkia. Minulla on Facebook-sivu, jonka nimeksi valikoitui “Juha Julli Lagström - kansantaiteilija”, kuvastamaan persoonallista ja itseoppinutta tyyliäni.

Antoisaa ja haastavaa elämää muusikkona, näyttelijänä ja perheenisänä

Juha Lagström on syntynyt Seinäjoella mutta muutti neljävuotiaana Lapualle, jossa hän on viettänyt lapsuuden ja nuoruuden. Nykyään Lagström asuu Helsingissä perheensä kanssa, johon kuuluu vaimo ja kaksostytöt. Hänen viimeksi julkaisema kappale Lapua, käsittelee omia sekä kavereiden lapsuuden kokemuksia ja Lapuan historiaa.

- Kyseinen biisi aukeaa varmaan monimerkityksellisemmin heille, jotka tuntevat Lapuan historiaa tai ovat asuneet Lapualla mutta toivon sen puhuttelevan myös muita. Biisin palautteen suhteen ajattelin, että joko mulle tarjotaan kalja tai sitten saan turpaan. Kommenttien perusteella näyttäisi kuitenkin kaljan puolelle olevan kääntymässä, Lagström huokaisee.

Näyttelijän työt alkoivat kiinnostaa lukiossa, kun ylioppilaskirjoitukset lähestyivät ja piti alkaa miettimään tulevaisuutta.

- Tuntui siltä, että monella kaverilla oli selkeä suunnitelma. Selailin valintaopasta ja silmiin osui teatterikorkeakoulu ja näyttelijäpuoli. En ollut ikinä tehnyt mitään teatteriin liittyvää mutta ajattelin että tämä on tarpeeksi omituista minulle. Päätin hakea Teatterikorkeakouluun ja pääsin toiseen vaiheeseen. Pääsykokeista syntyi kipinä ja päädyin Tampereen komediateatterin oppilaskouluun ja sain töitä Porin teatterista.

Lagströmin mielestä perhe-elämän ja näyttelijän työn yhdistäminen kiinnitetyllä näyttelijällä oli haastavaa. Aikataulutus oli hankalaa eikä hän nähnyt lapsiaan paljon. Jälkeenpäin ajateltuna Lagström pohtii jatkuvan stressin johtaneen loppuunpalamiseen.

- Tuli sellainen olo, että en jaksa enää, vaikka tarjolla oli mielenkiintoisia projekteja. Teimme suuren elämänmuutoksen ja jätimme vaimon kanssa vakituiset työt Vaasassa ja muutimme perheen kanssa tyhjän päälle Helsinkiin. Helsingissä toimin freelance näyttelijänä ja näyttelin mm. Juha Luukkosen ohjauksessa Lahdessa näytelmässä Kahdeksan surmanluotia, Espoon kaupunginteatterissa, Tampereella, tv-sarjassa Ylellä sekä Samppalinnan Kesäteatterissa. Tein myös musiikkia trubaduurina.

Vuonna 2011 puhelin soi ja luurista paljastui mielenkiintoinen tarjous.

- Lauri Tähkä oli jättänyt Elonkerjuu-yhtyeen ja rumpali Lenni Paarma soitti ja kysyi josko lähtisin laulamaan. Siihen liittyvä julkisuus mietitytti ja otin yhteyttä kavereihin ja kysyin heidän mielipidettään. Tuli kuitenkin sellainen olo, että tämä kortti on pakko katsoa ja halusin päästä tekemään musiikkia. Elokerjuu oli hieno kokemus. Siihen liittyi paljon uutta, se oli nautinnollista ja vapauttavaa aikaa.

Juha Lagström teki tuolloin sekä näyttelijän töitä että toimi bändin keulahahmona ja lopulta työtaakka kävi liian suureksi ja vuonna 2017 hän päätti jättäytyä pois Elonkerjuu -yhtyeestä.

Nälkä kasvoi ja teatterilava houkutteli taas

Tällä hetkellä Juha Lagström keskittyy pääsääntöisesti näyttelijän töihin ja keikkailee sooloartistina. Ensi kesänä hän toivoo myös muutaman bändikeikan toteutuvan.

- Olen myös tehnyt pari vuotta töitä raksalla. Aamuherätykset olivat aivan hirveitä mutta työt rakennuksella antoivat hyvää nöyryyttä.

Teatterinjohtaja Juha Luukkonen ja Juha Lagström tekivät yhteistyötä ensimmäisen kerran Vaasan kaupunginteatterissa vuonna 2006 ja ovat siitä asti tehneet useamman produktion yhdessä.

- Juha soitti minulle ja kysyi jos työt Kokkolassa kiinnostaa. Raksahommien jälkeen nälkä oli kasvanut ja halusin päästä taas tekemään teatteria. Olen kerran aiemmin näytellyt Kokkolassa, Projektori-ryhmän vierailuesityksessä Jäniksen vuosi.

Pohjalaisia näytelmän musiikin sovitus on Juha Luukkosen, Juha Lagströmin ja Matti Ojan käsialaa. Näytelmässä kuultava Tuomari Nurmion musiikki sovitettiin esitykseen ennen varsinaisten näyttämöharjoitusten alkua.

- Kokonaisuutena Pohjalaisia on koko teatterille voimanponnistus, siihen liittyy niin monta elementtiä: musiikkia, liikkuvaa kuvaa ja lavasteiden kanssa toimimista. Teatterin henkilökunta on osoittanut kyntensä tässä tuotannossa ja on ollu suuri ilo huomata, että talosta löytyy äärimmäisen ammattimaista porukkaa niin näyttelijöistä kuin tekniikan puolelta. Uskon kyllä että yleisö tulee ymmärtämään mitä tarkoitan.

Näyttelijänä Lagströmille on tärkeää ymmärtää kuinka roolihenkilö toimii, miksi hän toimii niin ja miksi hän sanoo mitä sanoo.

- Jos en ymmärrä miksi repliikki sanotaan niin olen pulassa. Koko näyttelemisen ydin löytyy dramaturgiasta, jos se on looginen ja sen ymmärtää, se on mahdollista toteuttaa. Luukkosella on yleensä selkeä kuva roolista ja hän myös ohjaa näyttelijöitä oikeaan suuntaan.

Keväällä Juha Lagström aikoo keskittyä näyttelemisen lisäksi myös musiikin luomiseen. Tällä hetkellä työn alla on kaksi uutta levyä. Soololevyn julkaisua Lagström odottaakin jo kovasti.

- Levyn takan on ollut timanttinen tiimi. Haluan luoda paljon hyvää materiaalia, joista sitten valikoituu oikeat biisit levylle. Juice Leskisen sanoin: “Paljon täytyy lapioida paskaa ennen kuin pääsee viljaa leikkaamaan”, päättää Lagström.

Teksti: Ida Storbacka / Studio Frekvens

Kuva: Andreas Haals / Studio Frekvens